Blogg | Olsson & Gerthel

Nina Gerthel

Nina Gerthel har under många år både erbjudit konsultation och gjort inredningar åt kunder på Olsson & Gerthel. Idag driver hon sitt eget företag där hon skapar vackra inredningar på heltid. Vi fick följa med och titta på ett av hennes senaste projekt där vi passade på att ställa några frågor.

När och hur började ditt inredningsintresse?

- Mitt inredningsintresse startade tidigt. Det var nog under gymnasietiden. En vän skulle flytta hemifrån för att studera i Malmö, och fick då en egen lägenhet. Tillsammans målade vi om den ett tiotal gånger och inredde så gott vi kunde med de saker som fanns tillgängliga. Samtidigt jobbade jag extra som fotoassistent där jag fick lära mig allt om färger och hur de samspelar. Men många säger att jag nog har det i blodet. Kanske inte så konstigt med en mamma och en pappa som drivit både galleri och inredningsbutik, såväl arbetet som inredare respektive arkitekt. Under uppväxten var det inte tal om att åka till något äventyrsland, utan vi åkte till designmuseum. Första gången jag besökte Vitras designmuseum var jag 12 år gammal.

Arbour Sofa från HAY, Zettel'z från Ingo Maurer och Noguchi Coffee Table från Vitra

Varför är inredning viktigt för dig?

- Det är en del av trivseln tror jag. Att trivas i en miljö eller i ett hem. Oavsett om du ska gå ut på en restaurang för att ta en bit mat eller om du ska på ett konstmuseum, en konsert, vara i skolan eller i ditt eller någon annans hem. Om inredningen är “bra” så trivs du. Akustiken, upplevelsen, myskänslan när man är uppkrupen i soffan, och så vidare. Olika miljöer kräver sitt och i ett hem så är det en person eller en familjs hem man ska skapa. Då är det viktigt att försöka förstå vem som ska bo där och trivas i miljön. Funktion är också en del av trivseln. Om allt har sin plats och är praktiskt upplagt så skapar det en funktionell trivsel. Färg och form är så klart en del av inredning men den ser så olika ut beroende på vad man skapar och till vilket ändamål. Det skulle jag säga är inredning för mig.

DUX Karin 73 Fåtölj i cognacfärgat läder

Hur hade du beskrivit din inredningsstil?

- På något vis så har jag kanske “min stil”, men det spelar mindre roll när man inreder till andra människor. Då gäller det att hitta personen eller personernas stil som ska bo i hemmet. Vem just du är och vad du har för behov blir betydligt viktigare.

Vad inspireras du av?

- Allt från naturen, arkitektur och resor till tidskrifter, butiksinredningar och konstutställningar. En form eller färg kan inspirera till en hel inredning, men det är sällan man reflekterar över det. Jag älskar dessutom att fotografera, och tar enorma mängder bilder som jag sedan använder när jag söker inspiration.

Vad upplever du är den vanligaste anledningen till att man tar hjälp av en inredare?

- Jag upplever att man vill investera i ett längre perspektiv. Man vill få en helhet i hemmet eller i den delen man behöver hjälp med. Många kunder vet vad de gillar, men har svårt att se den röda tråden som knyter ihop allt. Det kan även vara så att man redan har massor av designmöbler som är snygga individuellt, men som inte passar ihop med varandra. Många gånger kan man ha fyndat på rea utan att reflektera över om det är ett bra köp eller inte, utifrån behov och om det faktiskt kommer att passa.

Vuelta Lamp från Ferm Living, Parentesi från Flos och LTR från Vitra

- Det beror också lite på vad kunden har för bakgrund och erfarenhet. De som genom sitt yrke är vana vid att ta hjälp av konsulter är redan halvvägs. Då tar man in en specialist för att de gör jobbet bäst. Har man inte vanan är tröskeln högre. Det är så klart även en ekonomisk fråga. Men om man är på väg att göra om och investera i en ny inredning så är det också en god investering att ta hjälp.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

- Det roligaste är så klart när man får en tydlig bild av vem kunden är, vad de önskar, när de har intressen som är roliga att fånga upp i inredningen och som ger inspiration till projektet. När kunden litar på mig och vi har en öppen och tät dialog. Jag lyssnar på dem och försöker genom deras beskrivning skapa en miljö för dem att trivas och inspireras i – som i detta projektet jag nyligen avslutade. Sen är det givetvis alltid roligt att alla inredningar är olika, och när kunderna är nöjda.

… och det svåraste?

- Svårast är när det tar tvärstopp och känns tufft att komma vidare. Då brukar jag pausa jobbet en vecka eller två, för att hugga in i ett av de andra projekten, så brukar det andra lösa sig under tiden. Man har ju alltid sina projekt pågående i huvudet dygnet runt. I duschen, på promenaden, medan man städar eller lagar mat. Så plötsligt tänds en idé och allt lossnar. Det är inte helt ovanligt att jag sitter och arbetar sena kvällar och nätter när jag är inne i ett kritiskt skede rent kreativt. Det är liksom där och då som allt kommer och då måste man hoppa på tåget. Så funkar jag!

Hur stor betydelse har konst när du inreder?

- Konst och skulpturer ligger mig varmt om hjärtat och är en självklar del av inredningen. Jag vill alltid skapa hem med en personlig karaktär. Konsten påverkar oss mycket. Men man måste tänka på att anpassa det efter kundens plånbok och alla är kanske inte lika djärva. Det kan lika gärna handla om att placera befintlig konst på ett bättre sätt. Likaså är det väldigt viktigt att belysa konsten på rätt sätt. En vacker tavla i mörker gör ju ingen nytta.

Herman Miller Aeron Kontorsstol

Vem bor här?

- Här bor en ung familj som precis flyttat hem till Sverige efter några år utomlands. När jag fick uppdraget bodde familjen fortfarande utomlands. Huset var köpt men de förra ägarna bodde kvar. Vi höll kontakt via mejl och bokade in ett digitalt möte. Jag fick ta del av mäklarbilder, kundens egna bilder och sedan kontaktade jag stadsbyggnadskontoret för ritningar på huset. I intervjun med paret framgick det att de gillar asiatisk mat, läste japanska, uppskattar lite udda ölsorter och gärna lägger energi på att göra utsökt kaffe med hjälp av att mala bönor från när och fjärran. De fördjupar sig gärna ordentligt i det som de tycker är kul och intressant. Just nu är det surdegsbröd och bonsaiträd. Jag har även förstått att de uppskattar naturen och tar sig gärna fram med cykel. Båda arbetar hemifrån och då är trivseln och ergonomin i arbetsrummet viktigt.

Made by Choice Airisto Bench

Vad var det viktigaste att ta hänsyn till i just den här inredningen?

- Parets intressen och personligheter. Jag hittade på ett tema som skulle bli den röda tråden i huset – “Asien möter Norden”. Därför valde jag att arbeta med ljusa träslag som ask och ek.

Fogia Bond Hylla

Berätta lite om möblerna.

- Kunden hade med sig matgrupp, men i övrigt var det som ett blankt papper. Soffan är en relativt ny modell från danska HAY, med en synlig träkonstruktion och Svanenmärkning. Den har en lätthet, en bra komfort och är vacker att titta på. Soffbordet är designat på 40-talet av den japansk-amerikanska designern Isamu Noguchi, och kommer med ett skulpturalt underrede som både känns robust och lätt. Fåtöljen Karin 73 är en typisk svensk design. Tidlös, slitstark och med hög komfort. Bokhyllan heter Bond och kommer från Fogia. En fantastisk hylla som jag använt i flera olika projekt. I just detta projektet var den återigen tilltalande på grund av dess lätthet och så gillar jag att man även kan montera den i taket.

