Skultuna Messingsbruk | Olsson & Gerthel

Skultuna Messingsbruk

Skultuna grundades av Karl IX år 1607. Under Gustav Vasas och Erik XIV:s tid hade Sverige blivit väldigt skuldsatt mot Hansan. Genom att förädla koppar till mässing skulle importen av mässing kunna minskas, exportinkomsterna ökas och därmed förbättra rikets ekonomi.

Att mässingsbruket kom att anläggas just vid Skultuna berodde på att där fanns tillgång till Svartåns vattenkraft och att avståndet till Falu koppargruva inte var alltför långt. Dessutom fanns det i området gott om skog för träkolstillverkning.

Bilden nedan visar Skultuna Messingsbruk 1873.

Idag är Skultuna Messingsbruk en kunglig hovleverantör, ett av Sveriges största turistmål och en producent av mässings- och silverprodukter med en tidlös design och hög kvalitet. 

Produktionen, som fortfarande pågår i liten skala består främst av montering, polering, stämpling, kvalitetskontrollering och paketering av nytillverkade mässings- och silverföremål. 

Företaget arbetar med kända formgivare så som Thomas Sandell och designstudion Claesson Koivisto Rune som bland annat skapat ljuslyktan Kin. Nedan ser du ett urval av de vackra mässingsting från Skultuna som vi har i vårt sortiment.

1. Ljuslyktan Kin, som finns i fem olika modeller, designad av Claesson Koivisto Rune.
2. Det vackra underlägget Land's End Trivet är formgivet av designstudion Objecthood.
3. De fjäderlätta ljuslyktorna har Skultuna tagit fram tillsammans med Lara Bohinc.
4. Ljusstaken Liljan som formgivits av Ivar Ålenius Björk för numer nedlagda Ystad-Metall har nu tagits upp i produktion av Skultuna.
5. Flowerpot av Monica Förster.
6. Belle smyckeskrin är som ett smycke i sig och också designat av Claesson Koivisto Rune.
7. Fantastiska ljusstaken Collage som är för blockljus, kronljus och värmeljus är designad av svenska designduon Folkform.

Här hittar du alla artiklar vi valt att ta in från Skultuna.

30-årserbjudande på designklassiker

Slutar om

  • Privat
  • Företag
Meny