Safaristolen, Kaare Klint och Carl Hansen & Søn | Olsson & Gerthel

Safaristolen, Kaare Klint och Carl Hansen & Søn

Kaare Klint designade Safaristolen 1933, inspirerad av en brittisk officers stol som han hade sett i en reseguide för Afrika. Det var officeren som skrivit reseguiden och på bilden satt han i stolen i sitt tält på savannen tillsammans med sin fru.

De första exemplaren av safaristolen såldes till hans kollegor, bla Arne Jacobsen som tyckte mycket om stolens enkelhet. Safaristolen är Kaare Klints absolut mest kända möbel, den har sålts i över 100 000 exemplar.

Safaristolen är en av världens första "montera-själv-möbler". Den består av 20 delar och kommer i en platt låda och kan lätt sättas ihop och tas isär utan några verktyg. Detsamma gäller för pallen som finns i samma utförande som stolen. Detta för att stolen ska kunna gå att ta isär och tas med, och sedan lätt sättas ihop igen.

Stolen görs i oljad, ljus eller rökt, ask och sitsen och ryggen finns i tyg eller läder. Fåtöljens rygg följer kroppen för bästa komfort i upprätt läge eller mer tillbakalutat.

Filmen nedan visar det vackra hantverket:


Kaare Klint (1888-1954) är mannen bakom Safaristolen. Han ses ofta som den danska möbeldesignens fader. Han banade väg för andra danska giganter, bla Hans J. Wegner.

Kaare var med och grundade Den Kungliga Danska Konstakademins Skola för Arkitektur, Design och Konservering 1923, och 1924 blev han professor där. Han har inspirerat och utbildat flera framgångsrika danska möberdesigners.

Kaare utgick alltid från funktionen framför formen. Han förespråkade enkla linjer, funktion, val av material och ett ordentligt hantverk.

Safaristolen tillverkas av danska Carl Hansen & Søn. Företaget startades av Carl Hansen 1908, och företagets fokus har alltid varit hållbarhet och själva hantverkskonsten. Carl Hansen grundade sitt företag på tanken att ett ordentligt hantverk tillsammans med serietillverkning kunde ge kunderna möbler av hög kvalitet till ett vettigt pris. De lägger ner mycket tid på tillverkningsprocessen, använder mest lokala träslag, men allt trä de använder kommer från miljömässigt välskötta skogar och behandlar sedan träet så miljövänligt det bara går.

Carl Hansen & Søn tillverkar även Hans J. Wegners kända stol Y-stolen.

 

  • Privat
  • Företag
Meny