Flos Diabolo Taklampa i röd färg

Det är intressant hur du följt temat, trots att inte alla möbler och lampor nödvändigtvis måste vara skandinaviska eller asiatiska. Hur tänkte du kring det?

- Togo är till exempel från Frankrike, men jag har alltid kopplat ihop den med den kinesiska hundrasen Shar pei. Samtidigt har den en låg sitthöjd och en oslagbar komfort, något som jag tycker känns självklart i det asiatiska temat. Mattan påminde mig om mönster i zenträdgårdar och taklampan av Ingo Maurer har en lite asiatisk lätthet över sig. Likaså tycker jag att taklamporna av Achille Castiglioni har den där djupa och vackra, nästan lite kinesiska röda tonen.

I detta projektet var du även involverad i renoveringen. Berätta lite om det.

- När jag var på plats i huset kunde jag inte låta bli att fundera över att rummet och köket hade blivit så mycket bättre om man kunde riva den lilla väggen mellan matplatsen och köket. Kunderna var öppna för det eftersom de ändå hade planer på att byta ut köket längre fram. I samarbete med Nordiska Kök ritade jag upp ett nytt kök. Trappan i hallen var från början i lackad ek, som vi sedan slipade och vitpigmenterade för att matcha golvet. Räcket och ledaren fick vi specialtillverkade av en smed på Österlen. Här fanns det också ursprungligen en garderob med klumpiga skenor som jag ritade om och fick specialtillverkade av en lokal snickare – likt hur vi gjorde lösningen i arbetsrummet.

>> Du hittar produkterna ur blogginlägget här <<

Charlotte Perriand Nemo Lighting Cassina

Charlotte Perriand var utan tvekan en av tidernas mest framstående kvinnliga arkitekter och designers, en sann pionjär med en extremt lång och aktiv karriär. Hon var också en entusiastisk resenär, skidåkare och bergsbestigare. Som hon så vackert uttrycker det i en intervju på sina äldre dagar - "To live is to make our inner self live, one must never forget that“.

Hon föddes år 1903 i Paris och hennes föräldrar arbetade inom modeindustrin. Hennes far var skräddare och hennes mamma arbetade med konfektion och hon fick sedan barnsben inpräntat att framgång uppnås via ansträngning och hårt arbete. Detta mantra tjänade henne väl genom hela hennes verksamma yrkesliv, från det tidiga modernistiska arbetet tillsammans med Le Corbusier och Pierre Jeanneret, som hon först nu fått erkännande för, till hennes omfattande senare arbete.

Charlotte Perriand Cassina LC1 LC2 LC4

Stolarna LC1, LC2 och LC4 som idag tillverkas av Cassina är alla designikoner inom 20-tals design och har alla bidragit till den modernistiska rörelsens födelse. De lyckas på ett mycket elegant sätt fånga övergången mellan hantverk till en maskinestetik. I en tid då de franska hemmen pryddes av nyrokoko och art déco med svulstiga trämöbler tog perriand inspiration från dåtidens bilar med läder och krom och skapade möbler som samtidigt var banbrytande men också bibehåller en slags fransk anda.

I Årtionden har dessa skapelser tillskrivits Le Corbusier och det är först på senare år som sanningen kommit fram och Perriand fått det erkännande hon förtjänar.

Året 1927 sökte sig den då 24 år gamla Charlotte Perriand till den store arkitekten Le Corbusier’s studio i hopp om att bli anställd. Det blev hon inte. Hon blev istället avvisad med ett kort och vasst ’’We don’t embroider cushions here’’, vilket Le Corbusier fick ta tillbaka en månad senare då han av en slump fick se hennes skapelser för mässan Salon d’Automne där hon bidrog med installationen Bar Under the Roof. Till utställningen hade hon skapat en krompläterad bar med tillhörande stolar, en futuristisk idé som helt resonerade med den store visionärens framtidsprognos. Självklart anställde han henne direkt.

Detta inledde ett långt samarbete där Perriand, Le Corbusier och kusinen Pierre Jeanneret arbetade sida vid sida. Inredningsansvaret hamnade helt på Perriands axlar då den store arkitekten och hans kusin oftast inte hade tid med småprojekt som att designa möbler.

Det faktum att den store Le Corbusier inte haft något mer att göra med de kanske mest karaktäristiska LC-möblerna än att bistå med grundparametrarna som vilka sitt och liggställningar han önskade samt att godkänna att de tillskrivs honom är lika tragikomiskt som skrämmande.

Nemo Lighting Charlotte Perriand Lampe de Bureau

Förutom möbler så formgav Perriand även belysning och armaturer, som efter en lång tids samarbete mellan Charlotte Perriand Archives och en enorm research idag produceras av Italienska Nemo Lighting.

Hon såg inte på lampan som ett dekorativt objekt som man adderade utan anledning. Hon såg på lampan som en användbar teknisk komponent och ett verktyg vars funktionalitet låg i dess flexibilitet.

Nemo Lighting Charlotte Perriand Applique a Volet Pivotant Vagglampa

Samtliga av hennes belysningsprojekt har producerat lampor med karaktär, eleganta i sin minimalism. De ingjuter en tidlöshet i sin design och skapar vackra ljusspel men den stora genialiteten ligger i rörelsen. Ingen av dessa lampor är orörliga objekt, de viker sig, svänger och roterar, allt för att anpassa sig till oss och våra önskemål.

Nemo Lighting Charlotte Perriand Applique Cylindrique Vagglampa

Samtliga lampor av Charlotte Perriand i Nemo Lightings kollektion är uppdaterade och moderniserade men håller sig trogna orginalritningarna rent estetiskt. Hela kollektionen tillverkas i italien.

Nemo Lighting Charlotte Perriand Potence Pivotante Vagglampa

Lampan Potence Pivotante anses av många som en av Perriands mest inflytelserika lampor. Vägglampan har inspirerats av bommen på en segelbåt och kan roteras 180 grader. Dess två meter långa arm möjliggör att punktbelysa olika grupper i en enkel handvändning.

Passa på att utforska vårt stora sortiment av Charlotte Perriands lampor och missa inte att ta del av de fördelaktiga priser som vi erbjuder fram till och med 23/12-22.


>> Se hela Charlotte Perriands utbud här <<

Le Corbusier Applique de Marseille Villa Savoye

Frankrike har producerat många stora namn som revolutionerat designvärlden och demokratiserat tillgången av möbler men bland dessa män och kvinnor är det i synnerlighet en som tar priset som den största. Namnet Charles-Edouard Jeanneret säger inte mycket för de flesta, men alla designintresserade känner nog honom under hans valda pseudonym - Le Corbusier.

Le Corbusier var en schweizisk-fransk mångsysslare och pionjär som föddes år 1887 i La Chaux-de-fonds, Schweiz. Som arkitekt, konstnär, stadsplanerare, designer, författare löper sig listan över hans talanger och titlar lång. Le Corbusiers breda och brokiga historia och skaparanda är i mångt och mycket det som lade grundstenarna för det som idag klassas som modern arkitektur och design.

