En möbel i sammet eller velour? | Olsson & Gerthel

En möbel i sammet eller velour?

Under årets lopp har inredningsmagasin och bloggar matat oss med bilder på möbler i de eleganta tygkvaliteterna sammet och velour. Många leverantörer har marknadsfört sina ögonstenar i dessa material för att höja dem ett snäpp och Sverige har fullkomligt förälskat sig i det.


Stolen Beetle Chair. Foto: Gubi

Trots att sammet och velour av hög kvalité kan ha en slående likhet, finns det en markant skillnad i deras egenskaper och användningsområden. Två perfekta exempel är sammetstyget Velluto di Cotone och velourtyget Harald. Båda två uppfyller kriterierna för att ge en möbel ett luxuöst och elegant utseende, samtidigt som de lämpar sig bättre till vissa typer av möbler än andra. En lätt och snäv stol som Beetle Dining Chair från Gubi (bild på sits ovan) gör sig otroligt väl i det populära tyget Velluto di Cotone, medans en soffa som Hackney från HAY (bild nedan), med en enda stor sittplymå, passar perfekt i tyget Harald. Den största skillnaden mellan tygerna är att velour är stickat vilket erbjuder en otroligt bra elasticitet medan sammet inte är en särskilt töjbar väv.


Soffan Hackney från HAY. Foto: Susanna Vento för Kinnasand.

Belysning är också något som har stor påverkan på både sammet och velour, beroende på ljusstyrka och vinkel kan tygerna upplevas som matta och mörka eller ljusa och fulla av glans. Detta får en särskilt effekt, framförallt på velour, på de områden av klädseln som används mest. På dessa områden kan du ofta se större skiftningar än övriga delar av möblen med årens gång, något som förväntas och nästan blivit en essentiell effekt, lite som patinan på koppar.


Soffan Great Lift. Foto: Eilersen

Om du söker efter en möbel med denna känsla så har vi ett stort utbud. Vi har redan namngett tyger från HAY och Gubi, men en mängd leverantörer kan erbjuda tyger i dessa kvaliteter. Eilersen har ett flertal tyger som kan användas till alla deras stoppmöbler, just nu är velourtyget Louis till kampanjpris på för den fantastiska kryp-upp-soffan Great Lift (bild ovan). Eilersen har bl.a. även tygerna Napoleon och Pierre som är otroligt fina. Nedan ser ni soffan Bermuda i det röda Pierre-tyget följt av den fantastiskt vackra sittmöbeln Wheel som är helt förtrollande i just sammet och velour.


Soffan Bermuda i tyget Pierre. Foto: Eilersen


Sittpallen Wheel i tyget Napoleon. Foto: Eilersen/Olsson & Gerthel

Ta gärna kontakt med oss om du har några frågor om tyger eller stoppmöbler så hjälper vi dig.

  • Privat
  • Företag
Meny