Vitra och paret Eames | Olsson & Gerthel

Vitra och paret Eames

Vitra är ett Schweiziskt möbelföretag som tillverkar många av våra allra mest populära designmöbler.

De värderar sitt varumärke väldigt högt, och är väldigt noga med finish och kvalitet. Hållbarhet är en röd tråd i Vitras arbete och de lägger stor vikt vid att alltid använda högkvalitativa och hållbara material och en design som känns aktuell i många år.

Vitra älskar all slags design och har under 25 år anordnat något som heter Vitra Design Workshops i Boisbuchet i Frankrike. Dit kommer formgivare och arkitekter och håller kurser och workshops. Det är öppet för alla och är ett helt fantastiskt projekt. Här kan du läsa mer om det om du tycker att det verkar spännande.

Vitra Campus är ett område som ligger i Weil-am-Rhein, på gränsen mellan Tyskland och Schweiz, och det är här möbeltillverkaren Vitra har största delen av sin verksamhet. Det är ett fantastiskt inspirerande område mitt ut i ingenstans.

Nedan följer fyra bilder på några av de mest kända byggnaderna.

Vitra Design Museum ritades av Frank Gehry 1989 för att kunna ställa ut Vitras stora stolsamling. Idag kan du se en av världens största samlingar av modern möbeldesign här. Alla större perioder och stilar från och med början av 1800-talet finns representerade.

Vitra Campus senaste tillskott är Vitra Haus. Denna fantastiska byggnad är ritad av de Basel-baserade arkitekterna Herzog & de Meuron och i dessa ca 3500 kvm stora lokaler kan man se hela Vitras möbelsortiment för hemmiljö. Eftersom det är just hemsortimentet som skall visas och eftersom det är första gången man låter lokala arkitekter rita något på området, ville man ha ett hus som påvisade detta. Därför är Vitra Haus uppbyggt av ett flertal klassiska Basel-hus staplade på varandra.

Jean Prouvé har ritat den superfina bensinstationen som också finns på Vitra Campus.

Zaha Hadids coola brandstation som finns på området. Den är dock ej längre i bruk.

Några av våra bästsäljande produkter, Eames Plastic Chairs, kommer från Vitra. Stolarna designades av Charles & Ray Eames 1950 och har tillverkats i Europa av Vitra sedan 1957. Från början gjordes de i glasfiber, men numera tillverkas de i polypropylen, som ger en bättre arbetsmiljö för de som tillverkar dem, och en högre komfort.


Eames plastic chairs finns i många olika utföranden; som stol med träben eller metallben, som karmstol och som gungstol mm.

En annan fantastiskt känd möbel som paret Eames har designat är deras klassiska lounge chair. Den ser man ofta i filmer och har blivit något av en statussymbol. Vem skulle inte vilja ha en sån i sitt hem?

De har även gjort inredningsdetaljer som Hang-it-all och Eames House bird.

Charles och Ray Eames har också gjort det praktiska lilla bordet LTR.

Den här veckan har vi specialpriser på många av paret Eames produkter så passa på!

  • Privat
  • Företag
Meny