Trots att han idag anses som en av historiens mest inflytelserika personer inom modern arkitektur och design var Le Corbusier till större delen självlärd. På bilden ovan syns Le Corbusier tillsammans med byggnaden Villa Savoye - av många ansedd vara hans arkitekt-karriärs magnum opus. Villan genomsyras de fem nyckelprinciper för design som han ansåg vara grunden för modern arkitektonisk disciplin och som tydligt beskrivs i manifestot “Five Points of Architecture”.

Bredvid ser vi lampan Applique de Marseille som han från början formgav till sin egen studio-lägenhet i Paris. Likt många andra av Le Corbusiers lampor tillverkas Applique de Marseille idag av den italienska belysningsproducenten Nemo Lighting och finns självklart att tillgå hos oss på Olsson & Gerthel.

Nemo Lighting Applique de Marseille Vagglampa Le Corbusier

Applique de Marseille ger en dekorativ ljusspridning både uppåt och nedåt. Med en pulverlackerad finish och en design som är lika enkel som genial blir både Applique de Marseille och dess mindre syskon Applique de Marseille mini det perfekta komplementet till de flesta interiörer. Kan med fördel placeras flera tillsammans för en bredare ljusspridning och en mer konstnärlig effekt.

Alla lampor i Le Corbusier-kollektionen hos Nemo Lighting kommer från orginalritningar av den fransk-schweiziske mästaren och tillverkas i Italien. Kollektionen fokuserar på att hålla sig trogen till den ursprungliga idén och dess tidlösa design samt, vid behov, uppdatera lampan med modern ljusteknologi.


Nemo Lighting Lampe de Marseille Vagglampa Le Corbusier

I samma serie finns också Lampe de Marseille som även den kommer i en mindre version. Denna lampa designades av Le Corbusier år 1949 för lägenheterna i Unité d´Habitation i Marseille, hans utopiska byggprojekt som till viss del la grunden för det svenska miljonprogrammet.

Även denna modell erbjuder en fin tvåvägs-ljusspridning som i kombination med den justerbara armen kan erbjuda ett ljussken som är både riktat och diffust. En lampa vars design är lika tidlös som den är slående.


Nemo Lighting Parliament Golvlampa Le Corbusier

Samma direkta och indirekta ljusspridning gäller för golvlampan Parliament. En designikon skapad på 1950-talet för parlamentsbyggnaden i Chandigarh, den indiska staden som Le Corbusier tillsammans med kusinen Pierre Jeanneret gavs i uppdrag att planera. Två motsatta, men komplementerande, färger i skärmen skänker Parliament en poppigare känsla och sätter prägel på din interiör.

Nemo Lighting Projecteur Golvlampa Le Corbusier

Ett annat mästerverk skapat för UNESCO-världsarvet Chandigarh är lampan Projecteur som ritades för högsta domstolen där. Lampan finns i en uppsjö av modeller och storlekar, alla tillgängliga i färgerna midnattsblå, sand eller mocka. Armaturen är tillverkad i aluminium och det sandblästrade glaset ger ett behagligt ljus.

Nemo Lighting Borne Béton Golvlampa Le Corbusier

Borne Béton, även den skapad av Le Corbusier för Unité d´Habitation, är en utomhusanpassad golvlampa vars diskreta elegans uppskattats av bland annat artisten Kanye West. I en intervju med The New York Times år 2013 citerade den designintresserade rapparen lampan som en av sina huvudinspirationer till albumet "Yeezus".

Nemo Lighting Escargot Golvlampa Le Corbusier

Slutligen har vi den mest exklusiva lampan i Nemo Lightings Masters-kollektion, lampan Escargot - en hyllning till naturen. Lampan, vars form och namn tagit inspiration från snigeln, är likt många av tidigare nämnda lampor framtagen till flerbostadshusen Unité d´Habitation i Marseille. Denna fantastiskt skulpturala armatur i rå mässing och anodiserad aluminium hamnar i gränslandet mellan konst och belysning och lyckas med konststycket att på samma gång parodiera och hylla sitt franska arv.

Passa på att utforska vårt stora sortiment av Le Corbusiers lampor och missa inte att ta del av de fördelaktiga priser som vi erbjuder fram till och med 23/12-22.
 

>> Se hela Le Corbusiers utbud här <<

DUX Jetson Flax, Jetson Classic Soft och Jetson Match

Om du handlat klädda designmöbler förut känner du säkert till att valmöjligheterna ofta är enorma. Fåtöljen Jetson från DUX är inget undantag, och för oss Olsson & Gerthel är det därför alltid viktigt att kunna visa denna bredd även i vår webbutik. Därför har vi skapat en guide som hjälper dig att välja rätt Jetson-fåtölj både utifrån din smak och livssituation.

I denna guiden går vi igenom de olika valmöjligheterna för fåtöljen Jetson, från kantskoning och bärande väv till olika lädertyper och underreden. Till skillnad från andra webbutiker siktar vi nämligen alltid på att visa stora mängder olika utföranden direkt i webbutik, vilket positivt bidrar till att du som kund får en större valfrihet – samtidigt som en negativ bieffekt är att valen kan kännas mer komplicerade. Efter att du kikat igenom vår guide kommer du att ha full koll på de många valen, så att du kan njuta av din fåtölj hela livet utan att ångra ditt val av exempelvis lädertyp eller bärande väv.

Underrede i förkromat eller svartlackat stål

DUX Jetson Underrede i svartlackerat och förkromat stål

Sedan ett par år tillbaka erbjuder DUX samtliga utföranden av Jetson med ett underrede i antingen förkromat eller svartlackat stål. Detta öppnar upp för betydligt fler kombinationer, då du både kan skapa större kontrast eller till exempel göra din Jetson-fåtölj helt svart. Den svarta lacken är matt i sin finish, vilket ger ett modernt och elegant uttryck för hela fåtöljen. Oavsett vilket utförande du väljer kommer underredet alltid utrustat med rotokonstruktion och minne som får fåtöljen att alltid vridas tillbaka till sitt ursprungliga läge.

Bärande väv i naturlig Flax eller svart Plain 88?

DUX Jetson Bärande väv svart Plain 88 och naturlig Flax 21

När man tänker på en Jetson föreställer sig nog de allra flesta sig den naturliga väven Flax av 100% lin. Detta skapar en fin kontrast till det flesta tyger och läder, oavsett vilken färg du väljer. Likaså är det också det mest populära valet för fåtöljen. Det är dock möjligt att istället välja det svarta tyget Plain 88 som bärande väv, vilket inte minst passar otroligt väl om du exempelvis vill ha en helsvart Jetson.

Undantag: För Jetson Match och Jetson Classic Soft finns det förbestämda kombinationer mellan klädsel och bärande väv. I vår webbutik ser du alla tillgängliga varianter.

Heltäckande klädsel

DUX erbjuder alla klädslar – med undantag för Classic Soft och Elmosoft – i ett helklätt utförande. Detta innebär att både fåtöljens baksida såväl insidan bakom dynan. En helklädd Jetson blir alltså väldigt enhetlig. Fåtöljen använder sig naturligtvis fortfarande av en bärande väv bakom klädseln, och kommer då alltid i det naturliga Flax. Den bärande väven syns dock inte utåt sett på de helklädda fåtöljerna.

Läderklädsel

DUX Jetson med svart skinnklädsel

Skinnklädsel är också ett väldigt populärt val för fåtöljen Jetson, men här har vi på Olsson & Gerthel också sett till att du kan se vartenda utförande direkt i webbutiken. När du köper en läderklädd Jetson-fåtölj kan du alltså se alla varianter direkt när du byter mellan olika läder, bärande väv eller underreden. För de läderklädda fåtöljerna kommer kantskoning alltid i samma läder och färg som plymån.

