Anders Svensson bjuder in | Olsson & Gerthel

Anders Svensson bjuder in

Anders har en bakgrund som Art Director och har under flera år jobbat med reklam och grafisk formgivning. När passionen för möbler och inredning blev större än bara ett intresse valde han att lämna reklamvärlden och börja jobba som säljare hos oss på Olsson & Gerthel. Traskar du in i butiken en vardag så hittar du nästan alltid Anders bakom kassan. Om han inte hjälper dig med bästa service och information om de produkter vi säljer så sitter han och svarar på alla mail, kundförfrågningar och offertförfrågningar som kommer in. Full rulle som sagt! Just nu är Anders pappaledig för tillfället och kommer tillbaka till oss i september igen.

Skandinaviska möbler och italienska lampor ligger Anders extra varmt om hjärtat och favoritformgivaren är Achille Castiglioni.

– Castiglioni-bröderna med Achille i spetsen har gjort mycket spännande formgivning och var tidiga med att experimentera med ny teknik och nya material. Jag tycker verkligen att de var modiga och intressanta i sin formgivning. Sedan går det såklart inte att låta bli att nämna trion Jacobsen, Wegner, Kjaerholm samt Ray och Charles Eames som alla gjort fantastiska möbler som fortfarande efter 50-75 år nästan är oslagbara – både i form och funktion. Men det görs väldigt mycket fint i dag också. Bröderna Bouroullec är imponerande produktiva och designar för i princip var och varannan modern möbelproducent vi jobbar med. Helsingborgsföretaget Wästberg är också extremt spännande och nästan allt de gör skapar ett ha-begär hos mig.

För en tid sedan var Anders på besök hos producenten Vitra i Schweiz och fick då ta del av både ny och gammal design som företaget producerar.

– Det var fantastiskt att besöka Vitra och ta del av historien bakom många av dem möblerna vi säljer. Jag älskar storytelling och använder det så ofta jag kan i mitt jobb så det gav mig verkligen en kick. En bonus var såklart att få se alla häftiga byggnader av bland andra Zaha Hadid, Frank Gehry och Tadao Ando på deras campus.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Jag har nog ingen utpräglad stil och lockas inte heller nämnvärt av trender. Men tittar jag runt omkring i vårt hem ser jag mycket vitt och gråskala blandat med trä och färgstänk från textilier, bokryggar och inredningsaccessoarer. På väggarna sitter nästan enbart svart-vita tavlor med grafiska eller illustrerade motiv. Jag gillar linjer, symmetri och kontraster i inredningen … ”lekfullt grafiskt” skulle man kanske kunna kalla stilen.

Jag tänker att varje rum har sin egen identitet utan att för den sakens skull skapa ett hem som är allt för spretigt. Jag gillar små röda trådar och har nästan alltid en färdig plats eller plan för det jag köper. Oftast har jag tänkt igenom köpet länge och då blir det sällan fel. Jag avskyr slit-och-släng och tycker att Arteks slogan ”Buy now keep forever” känns helt rätt. Hållbarhet känns viktigare än någonsin.

 1. Vi använder Tolomeo Bordslampa som sängbordslampor. Smidiga, enkla och snygga. Formgivna av Michele De Lucchi för Artemide.
 2. Uten.Silo av Dorothee Becker för Vitra är perfekt för småförvaring vid skrivbordet.  Jag har precis skaffat en till vår arbetsplats där hemma och den är verkligen dekorativ på väggen.
 3. Arne Jacobsen väggur City Hall, han ritade för Danmarks Nationalbank har varken mer eller mindre än vad en klocka behöver. Minimalistisk och tidlös design.
 4. Vår dotter fick en Puppy Dalmatia av Olsson & Gerthel när hon var nyfödd. En kul lekfull och grafisk skulptur för rummet (som dessutom går att sitta på).
 5. RAR Gungstol är en klassisk fåtölj som verkligen andas designhistoria. Visste ni att alla kvinnor som gick på mammaledighet från paret Eames studio fick med sig en hem att amma i?
 6. Såhär drygt 60 år efter att Platis Chair-serien såg dagens ljus, är det i mitt tycke inte många andra stolar som klår den på fingrarna när det kommer till komfort. Det är lätt att gilla denna stol. Svårare är det att bestämma sig för färg. Min favorit av DSW-modellen (just nu) är mustard med mörkbetsade ben.
 7. Trots att Pedrera av Barba Corsini är relativt stor, gör den lätta benställningen och perforerade kropp den till en nätt och lättplacerad golvlampa. Med dimmern kan du verkligen få till ett mysigt sken och under det mörkare halvåret är detta verkligen en favorit i vårt hem.
 8. Jag älskar verkligen Alexander Girards Wooden Dolls och jag samlar sedan några år tillbaka på dem. Med sina färgglada grafiska kroppar och pillemariska ansiktsuttryck livar de verkligen upp vart de än placeras.
 9. LTR är ytterligare en Eames-produkt som jag verkligen gillar. Med sitt nätta utförande får det lilla bordet plats nästan överallt. För tidningen, bordslampan, kaffekoppen eller fötterna.
 • Privat
 • Företag
Meny