Mats Theselius och fåtöljerna | Olsson & Gerthel

Mats Theselius och fåtöljerna

1956. Året som levererade sportstjärnor som Björn Borg, Ingemar Stenmark och Frank Andersson. Men året gav oss även en kulturell stjärna i form av Mats Theselius.
Mats växte upp i en kreativ familj med både mor och far som aktiva konstnärer. Han började studera vid konstfack i Göteborg som 23-åring och avslutade sina studier 1984.

Anledningen till att Mats började med möbler var av den enkla anledningen att det inte fanns några som han tyckte var fina. Sex år efter hans examen, 1990 presenterades Mats första fåtölj på den stora scenen - Aluminiumfåtöljen. I år är det inte bara vi som fyller år, utan även den första fåtöljen av Herr Theselius. Aluminium, som året till ära klätt sig i nubuckläder och högblankpolerat rostfritt stål. Jubileumsutgåvan har fått namnet Inox och är tillverkat i 199 exemplar. Ett samlarobjekt som är en lika vacker inredningsdetalj som det är en bra investering för konstsamlare.

Det riktigt stora genombrottet sägs dock ha kommit året efter, 1991 med lanseringen av Älgskinnsfåtöljen, chaisloungen Canapé samt skåpet National Geographic.
Skåpet var en praktisk lösning av Mats stora samling av magasinet med samma namn.

Under de 25 år som gått sedan dess har Mats fortsatt att testa gränser, material och former. Efter framgångarna med Aluminiumfåtöljen och Älskinnsfåtöljen gjorde Mats en del fåtöljer där komforten fick ta större plats än tidigare. Bl.a. genom att sänka armstöden och att ryggen fick en lätt lutning.

1997 lanserades då fåtöljen Bruno, en nätt sittmöbel som vi haft i butiken i alla år och fortfarande finner alldeles underbar både estetiskt och komfortmässigt. De vackra detaljerna med det utskurna skinnet längs armstöden och ryggstödet är en liten detalj som vi inte velat vara utan. Idag finns fåtöljen i fem olika lädernyanser med benställning i förkromat stål, koppar och mässing. Fåtöljen fick sällskap av en fotpall för några år sedan och finns i samma utförande som fåtöljen.

Förra två år sedan lanserades en utveckling på av Bruno som namngavs Ingo. Benställning påminner mer om en släde och eftersom den saknar de bakben som Bruno-fåtöljen har så får fåtöljen mer svikt. Ingo finns i tre olika lädernyanser och i förkromat stål och koppar. 

Se fler produkter från Mats Theselius här.

  • Privat
  • Företag
Meny