Tänk på: Snöret för nackkudden kommer alltid naturfärgad, med undantag för fåtöljer i svart läder. För svart läder är snöret alltid i svart färg.

Nedan kan du läsa mer om varje läder som DUX erbjuder. För att du själv ska kunna bilda en uppfattning om dess textur och göra egna jämförelser har vi tagit samtliga bilder med exakt samma avstånd och ljussättning.

Classic Soft

DUX Classic Soft 25 Brun Seminilinläder för Jetson

Classic Soft är DUX billigaste läder och fåtöljen Jetson är en av få möbler som erbjuds i lädret. På grund av priset är det också ett av de mest populära utförandena av fåtöljen. Trots att priset ligger i en lägre prisklass bör du samtidigt ha i åtanke att DUX är ett väletablerat varumärke inom premiumsegmentet. Det innebär alltså att de inte tolererar dålig kvalité för sina produkter. Classic Soft är alltså inte på något sätt ett dåligt läder och kan till och med vara att föredra över de dyrare varianterna, beroende på hur din livssituation ser ut.

Classic Soft är nämligen ett korrigerat och pigmenterat semianilinläder. Till skillnad från många anilinläder har man slipat, präglat och färgat huden. Resultatet av detta är ett mer homogent läder som blir betydligt mer stryktåligt och mindre känsligt för slitage. Här är det dock värt att tänka på att denna behandling också tar bort lädrets benägenhet till patinering. Lädret Classic Soft är alltså ett ypperligt alternativ för dig som vill bevara fåtöljens ursprungliga utseende under väldigt lång tid – samtidigt som det blir betydligt snällare mot plånboken.

Tips: DUX rekommenderar att du rengör Classic Soft med läderrengöring 2-4 gånger om året, för att sedan impregnera det med en skyddande läderkräm. Detta optimerar lädrets livslängd samtidigt som ytan blir både mjuk och fläckavvisande.

>> Här kan du köpa Jetson i lädret Classic Soft <<
 

Elmorustical

DUX Elmorustical 33286 anilinläder för Jetson

Elmorustical är ett anilinläder från den svenska tillverkaren Elmo. Lädret tillhör några av DUX finaste läder. Lädret är obehandlat med stora, levande variationer i dess struktur. Här kan man exempelvis se naturliga karaktäristiska drag som ärr, läkta sår och insektsbett. Eftersom Elmorustical är ett anilinläder får det också en fin patina med åren.

>> Här kan du köpa Jetson i lädret Elmorustical <<
 

Elmosoft

DUX Elmosoft 33004 Seminilinläder för Jetson

Elmosoft är, precis som Classic Soft, ett semianilinläder. Däremot skiljer det sig i dess behandling, då man fortfarande kan ta del av de naturliga dragen från sår och insektsbett. Lädret är dock fortfarande betydligt mer stryktåligt än ett anilinläder, och är anpassat för användning både i hemmiljö och offentliga miljöer. Elmosoft kan vara ett bra mellanting för dig som gärna kombinerar lång hållbarhet med naturliga egenskaper.

>> Här kan du köpa Jetson i lädret Elmosoft <<
 

Naturale

DUX Naturale Whiskey Anilinläder för Jetson

Naturale är ett exklusivt nappa anilinläder som först gjorde debut i DUX sortiment år 2019, vid lanseringen av limiterade utgåvor av fåtöljerna Jetson, Karin och Pernilla. Tre år senare fick anilinlädret en plats i det ordinarie sortimentet. Lädret ligger i de högre prisklasserna och finns i flera utsökta färger som Camel, Whiskey, Schwarz, Kit, Perle och Truffle.

Eftersom Naturale är ett nappa anilinläder får det en väldigt naturlig känsla med hög komfort och en mjuk yta. Till skillnad från Classic Soft och Elmosoft har detta läder en betydligt mer naturlig känsla och karaktär. Däremot är lädret betydligt mer känsligt för fläckar, märken och patinering. Din fåtölj kommer alltså både skifta i färg och få spår av användning med tiden, oavsett hur försiktig du är. För många är detta en åtråvärd egenskap, medan det för andra kan vara det motsatta.

>> Här kan du köpa Jetson i lädret Naturale <<
 

Dakota

DUX Dakota 24 Cognac Anilinläder för Jetson

Dakota är DUX absolut finaste och mest exklusiva anilinläder. Trots att det ligger i den högsta prisklassen är lädret fortfarande ett populärt val för många. Orsaken till detta är dess fantastiska karaktär och luxuösa känsla som är lika uppenbar på avstånd som vid beröring. Lädret har behandlats med en vax- och värmebehandling efter att det färgats, vilket gör att det blir otroligt mjukt och lent.

För oss är den mest framträdande skillnaden mellan Dakota och de andra lädren, rent visuellt, att Dakota nästan helt saknar den där annars typiska “läderstrukturen”. Hela ytan är så gott som helt slät. DUX erbjuder Dakota i färgerna 23 Nature, 24 Cognac, 28 Brown, 29 Dark Brown, 84 Antrazit och 88 Black.

Tips: DUX rekommenderar att du rengör lädret 2-4 gånger om året med lämplig läderrengöring och sedan impregnerar lädret med en skyddande läderkräm. Du kan även använda en så kallad Pull Up Cream för vaxat läder för att tona bort ljusa repor och märken – men tänk på att rengöra lädret först.

>> Här kan du köpa Jetson i lädret Dakota <<
 

Tygklädsel

DUX Tygklädslar i City Velvet, Harald, Balder, Ruskin och Vidar för Jetson

I vår webbutik har vi valt att samla tygerna utifrån DUX olika priskategorier. I dessa finner du tyger från bland annat Kvadrat och Romo, tillgängliga i en rad olika färger som noggrant valts ut av DUX själva. Välj din Jetson i populära tyger som Harald, Balder och Vidar från Kvadrat eller Linara och Ruskin från Romo. Det finns också vackra sammetstyger som exempelvis City Velvet från JAB.

DUX Jetson Flax 21 med kantskoning i Elmorustical 12114

När du besöker produktsidan möts du genast av en bild på en Jetson klädd i tyget Flax 21 ur DUX första prisklass. Detta är ett av de mest populära utförandena av fåtöljen, och anledningen att vi endast visar denna variant är för att det helt enkelt inte finns bilder tillgängliga på hela det breda utbudet av tygklädslar. Du kan dock fortfarande välja fritt i menyn bland de många tygerna, där du kan klicka på bilden på varje tyg och färg för att få en klarare bild av dess textur. Klickar på på knappen bredvid varje tyg kan du även läsa mer om de fysiska egenskaperna så som martindale, ljusäkthet och material.

Det är dock alltid svårt, om inte helt omöjligt, att få en exakt uppfattning om ett tyg och färg digitalt. Besöker du vår butik har du inte bara möjlighet att provsitta i en Jetson, utan även att känna och klämma på alla de tillgängliga tygproverna innan du lägger din beställning.

Observera: Väljer du ett svart tyg kommer nackkuddens snöre i svart färg, medan alla andra tygfärger kombineras med snöre i natur.

