Arne Jacobsen och Det stora priset. | Olsson & Gerthel

Arne Jacobsen och Det stora priset.


Arne, muraren som tänkte om.

Ja, för det var just murare som Arne Jacobsen först valde att utbilda sig till. Men kort efter examen vände han tillbaka till skolbänken och den gången till Det Kongelige Danske Kunstakademi där han studerade arkitektur mellan 1924 och 1927.
Som färdigexaminerad 25-åring tog han anställning hos arkitekt Paul Holsoe, men redan tre år senare hade han tagit modet till sig att starta sitt eget arkitektkontor. Ett som skulle visa sig utveckla en mängd framstående arkitekter och möbelformgivare med tiden, däribland Hans J. Wegner, Jørgen Møller, Peter Karpf och Jørgen Gammelgaard.

Arne Jacobsens filosofi med arkitektur var att exteriör och interiör skulle komplettera varandra. Ett bra exempel på detta är den strama och funktionalistiska byggnaden SAS Radisson Hotell i Köpenhamn som bl.a. inreddes med fåtöljerna Ägget och Svanen, båda med böljande organiska former som komplement för exteriöret.


Även om Jacobsen var en väldigt framgångsrik arkitekt så dröjde de internationella framgångarna fram tills det att han närmade sig 50-årsåldern. De klassiska möbler som vi idag håller högt kom först under 50-talet, där vi bl.a. stolarna Myran (1952), Sjuan (1955) och inte minst Grand Prix som fick sitt namn efter att ha vunnit just "Det stora priset" vid designmuseet Triennalen de Milano år 1957.


Grand Prix togs upp i produktion igen år 2009 av Fritz Hansen med benställning i trä eller kromat stål. Trämaterialen att välja emellan är ek, valnöt eller laserad ask i 8 olika färger. Sitsen går även att få klädd i tyg eller läder. Se hela kollektionen här...

  • Privat
  • Företag
Meny