Kay Bojesen - trädjurens konung | Olsson & Gerthel

Kay Bojesen - trädjurens konung

Kay Bojesen

Kay Bojesen (1886-1958) var silversmed och designer, men är allra mest känd för sina fantastiska trädjur som både har själ, humor och glimten i ögat. Men han har också gjort smycken, bestick, tekannor och silverpokaler. 1910 var han färdig silversmed efter att ha gått som lärling hos Georg Jensen. 1919 gifte han sig och fick sonen Otto och det blev startskottet för en ny epok för Kay Bojesen. Han hade alltid älskat barn och leksaker och han mindes hur hans far hade snidat leksaker till honom när han var liten och ville ge sin son detsamma. Under 1930-talet började han snida leksaksdjur på allvar, med inställningen att de skulle vara runda, mjuka, kännas bra i handen och att alla linjer skulle le. Han skapade en hel rad med vackra leksaksdjur.

Han försökte inte skapa verklighetstrogna kopior av riktiga djur, utan gjorde fantasifulla tolkningar av djuren som skulle sätta igång barnens fantasi. 1932 öppnar han en egen butik på Bredgatan 47 i Köpenhamn där han säljer leksaker, silverföremål, träskålar och tallrikar.

Butik

1934 skapade han taxen Pind i oljat valnötsträ. 1935 kom den svartvitmålade zebran som var ett av hans första exotiska djur.

Tax Zebra

1936 skapade Kay Boyesen sin gunghäst. Den produceras i flera varianter, med och utan handtag, målad och omålad.

Gunghäst

Den är ett utmärkt exempel på Bojesens filosofi att leksaker ska tålas att lekas med och användas ordentligt. Den här gunghästen tåler att lekas med generation efter generation.

Det är inte förrän 1951 som Kay Bojesen skapar sin söta lilla apa, som har blivit hans allra mest kända leksak. Här kan man verkligen se att linjerna i leksaken ler.

Apa

Från början var apan tänkt som en förlängning till en kroklist, så att barnen skulle kunna nå upp och hänga sina kläder på apans fot.

1952 skapar han nallebjörnen och samma år utnämns Kay Bojesen till Kunglig Hovleverantör i Danmark. 1953 ser den runda elefanten dagens ljus.

På 1950-talet skapade han de fina sångfåglarna, men de togs aldrig i produktion. Det var inte förrän 2012 som de började produceras efter foton i Kay Bojesens familjs gamla fotoalbum. Han skapade många fina fåglar och Lunnefågeln sätts också i nyproduktion 2013.

1955 kommer flodhästen till världen, ett av Kay Bojesens kantigaste djur. Han använde den själv till att hålla koll på pennan på sitt skrivbord. På bilden ser vi honom tillsammans med sina barnbarn.

1957 skapar kan ett av sina sista trädjur; den pigga kaninen. Den är gjord i ekträ och kan röra alla fyra benen och ser glatt nyfiken ut.

1958 går Kay Bojesen bort och hans änka Erna Bojesen driver butiken på Bredgatan vidare till sin död 1986. Sen driver familjen den vidare ett par år, men 1990 stänger de och 1991säljer de rättigheterna till Erik Rosendahl. Sedan 2010 har Rosendahl Design Group återintroducerat många av Kay Bojesens vackra trädjur.

  • Privat
  • Företag
Meny