Kantskoning

DUX Jetson Kantskoning i lädret Elmorustical 12114
Jetson klädd i Flax 21 (Prisgrupp 1), bärande väv i Flax och kantskoning i Elmorustical 12114

Observera att kantskoning alltid kommer i läder, oavsett om du väljer tyg- eller läderklädsel. Till skillnad från de läderklädda fåtöljerna som matchas med den övriga klädseln, måste du själv göra ett val av kantskoning för din tygklädda Jetson. I vår webbutik får du möjlighet att välja fritt mellan en kantskoning i antingen Elmosoft, Elmorustical eller Dakota – utan extra kostnad. På så vis kan du matcha eller skapa kontrast som du själv önskar.

>> Här kan du köpa Jetson i tygklädsel <<
 

Vill du ha både tyg och läder? Välj Jetson Match!

DUX Jetson Match Dakota 88 Black med tyg i Flax 21

Jetson Match är ett både prisvärt och populärt val för dig som gärna mixar läder och tyg. Fåtöljen kommer med bärande väv i Flax och dyna i det matchande, lite mjukare tyget Flax 21. Fåtöljens kantskoning och nackkudde kommer i det exklusiva anilinlädret Dakota där du kan välja mellan flera olika färger.

DUX Dakota Anilinlädret i 23 Nature, 24 Cognac, 28 Brown, 29 Dark Brown, 84 Antrazit och 88 Black

>> Här kan du köpa Jetson Match i alla färger <<

Formgivarna Axel Landström och Victor Isaksson Pirtti bakom studion Lab La Bla är just nu aktuella med utställningen Shape-shifters hos oss på Olsson & Gerthel. I samarbete med Swedese sätter Lab La Bla svensk möbelhistoria och hantverkstradition under en samtida lupp, för att undersöka hur små förändringar i process och material kan påverka ett uttryck.

Shape-shifters knuffar undan dem traditionella uppfattningarna av våra mest folkkära möbelkändisar för att göra rum åt ett parallellt universum där nya intryck kan ta plats.

Lab La Bla-minos

År 1999 kröntes Lamino till århundradets möbel, och än idag har stolen kvar sin plats i rampljuset. En tidlös möbelkändis som varje svensk antingen känner till eller åtminstone har hört talas om. En av formgivarnas vänner beskrev hur stolen väckte minnen av en dysfunktionell familj, en annan om besök hos psykologen. För andra var stolen synonym med lata pappor och en andningspaus i sommarstugan.

Lab La Bla inspirerades av att lyssna på alla dessa vitt skilda upplevelser, och hur de flesta pratade om Lamino som om det var en person – snarare än ett ting. Förkroppsligat i deras iterationer av möbeln finner man kollektiva minnen av kärlek, sorg och ljumma sommarkvällar. Dessa berättelser “shape-shiftar” och kommer till liv i en slags schizofren harmoni i deras tre “Lab La Bla-minos”.

Flower

I projektet har Lab La Bla frågat sig vilka nya formspråk som kan gömma sig i en väl beprövad och specialiserad produktionsprocess. Möblerna utgår från en produktionsanalys av Swedeses formpressade bord Flower. När oregelbunden spontanitet ges utrymme i en strömlinjeformad industriproduktion blottas skavanker och hålrum, dessa imperfektioner täcks och lappas samman med maskeringstejp. Bordet Flower har vänts, speglats, förlängts och staplats ovanpå varandra, och därmed tolkats till en ny produkt – fixerad i ett skissliknande tillstånd. I detta tillstånd uppstår en dialog mellan material, form och process som kan besvara frågan: How can things shape-shift?

Besök utställningen

Utställningen pågår mellan den 19-22 maj, som en del av Southern Sweden Design Days, och finns att se på Olsson & Gerthel på Engelbrektsgatan 9 i Malmö.

Utställning MENU at The Audo Olsson & Gerthel

Det danska varumärket MENUs högkvarter är beläget på The Audo i Köpenhamn - en unik och ambitiös hybridyta. Här kombineras showroom och huvudkontor med hotell, konceptbutik, restaurang och café i en eklektisk blandning, genomsyrad av MENUs möbler och designfilosofi. Nu i sommar kan du besöka en mindre, men närmre, version av denna kreativa hub i vår utställning Menu at The Audo.

I sitt namn som är förkortat från det latinska talesättet "Ab uno disce omnes" - from one learn all - kan man urskilja den designfilosofi som binder samman The Audo. MENU är noga med betona gemenskap och den positiva effekt det har för kreativitet och skapande. The Audo står som ett monument för denna idé och är väl värt ett besök för den design- eller arkitekturintresserade när läget i världen återigen tillåter det. Tills dess så erbjuder vi vår utställning som en koncentrerad microversion av The Audos stimulerande miljöer.

I fokus står det nya skrivbordet The Eclipse Desk som visades upp för första gången under förra årets 3 Days Of Design, Köpenhamns årliga designmässa. Prototypen som presenterades drog många blickar och genererade såpass många lovord att MENU nu lanserar bordet i spetsen av deras nya kollektion. Som en av endast två utvalda återförsäljare i Sverige är vi på Olsson & Gerthel stolta att kunna visa upp detta exklusiva arbetsbord.

Utställning MENU at The Audo Olsson & Gerthel

The Eclipse Desk är formgivet av Fred Rigby, en ung brittisk designer vars självtitulerade studio är baserad i centrala London. Tidningen Elle Decorations pekade nyligen ut Rigby som en av tio brittiska formgivare att hålla koll på. I skapandet av skrivbordet inspirerades Rigby av naturen och gav bordsskivan en organisk form som påminner om stenarna längs med stränderna i Dorset där han växte upp, naturligt polerade av havet. Eclipse är Rigbys första samarbete med MENU. 

Utställning MENU at The Audo Olsson & Gerthel

Förutom sin tilltalande form har Eclipse även en del praktiska funktioner, dolda under ytan. I pelarfoten av mattlackerad metall finner man nämligen en sladdgömma med vars hjälp man prydligt kan organisera sin arbetsyta, vackert demonstrerat av bordslampan Torso 57 på bilden ovan. Locket till sladdgömman är skuret ur samma stycke massiva ek som bordskivan vilket innebär att ådringen i träet förblir obruten, en av flera små detaljer som utmärker kvaliteten i hantverket. 

Utställning MENU at The Audo Olsson & Gerthel

I utställningen finner man även soffborden Passage som är formgivna av designduon Krøyer-Sætter-Lassen. Borden är en vidareutveckling av pallen med samma namn och delar samma avskalade design som känns i lika delar refererande till klassisk dansk formgivning som den känns nyskapande. Borden komplementeras väl av MENUs Tearoom-soffa vars fåtöljutförande man även finner bakom Eclipse-skrivbordet. 

Utställning MENU at The Audo Olsson & Gerthel

I MENUs designfilosofi har begreppet “soft minimalism” gradvis tagit en central roll och ingenstans blir den utvecklingen tydligare än i serien Afterroom, MENUs första stoldesign. När den först lanserades år 2012 var stolen en stilstudie i minimalism med sitt tunna, svartlackerade metallunderrede och avskalade säte och rygg i lackerad MDF. Sedan dess har formspråket mjukats upp och materialen uppdaterats. I utställningen finner du fyra Afterroom Plywood Dining Chairs i mörkbetsad ek och klädda säten i det lyxiga tyget Moss från den italienska textilproducenten Sahco. 

Utställning MENU at The Audo Olsson & Gerthel

En av MENUs mest framgångsrika produkter är soffbordsserien Plinth, vackra skapelser som ger illusionen av ett massivt stycke marmor. Plinth Shelf är ett senare tillägg till kollektionen som skänker en skulptural kvalité till vilken vägg den än placeras på. 

