Inga Sempé & Wästberg | Olsson & Gerthel

Inga Sempé & Wästberg

Vi träffar Inga Sempé en tisdagsmorgon i vår butik. Hon anlände till Malmö redan kvällen innan, och säger sig ha sovit i den bästa hotellsängen någonsin. I sällskap har hon Lotta Wästberg från det Helsingborgsbaserade belysningsbolaget Wästberg. Inga känns bekväm, och ser lika utvilad ut som hon beskriver sig, när hon sätter sig ner vid det uppdukade bordet. Inga är i fokus den här morgonen och anledningen till själva träffen är att vi ska få veta mer om hennes kreationer i samarbete med Wästberg, där lampserien w103 och klämlampan w153 har fått stor uppmärksamhet i media.


Bild från Wästbergs Instagramkonto.

Inga börjar att berätta om det senaste tillskottet som presenterades på Stockholmsmässan i februari; en klämlampa som även kan placeras på ett bord eller hängas på en vägg. w153 Île är en produkt som har många komponenter som hon håller kära. En magnet, en fjäder, skruvar och ljus, allt förpackat i en väldigt nätt armatur med en vridbar skärm som närmast kan jämföras med ett parasoll. Själva ljuskällan lyser upp skärmens vita insida underifrån och sprider ljuset vidare i den riktning som skärmen är riktad. Det som vi alla redan tyckte var en genial produkt fick nya dimensioner allt eftersom Inga beskrev processen på en engelska med lätt fransk brytning.

Bordslampan började skissas på redan sommaren 2014 under en semester tillsammans med paret Wästberg. Samarbetet mellan formgivare och tillverkare var effektivt och redan inom ett halvår stod produkten klar för att presenteras på mässan i Stockholm. Färgerna beskriver Sempé som oklara och dova. Hon har svårt för klara färger och beskriver ingående om alla fem nyanserna. T.ex. så är den ljusgula tonen från självlysande plast som bl.a. lyser upp visarna på en del armbandsur, eller de självlysande plaststjärnorna som flyttade in i 90-talets tonårsrum.


Bilden ovan med färgen Vallmoröd till vänster följt av Gråbrun och Petroleum. Se fler färger här...

Ingas första bordslampa för Wästberg lanserades 2010 och kom i en iögonfallande blekrosa ton och stod ut på många sätt. Den var sned och skärmen kunde vridas ytterligare för att rikta ljuset mer precist, formen kändes familjär och tidlös och så var den försedd med LED-belysning.

Lampan w103 finns även med fäste för att spänna fast på bordskanten vilket både ger mer utrymme på bordet och ger en slant över till annat.

Serien utvecklades två år senare, 2012 och finns nu även som en färgglad takpendel och takpendelskena med två eller tre skärmar. Fler går att beställa och du kan även få en större ljuskrona om du så önskar, möjligheterna är i princip oändliga med denna stilrena lampa som ger ett varmt vitt LED-ljus.

Inga är både ödmjuk och smart och har en självdistans både till sig själv och till Frankrike som hon ironiskt skämtar om mellan varven.
Till slut frågar jag om hon har någon kontakt med brödraparet Bouroullec. Hon hade passat så bra in i den romantiserade bild jag har av dem, tänkte jag.
"Yes, I'm married to one of them!".
Så klart hon är.

  • Privat
  • Företag
Meny