Häng lampan rätt! | Olsson & Gerthel

Häng lampan rätt!

Att flytta in i ett nytt boende kan vara både roligt och fullt av förväntan. Inte minst när det gäller möbleringen: Kommer matbordet att få plats i köket? Hur gör vi med mattan i vardagsrummet? Veckans tips handlar om hur du kan tänka när du investerar i ny belysning till ditt hem.

Vilken lampa ska jag ha över matbordet?

Det finns olika typer av taklampor, som alla har olika egenskaper. En traditionell takpendel som enbart lyser neråt är det mest klassiska, men det används också spotlights där man kan rikta ljuset mer exakt. En tredje modell som är spännande är mer av en skulptur som ger dig ett konstverk ovanför matbordet. Oftast är denna tredje variant av större storlek och kräver därför både lite rymd och ett större bord. Om du har ett matbord som är längre än 190 cm så rekommenderar vi att man har minst två lampor så att man får en jämnare belysning av bordet. Hänger man bara en i mitten så når ljuset inte kortsidorna på bordet. Det finns ingen tumregel för hur stort avståndet mellan flera lampor bör vara eftersom det beror på storlek och ljusspridning - men det är ofta vackrare att lämna större avstånd till bordets kanter än avståndet mellan lamporna. Det bästa är att prova hur ljuset faller på bordet och sträva efter en optimal spridning innan man ev. borrar hål och hänger upp lamporna. 

Om ditt bord är kortare än 190 cm är det fortfarande möjligt att ha två lampor, men då kanske med lite mindre spridning och storlek på lampan - men bäst är oftast att ha en lampa med god ljusspridning. 

Om du har ett runt bord så beror det, precis som tidigare, på dess storlek. Ett litet bord på 90 - 120 cm bör inte ha en lampa som är större än 50 cm i diameter. Mindre bord: mindre lampa. Är bordet större än 130 cm i diameter behöver man välja en lampa som är minst 60 cm i diameter. I dessa fall gör sig en skulpturliknande lampa sig väldigt bra.

Hur högt ska lampan hänga?

Vårt gyllene mått är 55 cm ovanför bordsskivan. Har ni högt i tak och är långa i familjen så kan man sträcka sig till 60 cm. Är ni korta och har låg takhöjd kan man gå ner till 50 cm. Lampan bör inte hänga högre än 60 cm från bordet med undantag för stora takkronor som kan hänga där det är gott om takhöjd och ovanför ett stort runt bord. Men även i det fallet kan över 60 cm blir för högt - man får prova sig fram.

Varför är det så petigt med dessa mått?

Jo, det finns tre olika scenarion som du behöver ta hänsyn till:

  • Om två personer sitter mittemot varandra vid bordet så ska lampan inte skymma sikten - man vill ju kunna se den man pratar med!
  • För att kunna skapa harmoni i matgruppen (stolar, bord och lampa) bör man hålla ihop allting lagom mycket. Hänger lampan för högt så stör man balansen rent visuellt.
  • Beroende på lampans design och var ljuskällan sitter så vill man inte behöva titta rakt in i en stark ljuskälla. Därför bör den hänga på en höjd där man inte bländas av den.

Finns det något annat man ska tänka på?

Vi rekommenderar alltid att man installerar en väggdimmer (av auktoriserad elektriker!). På så sätt kan du justera ljuset och anpassa det efter behov. Kanske vill du ha ett annat ljus på familjemiddagen än du har vid en mysig middag för två? Glöm inte att ta reda på om lampan är dimbar före ditt köp! Har du tavlor på de omgivande väggarna så rekommenderar vi att du belyser dessa med spotlights så att man kan rikta ljuset på tavlorna - även här är det viktigt med dimmer för att kunna styra ljusets styrka. Sist men inte minst - lampan ovanför matbordet är väl inte den enda belysning du har i rummet? Glöm inte att belysa ett hörn eller att ha en fi n bordslampa i fönstret eller på ett sideboard så att du får balans i rummet.

Se en samling av köksbelysning här!

  • Privat
  • Företag
Meny