Arne Jacobsen och alla hans stolar | Olsson & Gerthel
Arne Jacobsens stolar Sjuan Myran och Grand Prix för Fritz Hansen

Arne Jacobsen och hans stolar

Du har säkert någon gång sett flera av Arne Jacobsens vackra verk antingen i offentlig miljö eller hemma hos någon med ett intresse för design. Kanske har du själv en stol från den ikoniska formgivaren? Vi på Olsson & Gerthel är väldigt förtjusta i många av de klassiska mästerverk som han hann skapa under sin livstid. Vare sig det är en möbel, lampa eller accessoar så lyckades han alltid förmedla ett exklusivt och varaktigt uttryck.

Arne Jacobsen

Som både arkitekt och formgivare blir Arne Jacobsens stora ambitioner och starka driv en självklarhet. Tittar man sedan på antalet av möbler och byggnader, alla med fantastiska slutresultat, blir hans talang lika glasklar.

Eftersom han även hade judisk bakgrund, bosatte han sig i Sverige under andra världskriget. Flykten från tyskarna stoppade heller inte hans passion för form och design, och Arne Jacobsen hann med att rita flera fritidshus och även formge både tapeter och tyger. När kriget tog slut, och han kunde återvända hem till Danmark, tog hans karriär fart på riktigt och kort senare kom alla de mästerverk som än idag pryder tusentals hem världen över.

Samarbetet mellan Arne Jacobsen och Fritz Hansen

Även om deras samarbete började så tidigt som 1934, tog det hela 18 år innan deras gemensamma resa fick sin första riktigt stora framgång. Arne Jacobsen tillverkade bland annat stolen "The Bellevue Chair" för Fritz Hansen under tidigt 30-tal.

När sedan stolarna Myran och Sjuan kom till världen fick de snabbt uppmärksamhet, både nationellt såväl som internationellt, och det dröjde inte länge innan både Arne Jacobsen och Fritz Hansen blev historiska namn inom både möbelbranschen och dansk design.

De välkända stolarna

Ingen kan förneka skönheten i Arne Jacobsens möbler och lampor, vare sig det är en fåtölj som Ägget och Svanen eller en klassisk lampa i olika varianter. Men just på den här sidan vill vi framhäva några av hans absolut snyggaste stolar vars formspråk inte låter sig falla i glömska trots trender och tidens alla påfrestningar.

Sjuan - Hans kanske mest kända stol

Det faktum att Sjuan ritades 1955 är ett oantastligt bevis på Arne Jacobsens begåvning. Stolen har sålts i fler än 5 miljoner exemplar världen över. Dess ständigt växande popularitet tycks inte heller ta stopp.

Grunden till det är, förutom det uppenbart vackra formspråket, att det finns över 60 olika varianter av stolen. Sjuan går att köpa i material som ask, bok, ek, körsbär, valnöt, furu, alm och lönn i alla möjliga ytbehandlingar och färger. Man kan till och med få sin stol med klädd framsida eller i ett helklätt utförande i tyg eller läder. Dessutom hittar du flertalet olika modeller, som 3107, 3187, 3197, 3117 och 3217, som sträcker sig från en helt vanlig matstol till barstolar och kontorsstolar.

Myran - En banbrytande ikon

Arne Jacobsen ritade Myran under tidigt 50-tal och han var övertygad om att den skulle bli en succé redan från start. De som bestämde på Fritz Hansen var inte riktigt lika övertygade, och det var nära att stolen aldrig ens sattes i produktion. Det satte dock inte stopp för Arne och han var så övertygad om potentialen i sin möbel att han erbjöd sig att köpa varenda osåld stol med sina egna pengar. 1980 kom även en fyrbent modell som ett alternativ till det trebenta originalet, något som ytterligare ökade folks intresse för Myran.

Idag är nog de flesta med ett intresse för dansk design glada att Arne Jacobsens enorma viljestyrka lyckades segra. Särskilt med tanke på att stolen anses vara grunden till bland annat Sjuan, som även den fått ärva Myrans innovativa teknik av hela nio lager formpressad fanér med två lager av bomull. En teknik som bjuder på en fantastisk sittupplevelse då stolarna blir otroligt flexibla oavsett kroppsvikt.

Grand Prix - Namnet säger allt

Tydligt besläktad med Sjuan, både i formspråk och i mängden valmöjligheter. Stolen fick sitt namn från det prestigefyllda pris den mottog på Triennale i Milano 1957. Det är inte svårt att se varför stolen vann priset och, att den dessutom döpts till Grand Prix, förevigar denna odödliga klassiker.

Det är möjligt att få två olika varianter av stolen, 3130 och 4130, där du kan välja mellan ett underrede i förkromat stål eller helt i trä. Att den även går att välja i en uppsjö av olika färger och i material som ask, ek och valnöt gör det enkelt att få en Grand Prix-stol att passa in. Dessutom kommer Fritz Hansen ofta ut med nya läckra färger av den vackra stolen.

Droppen - En återupplivad klassiker

Droppen ingick i det storartade projektet för SAS Royal Hotel i Köpenhamn 1958, där Arne Jacobsen tillsammans med Fritz Hansen tog fram flera odödliga klassiker som bland annat fåtöljerna Ägget och Svanen. Alla dessa möblerna, inte minst Droppen, har därför fått en status som exklusiva samlarobjekt.

Stolen låg sedan i en över 50 år dvala innan den återigen togs upp i produktion, i mer moderna material med mängder av upplyftande färger. Detta tillsammans med det unika formspråket med en omslutande rygg gör Droppen till en fantastisk stol med otrolig karaktär.

  • Privat
  • Företag
Meny