Utställning MENU at The Audo Olsson & Gerthel

Utställningen pågår till och med den 9 augusti 2021 i vår butik på Engelbrektsgatan 9 i Malmö. Varmt välkomna!

>> Här kan du läsa mer om produkterna i utställningen <<

Olsson & Gerthel Tavelguide

Tavlorna är hemmets smycken, det är ett sätt att uttrycka sin stil och göra sitt hem mer personligt. Med hjälp av vilka tavlor man har, hur de ramas in och hängs upp så kan man förändra känslan av ett helt rum. Det finns en hel del riktlinjer att följa efter hur man ska hänga upp sina tavlor men det finns inga rätt eller fel, utan i slutändan handlar det om tycke och smak. 

Det första du ska göra är att välja motiv. Vad vi väljer att ha för tavlor i våra hem kan spegla våra liv och säga mycket om vilka vi är. Det kan vara posters från platser vi har besökt som vi har betydelsefulla minnen ifrån, motiv vi tycker är vackra och färger vi tycker är fina. Tavlor är ofta något av det första man ser när man kommer in i ett rum och det är därför viktigt att ha valt ut motiv som man trivs med och som gör en glad.

Börja med att bestämma dig för en, eller flera tavlor som ska pryda din vägg. Ifall du har tänkt ha flera tavlor i grupp så kan det vara bra att utgå ifrån några få färgkombinationer, satsa på ton i ton och känna av hur tavlorna samspelar med din personliga stil och inredningen i ditt hem.

Olsson & Gerthel Tavelguide

Val av tavelramar

Vilken ram ska jag välja?

Välj alltid motiv först innan du köper ramarna. Ibland kan en mörkare ram framhäva ditt motiv allra bäst, men andra gånger kanske en vit ram gifter sig bättre med tavlan eller så behöver du använda dig av en passepartout för att få rätt känsla. Se hur effekten förändras genom att prova dig fram med olika färger, även ramens tjocklek går att leka med och kan ge motivet olika intryck. Tänk på att du inte behöver begränsa dig till ramar i vitt och svart, utan prova med ramar i färg, silver, mässing eller kanske naturmaterial. Känn efter vad som smälter ihop bäst med din inredning för att skapa en enhetlig känsla i rummet.

Vilka ramar ska min tavelvägg ha? 

Ramar i samma färg skapar en mer enhetlig känsla och blir mer stilfullt. Men det kan också bli lekfullt och spännande att använda sig av olika färger och storlekar. Något man vill sträva efter är att försöka skapa harmoni mellan tavlor och ramar i tavelgruppen. Tänk på att ifall du använder dig av flera olika motiv eller stilar så blir det fördelaktigt att ha enhetliga ramar. Men ifall där finns en röd tråd genom motiven kan det kännas effektfullt att mixa upp det och använda sig av olika sorters ramar. 

Kom ihåg: Låt upphängningen ta tid

Det är dumt att göra fula hål i väggen på grund av att man är ivrig med att fylla sina tomma väggar, det slutar ofta med att man ångrar sig och skapar massa extra jobb för sig själv. Har du tänkt ha flera tavlor i en grupp så lägg först ut dem på golvet och testa olika kompositioner och hitta rätt känsla innan du plockar fram hammare och spik. 

Olsson & Gerthel Tavelguide

Tips: Om du har tänkt sätta upp tavelgruppen ovanför en möbel, blir balansen bäst ifall du utgår från hur stor möbeln är. Är tavelgruppen liten i förhållande till möbeln är det att rekommendera att ha stora avstånd mellan tavlorna och vice versa. 

Tavlor i grupp

Ifall du ska skapa en tavelgrupp så finns det många olika sätt att komponera den på. Det finns inga rätt eller fel, utan olika kombinationer skapar olika känsla och det viktigaste är alltid att du själv tycker det blir snyggt och att passar ihop med din stil. Det man brukar utgå från är en gemensam linje, men som kan placeras olika. 

Häng tavlor efter mittlinjen

Olsson & Gerthel Tavelguide

Har du tavlorna i olika storlekar kan det vara fördelaktigt att ha linjen i mitten. Då får tavlornas olika storlekar mindre betydelse. Det viktigaste att tänka på är att tavlorna har lika stort avstånd mellan varandra, annars kommer det skapa ett rörigt intryck.

Häng tavlor efter baslinjen

Olsson & Gerthel Tavelguide

Ifall du har lite större tavlor så brukar detta vara det bästa sättet att hänga upp dem på, i linje med underkanten. Här är det precis lika viktigt att ha samma avstånd mellan tavlorna så du skapar en enhetlig bild.

Häng tavlor efter överkantslinjen

Olsson & Gerthel Tavelguide

Att hänga upp tavlor efter linje med överkanten är den minst vanliga linjen att utgå från, men den kan skapa väldigt effektfullt ifall du har många tavlor som ska hängas upp. Tänk bara på att mäta upp avståndet mellan tavlorna eftersom det ger ett strukturerat intryck.

Häng tavlor i höjdled

Olsson & Gerthel Tavelguide

Vill du istället hänga upp dina tavlor i en lodrät linje så finns det bara en viktig regel att komma ihåg. Häng alltid den största tavlan överst. Det låter kanske märkligt men du kommer själv märka vilken skillnad det gör.

Häng din tavelgrupp enhetligt

Olsson & Gerthel Tavelguide

Om du vill hänga upp dina tavlor i en större grupp så kan det vara att rekommendera att hålla alla yttre linjer räta och i linje med varandra, det blir väldigt stilfullt och enhetligt. Tänk även på att samtidigt hålla lika mycket avstånd mellan alla tavlor för bästa harmoni.

Häng din tavelgrupp oregelbundet

Olsson & Gerthel Tavelguide

Det går såklart lika bra att hänga tavlorna oregelbundet också. Sätt ihop det precis så som du tycker blir finast och vad du trivs bäst med. Men håll gärna samma avstånd mellan tavlorna så att det inte ser slarvigt ut på väggen.

Olsson & Gerthel Tavelguide

Tips: Har du en vägghängd TV är det snyggt att placera tavlorna runt om för en effektfull tavelvägg.

Hur man hänger upp tavlor rätt

Vilken höjd ska jag hänga tavlan i?

Det är ett vanligt misstag är att hänga upp tavlor både för lågt eller för högt. Man vill till exempel inte slå huvudet i ramen när man lutar sig tillbaka i soffan. Sen vill man heller inte råka spika upp tavlan för högt, omkring ögonhöjd är en rimlig riktlinje. 

Häng tavlor med Gyllene Snittet

Den allra mest perfekta höjden på dina tavlor får du genom att använda dig av det Gyllene Snittet. Metoden används ofta på museer och konsthallar och passar utmärkt ifall det är flera konstverk i olika storlekar som du tänkt hänga bredvid varandra. Det skapar perfekt balans mellan tavlorna och proportioner.

Såhär gör du

  1. Börja med att mäta avståndet till mitten av din vägg. Beroende på hur högt du har i tak så brukar det ligga på mellan 120-140 centimeter. 
  2. Mät hur hög din tavla är och dela det måttet med tre. Dra av en tredjedel av tavlan från mitten av din vägg.
  3. Det talet som du nu fick fram ska vara i underkant med tavlan när du hänger den på väggen. 

