La Pedrera - Från Gaudí till Gubi. | Olsson & Gerthel

La Pedrera - Från Gaudí till Gubi.

La Pedrera. Översatt från katalanska till "Stenbrottet" och i folkmun även namnet för Antoni Gaudís extraordinära byggnad Casa Milà (uppförd 1905-1910) i Barcelona.
1953 fick Barba Corsini uppdraget att inreda vindsvåningarna i detta magnifika hus, vilket resulterade i en mängd unika möbler och armaturer.

Då Corsini inte var särskillt imponerad av Gaudís verk, utan såg mer upp till Mies van der Rohe (som bl.a. myntade uttrycket "Less is more") och Frank Lloyd Wright där båda kan ses som motpoler till Antoni Gaudí. Det kan ha varit just detta som fick Corsini åta sig uppdraget och skapa kontrasten till det organiska huset Casa Milà.

Den mest uppmärksammade och prisade av den inredning som togs fram var den stora golvlampa (vänster i bild) som tog rummen till nya höjder.
Det tunna fina underredet bär upp en kropp av stansad metall där ljuset letar sig ut genom varje hål. Den öppna ovan- och underdelen gör att lampan även lyser upp både golv och tak i ett behagligt sken.
Den stansade metallkroppen hämtar sin inspiration från byggnadens organiska och vackra skorstenar. Mer information kan du ta del av i videon nedan.

En annan möbel som uppmärksammades av inredningen till La Pedrera var soffbordet där en 19 mm glasskiva vilar på ett zigzagunderrede i svartlackerad metall.

50 år senare, år 2005 bestämde sig Barba Corsini med hjälp av designern Joaquim Ruiz Millet att lansera golvlampan samt damma av gamla ritningar och ta fram ytterligare fyra modeller i samma anda. Soffbordet togs fram i två nya underreden och finns nu även med svartkromat stål och mässing. Tre år efter lanseringen avled Barba Corsini. Alla lampor tillverkas och distribueras av Gubi.

  • Privat
  • Företag
Meny