Örsjö och Jonas Bohlin | Olsson & Gerthel

Örsjö och Jonas Bohlin

Örsjö Belysning AB är ett företag med rötterna djupt i det sydöstra hörnet av Småland, ett område känt för sin starka hantverkstradition och sin företagaranda. 

Idag står Örsjö för tidlös belysning och spännande designsamarbeten med några av Skandinaviens ledande formgivare bl.a. Jonas Bohlin, Claesson Koivisto Rune, Note Design Studio och Joel Karlsson.

Produktionen, allt från komponenter till färdiga armaturer sker i deras fabrik i Nybro. Det ger dem inte bara god kontroll över allt från leveranser till miljöpåverkan. Det gör också att de kan garantera att den armatur som du köper är resultatet av den erfarenhet, kvalitet och det nytänkande som idag har hunnit bli synonymt med Örsjö Belysning.

Jonas Bohlin är designern bakom veckans kampanjvaror Kvist och Star.

Här kan vi se hur de tillverkas för hand i fabriken:

Jonas Bohlin är född i Stockholm. Han tog examen som byggnadsingenjör 1974 och som inredningsarkitekt på Konstfack 1981. Examensprojektet betongstolen ”Concrete” har blivit ett kultobjekt.

Jonas arbete innefattar allt från möbler, belysning, glas och textil till konstföremål och installationer. Han startade sitt arkitektkontor 1983 och har varit huvudlärare på Beckmans Designskola och professor i inredningsarkitektur på Konstfack. Han har fått ett stort antal priser, stipendier och utmärkelser och har deltagit i utställningar över hela världen. 

Han är också formgivaren bakom den vackra taklampan Liv som tillverkas av Klong. Denna har blivit något av en modern klassiker. Inspirationen fick han, som man nog kan gissa, från en tyllkjol.

och stolen Vilda som tillverkas av Gemla.

2014 fick Jonas Bohlin Bruno Mathson-priset. Styrelsen för Karin och Bruno Mathssons fond, som delar ut priset, skriver så här i sin prismotivering: Jonas Bohlin har i mer än tre decennier skapat ett starkt och unikt formspråk. Sin egen inlevelse och tonsäkra estetik har han utvecklat till att med poetiskt tilltal omfatta en särskild respekt för medmänniskor och miljö. Som ensamvarg slåss han mot okunskap och visuell nedskräpning på samma sätt som många gånger var utmärkande för Bruno Mathssons gärning.

  • Privat
  • Företag
Meny