Exempelvis: Om mitten av din vägg är 120 centimeter, och din tavla är 60 centimeter hög. Då delar du 60 igenom 3, vilket blir 20. Då ska du ta bort 20 centimeter från 120, vilket blir 100. Då ska din tavla ha 100 centimeter från sin underkant till golvet när den hänger på väggen.

Olsson & Gerthel Tavelguide

Innan du börjar

En sista sak att tänka på innan du sätter igång är att se till så att du använder rätt verktyg och rätt metod efter vilket vägg du ska hänga tavlorna på. Är väggen av lättare material, exempelvis trä, så fungerar det fint att använda spik eller träskruv. Ifall du har en hårdare betongvägg och ska sätta upp små tavlor så kan du använda tavelkrokar och hammare. Men till större tavlor behöver du en borrmaskin. För att slippa fula hål i väggen så måste du använda rätt skruv och plugg när du borrar. 

Tips: Vattenpass är ett måste när du hänger upp tavlor för att inte de ska hamna snett. Kan även vara en god ide att använda två väggfästen istället för ett så tavlorna hänger stabilt.

Det finns ofta ett större djup bakom en formgivning än den som inledningsvis når fram till betraktaren. För att utforska detta har vi haft en pratstund med Monica Förster, en av de formgivare som vi fastnat lite extra för. Inte minst för hennes senaste alster för Zanotta, skrivbordet Tucano.

Vi på Olsson & Gerthel visar en hel del av din formgivning i vår butik, kan du inte berätta lite om din bakgrund?

- Jag är född i Stockholm och uppvuxen i lappländska Dorotea. Ett litet och fjällnära samhälle. Jag gick i skolan där och mina föräldrar drev hotell- och restaurangverksamhet. Det är speciellt att växa upp i Dorotea. Man lever nära naturen. Naturen är den delen som styr och tar över. Människan får anpassa sig till naturkrafterna. Det blir okultiverat och ganska extremt när fjällen och skogen dominerar så. Det blir kallt, mörkt och mycket snö i vintertid. Samtidigt blir det på många vis en väldigt spännande plats.

Min uppväxt har absolut varit med och format mig i min yrkesroll idag. Jag är inspirerad av mycket saker, men jag tror absolut att när man är i naturlandskapet – och som människa i minoritet – då blir man väldigt exponerad för naturintryck. Som ung på en så liten ort har man inte tillgång till samma bredd av aktiviteter. Vilket skänker å ena sidan ett lugn, och samtidigt inte alls. Man blir tvungen att hitta på själv, och att skapa själv. Samtidigt måste jag poängtera att jag egentligen inte känner till något annat. Det är min teori om hur min uppväxt har påverkat mig.

Senare började jag studera på Grafisk form på Beckmans. Det var en fantastisk tid där man kände sig sedd av läraren, där man fick vara fri och kreativ. Däremot kände jag att jag saknade den hantverksmässiga biten, så då fick jag förmånen att börja på Konstfack som specialelev. Det innebar att jag fick lov att plocka de kurser jag behövde för att komplettera de kunskapsluckor som jag upplevde att jag hade.

Hur ser din designprocess ut?

- Får man ett nytt uppdrag så inleder vi alltid med att träffa kunden på plats. Vi arbetar över hela världen, så det kan vara precis vart som helst. Det kan ligga i en förort till Milano eller på landet. Vi påbörjar ett ganska digert researcharbete för att förstå vad det är för typ av företag som kontaktat oss.

Arbetet är mycket metodiskt och går att applicera på alla typer av projekt. Vi skissar, gör olika typer av modeller. Ibland använder vi oss av 3D-printer. På så vis gör vi olika typer av analyser och en prototyp. Vi använder oss också av djuplodande konkurrentanalyser.

Inspirationen behöver inte vara direkt kopplad till designprocessen, utan mer övergripande relaterad till projektet. Vi har också många långa, gamla samarbeten. För varje nytt projekt som vi inleder med en gammal uppdragsgivare blir förståelsen djupare. Man äger oftast rättigheterna till produkterna man har ritat. Jag som formgivare lägger alltid sista hand och stämmer av i tätt samarbete med en producent.

Vart finner du inspiration?

- Vi har snäva ramar som vi måste förhålla oss till. Det skiljer oss från konstnärer. Det är konstnärligt och vi får mycket förtroende från producenter, och det blir väldigt bra. Det är kanske en kombination mellan processen och den egna intuitionen. Med tiden har man lärt sig att våga lita på sin intuition.

Inspirationen kan till stor del komma från besöket hos producenten. Alla företag  har sina egna universum, och jag tycker om att sätta mig in i det dem gör. Ofta är dem specialister inom sitt fält. Man tar också intryck från händelser i vår värld. Vi arbetar inte med trender, utan mer långsiktigt. Det finns ingen riktig tidsaspekt i det jag gör, utan det är mer ett klassiskt förhållande.

Berätta lite om Tucano!

- Ja, vad roligt! Här lyckades vi skapa magi tycker jag. Ibland lyckas man med det och ibland inte, och det är väldigt svårt att säga när det händer. Releasen kom mitt under pandemin och fick därmed lite extra uppmärksamhet.

Jag tycker att man ska kunna sammankoppla historien på företaget med någonting nyskapande. I synnerhet när man arbetar med ett så ikoniskt företag som Zanotta. Det är viktigt att man fyller i ett hål i kollektionen och skapar ett existensberättigande.

Bordet har en känsla av lätthet. Vid första anblick ska man inte riktigt förstå hur det hänger ihop. Konstruktionen är ganska avancerad för att den ska kunna kännas så flytande. Som en stor bit läder som bara är svept över på något sätt. Kanske är det just det som bidrar till någon slags magi? Målet var också att det skulle kännas skulpturalt för att det på så vis skulle kunna bli mer mångfacetterat. Man ska kunna placera det fritt i rummet. Själv har jag det hemma på övervåningen så det står och vetter ut mot trädgården. Det är enormt fint att sitta där och titta ut på den omkringliggande miljön och människorna som går förbi.

Bordet gjordes i ett nära samarbete med Zanotta. De är otroligt skickliga. Exempelvis så är lädret pressat och inte sytt, vilket är en fin detalj. Konstruktionen på underredet ritades om för att det skulle kunna hålla för en viss tyngd, och ändå kännas visuellt lätt.

Hur tycker du att klimatet är för en samtida designer?

- Hemmiljön har fått ett uppsving. Mer kapital läggs på hemmet istället för att man reser. Kanske att man numera har mer tid att själv söka upp och intressera sig för inredning och formgivning, och att paletten därför blir bredare. Det är en utbildningsfråga på något sätt. Egentligen kräver det ett ganska djupt intresse för form för att förstå varför man väljer vissa saker framför annat. Jag upplever att man väljer på ett mer medvetet sätt nu, vilket är positivt.

Achille Castiglioni Porträtt

Italien har producerat många stora namn inom designvärlden men det är få som har nått samma höjder, eller mängd utmärkelser, som Achille Castiglioni. Känd och uppskattad för sin förmåga att ta vardagliga föremål och göra dem extraordinära på sitt patenterat lekfulla manér, ofta med så få medel som möjligt. I hans mest kända citat kan man urskilja dygden han höll närmast hjärtat; “If you are not curious, forget it."

År 1918 föddes Achille i Milano, ett mecka för den designintresserade och samma stad som han nästan ett sekel senare också dör i. Med en far som var skulptör och två äldre bröder, Livio och Pier Giacomo Castiglioni, som båda var arkitekter hade familjen en tydlig kreativ ådra som Achille inte var sen med att själv visa prov på. Redan 1940, parallellt med sina studier, började han arbeta på sina bröders designbyrå och hängav sig åt att testa olika tekniker och material inom industriell design.

