Välkommen hem till Susanne Gerthel | Olsson & Gerthel

Välkommen hem till Susanne Gerthel

Susanne är en av de två grundarna till Olsson & Gerthel - något som känns ganska självklart då halva namnet kommer från henne. Resan började med Galleri Gerthel ,1987 på Västergatan i Malmö. Från början ett galleri för design och arkitektur som blev ett mer renodlat konstgalleri tre år senare, när butiken Olsson & Gerthel slog upp portarna på Engelbrektsgatan där affären ligger än idag. Under åren har Susanne bland annat drivit galleriet, ritat vernissagekort, designat smycken, gjort heminredningar, sålt möbler, haft koll på finanserna och åkt på inköpsresor. Dessutom har hon (tillsammans med barnens far tillika O&G:s medgrundare Håkan Olsson) tagit hand om de tre barnen plus alla andra vardagssysslor.

Idag har Susanne dragit sig tillbaka från pulsen i butiken och sysslar med allt annat mellan himmel och jord - dock alltid med samma intresse för design och konst. Hon har ofta utställningar med sina egna kreationer – nu senast i Mölle där hon ställt ut smycken, mattor och soffbord. Hon har skrivit en bok om sin far, operasångaren Olav Gerthel, och satsat på ett nytt men samtidigt välbekant hus där det mesta håller på att genomgå en långsam transformation orkestrerad av henne själv.

Susanne har alltid många bollar i luften. Med lägenhet i Malmö och genom närheten till teatrar, konstutställningar och kultur får hon stimulans. Med konst från golv till tak, udda fåtöljer, lampor, nytt, gammalt, arvegods, auktionsfynd och skulpturer är lägenheten full av inspiration.

Hos Susanne finns det alltid något nytt att upptäcka och vila ögonen på. Hon har nyligen lämnat en takvåning efter 16 år för en mindre lägenhet då hon numera tillbringar alltmer tid i nordvästra Skånes Nyhamnsläge där hon också har sina rötter genom sin mamma.

Huset är från början ett sommarhus som genom åren har byggts till och vinterbonats. Det har en speciellt plats i Susannes hjärta, då hennes föräldrar tidigare hade det som sommarbostad. 1961 såldes dock huset och fick ny form och färg. När så Susanne av en händelse besökte Nyhamnsläge 2014 och såg att huset var till salu behövde hon inte fundera länge utan slog till.

Nu, efter en del renoveringar (delvis pågående) får vi kika in. Här är det fokus på långa promenader längs havet med hundarna Alice och Stella, läsning framför brasan, middagar med vänner och familj, mys på verandan och pyssel i trädgården.

Vilken inredningsstil har du?

- Jag tycker att konsten i hemmet är viktig. Inte märkvärdigt när man varit gallerist! Gärna från golv till tak. Små roliga figurer/konstverk lite här och där och gärna tredimensionella. Ofta på något oväntat ställe. Är tokig i textilier och vackra mönster men trots det så är jag ändå ganska försiktig med det när det väl kommer till kritan. Kan dock totalförälska mig i en bit tyg. Färger ger mig energi men lagom är bäst. Tycker om ränder och kontraster. Har långt ifrån ett beige hem trots att jag gillar färgen.

- Jag vill att ett hem skall vara funktionellt. Utgår ofta från väderstreck och ljus. Transportsträckor i hemmet är viktiga. Hur man rör sig i rummet och hemmet. Jag uppskattar minimalism men skulle aldrig kunna gå under den titeln då jag älskar vackra prylar och saker. Måste snart införa ”en in och en ut”-regel för att inte förråden ska fyllas upp med fler saker.

  1. Färgglada kuddar från Afroart. Jag älskar ränder och dessa gör mig glad.
  2. Spegeln Adnet från Gubi har 60-tals vibbar vilket jag älskar.
  3. Grasshopper från Gubi är en klassisk och stilren lampa som har något lite extra.
  4. Stolen 811 från TON, en lätt lite genomsiktlig stol som är bekväm. Vem vill inte ha en sådan?
  5. Ball Clock av George Nelson från Vitra sticker ut. En conversation piece!
  6. Vår egen matta Gerthel. Som sagt, jag gillar ränder. 
  7. Fåtöljen Bruno från Källemo tycker jag är både vacker och bekväm. 
  8. Bokhyllan ESU av Charles & Ray Eames för Vitra är orginell!
  • Privat
  • Företag
Meny