Vi besöker arkitekten och grundaren Håkan Olsson | Olsson & Gerthel

Vi besöker arkitekten och grundaren Håkan Olsson

Håkan bor i en stor lägenhet på tre plan i ett gathus på Gamla Väster i centrala Malmö. Huset köpte han i slutet av 1970-talet. Det användes då av ett inredningssnickeri, som hade gått hårt fram med det gamla bostadshuset som rymt åtta små lägenheter. Efter en radikal ombyggnad finns här nu fyra bostäder, som alla nås direkt utifrån, utan gemensamt trapphus. Gården, som var helt överbyggd, är fylld av grönska och har ett rikt fågelliv. Gårdshuset lilla vind revs och ersattes med en takterrass.

Håkan bestämde sig tidigt för att han ville bli arkitekt, inspirerad av bl.a Klas Anshelm (arkitekten bakom bl a Malmö konsthall) som han mötte i mitten på femtiotalet när han ritade om familjens sommarhus i Löderups Strandbad. Hans föräldrar hade ett stort intresse för inredning och arkitektur, och åkte ofta till Köpenhamn för att besöka utställningar av möbler och konsthantverk. Håkans far, Albin Olsson, ursrprungligen från Hammenhög, lät en annan framstående arkitekt, Fritz Jaenecke, rita deras familjehem på Fridhem, dit flytten gick efter många år i Ribershus, en viktig arkitekturklenod i Malmö. Storebror Pål, också arkitekt, var givetvis också en förebild.

Håkan började plugga till arkitekt direkt efter gymnasiet och lumpen. Efter examen jobbade han bland annat i Schweiz och hos Fritz Jaenecke. Några år som förstearkitekt på Fastighetskontoret i Malmö gav ytterligare erfarenhet innan karriären tog en ny vändning 1990 då Håkan tillsammans med Susanne Gerthel slog upp dörrarna till Olsson & Gerthel med ledorden: Konsten, Möblerna och Kunskapen.

- Idén var att erbjuda helhetslösningar, där vår samlade kunskap om husbyggnad, inredning, möbler och konst skulle komma kunderna till del. Det var ett vågat val i början av nittiotalet, men om man har en vision så måste man tro på den! Jag ritade hus och inredningar, Susanne drev galleri och butik, och vi delade upp allt annat arbete sinsemellan.

- Idag är det mer barnen som tagit över och jag kan luta mig tillbaka lite och ta de jobb jag har tid och lust för, berättar Håkan. Trots sin ålder har han inga planer på att dra sig tillbaka; just nu ligger flera skisser till om- och tillbyggnader och sommarhus på bordet inne på kontoret.

Förutom arkitektur-och inredningsuppdrag har Håkan också ett brinnande intresse för böcker, något som får komma till uttryck när han gör inköp till bokavdelningen på Olsson & Gerthel som främst består av inrednings-, design- och arkitekturböcker, men även trädgårdskonst, grafik och matlagning. Om en kund har en fråga om en bok som inte syns till så är det enklast att hänvisa till Håkan, han har stenkoll på vad som döljer sig mellan pärmarna.

På fritiden spelar Håkan tennis, vilket förutom bra motion även är ett sätt att hålla kontakt med gamla skolkamrater. Övrig motion får han genom sina snabba cykelturer genom stan – Han kallas ibland för ”pilen” av vännerna.

Om han får välja så äter han gärna fisk till middag, speciellt förtjust är han i halstrad tonfisk. En bit grönmögelost och ett glas rött som avslutas med glass eller mörk choklad. Hans favoritställe på jorden är sommarhuset i Löderups Strandbad där första etappen byggdes på 1930- talet. Ett sutteränghus uppe på sandåsen med utsikt över havet och naturen. Om han skall välja resmål blir det Rom, Venedig eller Paris, men en tur till Helsingfors tidigare i år väckte intresset för vad som döljer sig längre norrut i Europa. Kanske går turen till Oslo härnäst?

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

- Det är en fråga ingen arkitekt känner sig bekväm med att svara på, säger han, men om jag måste svara så skulle jag väl säga att den är eklektisk, ad hoc! Bas i svart, vitt och natur, med enskilda färgpunkter här och var. Belysning är otroligt viktigt, såväl naturligt som konstgjort ljus. Jag tycker om att belysa rummets begränsningar, och placera belysningen punktvis så att man kan anpassa den till att belysa tavlor, använda som läsbelysning, etc. : öar av ljus, som ger en viss fläckighet inte olik den man kan uppleva efter lövsprickningen i en bokskog i starkt solljus.

Nämn en arkitekt som du är lite extra imponerad av!

Det finns många jag är imponerad av men jag har länge gillat Carlos Scarpa, för hans mästerliga hantering av rum och ljus, och såklart underbart vackra detaljer.

  1. Fotografiet New York av Peter Brinch.
  2. Taklampan Long John av Niclas Hoflin för Rubn.
  3. Bordet Omni av Max Gerthel för Olsson & Gerthel.
  4. Stolen Allu av Paola Navone för italienska Gervasoni.
  5. Fåtöljen Eames Lounge Chair av Charles & Ray Eames för Vitra.
  6. Mattan Anna av Nina Gerthel för Olsson & Gerthel.
  • Privat
  • Företag
Meny