Achille Castiglioni | Olsson & Gerthel

Achille Castiglioni

En av Italiens mest kända formgivare genom tiderna, Achille Castiglioni (född 1918), studerade precis som sina bröder Pier Giacomo (född 1913) och Livio (född 1911) arkitektur och industridesign i Milano. De tre bröderna samarbetade under efterkrigstiden (1944-1952) innan den äldre brodern Livio valde att gå vidare i egen regi.

Samarbetet mellan de två yngre bröderna skulle dock visa sig vara oerhört framgångsrikt. Tillsammans tog de år 1957 bl.a. fram stolarna Sella och Mezzadro för Zanotta och under uppstarten av belysningsbolaget Flos tog bröderna fram en uppsjö av armaturer.


En av de mest populära idag är bordslampan Gatto som finns i två storlekar.

Många av dessa har idag en permanent plats på bl.a. MoMA i New York. Brödernas formspråk var rakt, enkelt och funktionellt, samtidigt som de försökte att inte blanda för många material i sina produkter. Efter att Pier Giacomo avlidit år 1968 fick Achille stå på egna ben, men fortsatte att ge designvärlden vackra och funktionella produkter i flera år till. Se den korta filmen från Castiglionis studio ovan.

Bland dessa hittar vi bland annat den prisbelönta och funktionella tak-/golvlampan Parentesi och bordslampan Lampadina för Flos.
Achille rundade av sin långa karriär 1993, efter att ha varit professor i industriell design vid universitet i Milano sedan början på 80-talet. År 2002 avled han i sitt hem i Milano.

  • Privat
  • Företag
Meny