Möt GamFratesi! | Olsson & Gerthel

Möt GamFratesi!

Designduon GamFratesi

GamFratesi är en designduo bestående av den danska arkitekten Stine Gam och den italienska arkitekten Enrico Fratesi. Genom deras verk har de hittat en perfekt balans mellan danska hantverkstraditioner och det mer konceptuella tillvägagångssättet, ofta med ett minimalistiskt uttryck. Helt enkelt det bästa av två världar!

Stine Gam och Enrico Fratesi startade sin gemensamma studio 2006. Sedan dess har de hunnit arbeta med varumärken som Gubi, Lightyears, FontanaArte, Swedese och Kvadrat. Tidigare i år inledde det även ett samarbete med populära HAY. Deras driv och innovativa formgivning har inte heller gått obemärkt förbi, då det faktiskt inte gått ett enda år sedan starten utan att duon vunnit eller nominerats för ett pris - antingen sina möbler eller sina inredningar.

Gubi Beetle Lounge Chair och ottoman

På Olsson & Gerthel associerar vi främst GamFratesi med det danska varumärket Gubi. Detta beror främst på den omfattande kollektionen Beetle från 2013, som idag består av både stolar, fåtölj, fotpall och soffa. Serien har varit omåttligt populär under flera år bland våra kunder, och ständigt toppat många av de anställdas önskelistor.

Just Beetle var onekligen en riktig fullträff, då de kort därpå även lanserade bordserien TS, kort för The Standard, tillsammans med Gubi. Detta ser du i bild ovan tillsammans med den sammetsklädda fåtöljen och fotpallen ur familjen Beetle.

Deras avtryck i Gubis sortiment inträffade dock tidigare än så. Redan två år efter sin start, 2008, tog de fram stolen Masculo Chair som de fick Chicago Atheneum Museum of Architecture’s Good Design Award för 2012.

HAY Silhouette Soffa med cognacfärgad piping

Under Stockholm Furniture & Light Fair tidigare i år blev deras debut hos HAY med soffan Silhouette en av årets största nyheter. Här framhävs designduons djupa förståelse för både dansk och italiensk design rakt igenom - från de smala benen och de strikta linjerna till den luxuösa detaljrikedomen.

Det är dock inte enbart estetik som är nämnvärt när man talar om GamFratesis möbler, utan även dess funktion. Använder man soffan Silhouette som exempel så kan man se hur de utnyttjat varenda centimeter för att erbjuda användaren gott om sittplats genom att hålla skalet ytterst tunt.

HAY Silhouette bakifrån

Samma tänk fortsätter även på baksidan av soffan, där ryggens ovandel skulpturalt buktar ut för att följa kroppens form. Resultatet är en snäv soffa med nätta mått som ändå lyckas erbjuda nästan allt man kan önska sig av en stor krypa-upp-i-soffa.

HAY Tulou Brickbord i svart färg av GamFratesi

Vid det här laget börjar man nästan ana ett mönster. GamFratesi utvecklar sällan endast en enstaka produkt för ett varumärke. HAY blev inget undantag, utan i samma veva som Silhouette ritades även det lilla brickbordet Tulou. Detta passar i sin tur också väldigt bra tillsammans med soffan, tack vare de tubformade benen.

Lightyears Suspence P1 Pendel i grå, svart och vit av GamFratesi

GamFratesi har inte heller begränsat sig själva till enbart möbler. Duon har även tagit fram den lättplacerade pendeln Suspence för varumärket Lightyears. Även om pendeln har ett väldigt minimalistiskt formspråk kommer den inte utan anmärkningsvärda detaljer. Här har duon använt en Infinity Diffuser som både koncentrerar ljuset och skapar en optisk illusion - utan att blända användaren. Därmed blir den också perfekt ovanför ett matbord.

Lightyears Suspence Nomad av GamFratesi

Suspence fick kort därpå tillökning med modellen Suspence Nomad, anpassad för att fungera lite vart som helst i hemmet. Lampan kan hängas upp som en pendel med hjälp av öglan, som även fungerar som ett handtag när du önskar att flytta på den. Dess storlek gör även att den kan placeras på skrivbordet som bordslampa, såväl direkt på golvet tack vare hur skärmen lyser upp när den tänds.

 

  • Privat
  • Företag
Meny