Allting är inte svartvitt | Olsson & Gerthel

Allting är inte svartvitt

Det har väl knappast undgått någon att gråa väggar har blivit alltmer populärt. I höstas när jag flyttade in i en ny lägenhet blev också jag inspirerad av den gråa vågen och tog tillfället i akt att måla om från grunden i olika nyanser av grått. Det var inte en alldeles enkel process. Grått är faktiskt mer komplext än man hade kunnat tro, men med rätt knep kan det bli hur bra som helst. Jag tänkte dela med mig av ett par lärdomar jag gjorde.

Tips 1: Lita inte på inspirationsbilder du hittar

Det finns gott om inspirerande bilder på till exempel Pinterest. De är givetvis fantastiskt bra för att hitta inspiration men ett vanligt misstag är att förlita sig alltför mycket på bilder. Man vill ha en enkel lösning och tänker “Snygg bild, så vill jag ha det! Vilken färgkod är det?” Tyvärr är det inte fullt så enkelt.

Hur en färg upplevs när den väl kommit upp på en vägg varierar väldigt mycket beroende på vilka andra toner som finns i rummet. Allt från tak till golv spelar in, för att inte tala om naturligt ljus och färgerna som reflekteras av det som finns utanför fönstret. Fotografier är väldigt dåliga på att återge hur en väggfärg verkligen kommer att upplevas av dig själv, i ditt hem. Så ta bilderna med en nypa salt!

Tips 2: Provmåla!

Det är lätt hänt att man lämnar färgbutiken med ett berg av små färgprover (till exempel från en NCS-färgsnurra) att ta hem och “testa”. Dock blir dessa lätt missvisande eftersom de inte ger en rättvis bild av hur färgen verkligen kommer se ut när den är på plats. Jag gjorde misstaget att förlita mig på ett sådant färgprov, något som tyvärr ledde till att jag blev tvungen att måla om ett helt rum. Innan jag valde färg - igen - gjorde jag det jag borde ha gjort från början: Jag köpte små färgburkar (ca. 50 kr st, räckte till 4 kvm) av fyra stycken olika nyanser, och målade upp dom på väggen. Sedan granskade jag dom noga i morgonljus, dagsljus och kvällsljus - eftersom att ljuset är den mest avgörande faktorn i hur man upplever en färg. Det gav en mycket bättre bild av hur slutresultatet skulle bli, och hjälpte mig hitta en klockren nyans för mina väggar.

Nyanser av grått
Väggen är målad i NCS 1002-Y. De fyra färgproverna som jag testade är (från vänster) 1000N, en egen variant av 1002-Y med hälften så mycket gult, 1002-R samt 500N. Måla helst inte proverna så nära som jag gjorde här. Sprid hellre ut dom för att undvika att bli lurad av att se alla nyanser samtidigt.

Tips 3: Var inte rädd för att låta färgen dra åt ett håll

Grått kan kännas som den mest neutrala väggfärgen man kan tänka sig. Men faktum är att det finns en uppsjö av gråa nyanser som drar mot diverse färger - rött, gult, blått. Då jag själv var ute efter just subtilt och neutralt var jag till en början övertygad om att de mest neutrala NCS-färgerna var de självklara kandidaterna till min lägenhet. Jag kunde inte haft mer fel.

De neutrala tonerna, eller ännu värre med de som innehåller blå färg, ter sig väldigt annorlunda i dagsljus än de gör på ett litet färgprov du håller i handen. När jag provmålade med 1000N, som är en helt neutral ljusgrå färg, stod det klart att den inte var ett alternativ alls. Den kändes nästan blå eller lila, och väldigt kall, trots att den faktiskt var helt neutral. Så, även om helt neutral vit (N500) är den nya standarden för helvitt så tycker jag att man ska prova på en brytning när man tittar på gråa nyanser.

Gråa färgprover för väggfärgProver är inte rättvisande

Så hur blev det till slut?

I slutändan valde jag att köra på en gul brytning. Då jag har tre rum i fil bestämde jag mig tidigt för att jag ville ha ljusgrått i vardagsrummet, och lite mörkare i sovrummet. Matplatsen som är i rummet däremellan fick därmed bli ett mellanting. De exakta färgerna jag valde till slut finns inte som färdiga NCS-koder. Jag utgick från de ljusaste gråa färgerna med gul brytning (1002-Y, 1502-Y samt 2002-Y) men med hälften så mycket gult som de färgerna egentligen ska ha. Det var enkelt ordnat hos färghandlaren, som blandade fram färg efter det önskemålet.

I slutändan fick jag den perfekta mixen för mina väggar och jag blev otroligt nöjd med resultatet. Det var verkligen mödan värt och jag stormtrivs fortfarande med mina gråa väggar!

Väggfärg gråNästan klart!

Är du nyfiken på alla dessa färgkoder som slängs omkring? Systemet med NCS är faktiskt väldigt enkelt att förstå och kommer göra ditt val av färg mycket enklare. Ta en titt på deras hemsida, så lär du dig snabbt innebörden av de olika delarna i namnen.

/ Adam Gerthel

  • Privat
  • Företag
Meny