Achille Castiglioni Diabolo Luminator

Äldsta brodern Livio lämnade byrån år 1950 men Achille och Pier Giacomo fortsatte och skapade under perioden 1950-1968 en mängd inflytelserika verk tillsammans. Deras fokus låg på utforskandet av nya former, tekniker och material samt en ständigt pågående strävan mot att uppnå den optimala designprocessen.

Passionen för formgivning ledde så småningom till att bröderna är med och grundar Associazioni per il Disegno Industriale (ADI), det italienska designförbundet som delar ut Compasso d’oro, en av designvärldens mest prestigefyllda utmärkelser. Mellan sig har Achille och Pier Giacomo Castiglioni 15 st välförtjänta Compasso D’oro, fler än någon annan i historien. Bröderna fortsatte arbeta tillsammans fram till Pier Giacomos död år 1968. 

Pier Giacomo Castiglioni Viscontea TaraxacumPier giacomo castiglioni visar upp de nya lamporna Viscontea och Taraxacum för Marcel Breuer, Milano 1962.

För många är namnet Castiglioni synonymt med lampor vilket är förståeligt då många av hans främsta verk är inom just belysning. För det nystartade belysningsföretaget Flos utvecklade castiglioni-bröderna i början av 60-talet en serie lampor som utgick från ett nytt resin-material som kunde sprayas på en metallstruktur och resulterade i kokongliknande skapelser som gav ett enastående mjukt ljus när de tändes. Utöver dessa tog Castiglioni fram en mängd framgångsrika designer för Flos, många av vilka än idag är märkets bästsäljare.

Achille Castiglioni Arco Snoopy Taraxacum 88Taraxacum 88, Snoopy och Arco.

Golvlampan Arco går inte heller att undgå att nämna, revolutionerande som den var. En oerhört genomarbetad lampa vars minsta lilla detalj är resultatet av en noggrann designprocess. Allt från de filade hörnen som skyddar oss mot skarpa kanter, till hålet i basen som syftar till att underlätta förflyttning genom att kunna sätta in en kvast och använda den som handtag. Som castiglioni själv sade; god design kräver observation. 

Achille Castiglioni Arco RitningOriginalritning för Arco-lampan av Achille och Pier Giacomo Castiglioni, 1962.

År 1964 inledde Achille Castiglioni ett samarbete med italienska möbelproducenten Zanotta, ett långvarigt utbyte som varade ända till hans död år 2002. Produkterna han utvecklade för dom bär alla hans karaktäristiska lekfulla signum. Ett gott exempel på detta är den excentriska utomhusmöbeln Allunagio med sitt överdimensionerade underrede där de tre benen är särade så långt som möjligt ifrån varandra för att minimera skuggan som kastas.

Achille Castiglioni 230 Allunagio Ritning

Ett annat exempel är sittmöbeln 240 Primate som designades av Achille Castiglioni år 1970. Pallen har en unik utformning som uppkom efter att Castiglioni observerat sättet som hans japanska vänner satt på golvet med knäna vikta under sig och vilandes på hälarna, alltid med perfekt hållning.

Castiglioni-240-primate-zanotta

För att återskapa detta, men ändå behålla den komfort som vi i den västerländska världen är så förtjusta i, ritade han Primate som med sin stoppade sits erbjuder en säkerligen originell men samtidigt bekväm och ergonomiskt korrekt sittupplevelse.

Achille Castiglioni 240 Primate

Somliga av Castiglionis verk för Zanotta är kanske mer hemmastadda i det ibland grumliga gränslandet mellan konst och möbel. Till dessa räknas absolut pallen Sella som är lika inbjudande till provsittning som den är farlig för den som försöker. Systerpallen Mezzadro som ritades samma år, 1957, är desto mer stabil då, med sitt breda traktorsäte gentemot Sellas smala racingsadel. 

Achille Castiglioni Sella Mezzadro Pall

Achille Castiglionis skicklighet i att finna nya vinklar på redan etablerade arketyper kan man se tydligt i det nätta bordet Cumano från Zanotta. Utgångspunkten var det klassiska cafebordet i metall som populäriserades under slutet av 1800-talet. I Castiglionis händer får det nytt liv och ny funktion.

Castiglioni 630 Cumano Zanotta

Tack vare det finurligt gängade underredet kan bordet fällas ihop för platseffektiv förvaring. Bordsskivan är också försedd med ett hål så man kan hänga upp bordet på väggen med hjälp av den medföljande kroken. 

Castiglioni 630 Cumano

En av Castiglionis senare skapelser för Zanotta var den dynamiska växthållaren Albero, ritad 1983. Med sina fem roterbara armar blir den som ett som ett litet träd i hemmet, Castiglionis lekfulla sätt att förena ute med inne. 

Castiglioni 400 Albero

Achille Castiglionis långa karriär kantades av många framgångar och hans livsverk har kommit att influera mängder av efterföljande formgivare. En sann modernist som aldrig tappade glimten i ögat och vars personlighet man än idag nästan kan känna genom hans många ikoniska produkter. 

>> Se hela Achille Castiglionis utbud här <<

De två Malmöbaserade skulptörerna, Karolina Brobeck och Mina Karami, har i ett nytt samarbete tagit fram serien SANT. Serien ställs ut hos oss på Olsson & Gerthel i utställningen Work in progress som pågår under Southern Sweden Design Days, och som sedan står kvar till och med den 24 juni. Vi har även passar på att prata mer med formgivarna om deras nya serie och deras designprocess.

Berätta om skulpturserien SANT

- Vi har jobbat växelvis i processen, där jag kommit med idén om en tvådelad skulptur. Sedan har Mina utformat olika skulpturer utifrån det. Det har också varit väldigt intressant att se vad slutresultatet landat i. Jag själv hade aldrig kommit fram till detta formspråk som Mina gjort.

Berätta om designprocessen. Hur kan vägen mot en färdig slutprodukt se ut?

- Oftast är det en undersökande process, eller att jag utgår från en form eller idé. Som dessa skulpturer. Det började med att jag hittade en rostig gammal bilfälg på vägen, och började göra prototyper efter den – tvådelade skulpturer. Jag gillade grundidén men var inte nöjd med resultatet, så då frågade jag Mina Karami om hon hade lust att vara med och formge skulpturen. Med Minas lekfulla formspråk blev det verkligen något som blev intressant.

Hur vet man om det är bra nog?

- Så här, jag sätter upp begränsningar i mitt arbete för att hitta inspiration och utmaningar i mitt skapande. Utefter det kan jag tycka att “nu är det bra nog”.

Vad tar man utgångspunkt i? Var finner man inspiration?

- Jag fick en idé om att göra något skulpturalt med “IKEAs platta paket”-funktion i lera. Det blev också en motreaktion utifrån ljusstakarna som jag gör. Där är det väldigt många som gått sönder under frakten. Utgångspunkten har vuxit utifrån det haveriet.

När vet du att du har nått en färdig slutprodukt?

- Jättebra fråga. Och svårt att definiera ett svar. Men jag brukar ha tidsaspekten som en gräns. En produkt får inte ta för lång tid att producera, det ska finnas en rimlighet i objektets slutpris.

>> Läs mer om Karolina Brobecks, Mina Karamis och de andra formgivarnas verk här <<

Sidor

  • Privat
  • Företag
Meny