Årets trender från Stockholm Design Week | Olsson & Gerthel

Årets trender från Stockholm Design Week

Smaka på den rubriken. Nytt år, ny designvecka och nya trender. Den här tiden på året brukar bjuda på nya trendrapporter, och visst känner vi oss kluvna inför det här med trender. Å ena sidan är det ett uttryck för tiden vi lever i och är därför på många sätt intressanta. Det är samtidigt ett sätt att förnya intresset och leda oss in mot nya ha-begär. Något som vi egentligen vill bromsa upp.

Just detta året är den stora trenden att det inte ska vara någon trend. Istället ska vi satsa på att göra de personliga och långsiktiga valen, vilket går hand i hand med det miljöpolitiska läget vi befinner oss i. Något som tydligt syntes på årets mässa.

Bukowskis Born Classic Award

Nytt för i år är det nyinstiftade designpriset som Stockholm Furniture & Light Fair delar ut i samarbete med Bukowskis. Born Classic Award delas ut till vad man tror blir morgondagens designklassiker. Syftet är att lyfta fram långsiktig och hållbar inredning. Helt rätt i tiden.

Time & Style Stolar i japansk design

En snackis på mässan var det japanska märket Time & Style som visade upp en stor monter fylld med hantverksskicklighet. Traditionella och enkla möbler där man lägger stor vikt vid detaljerna. Resultatet blir makalöst vackra möbler med en prislapp långt över det som vi är vana vid. Det ska bli spännande att följa deras utveckling.

Den 70 år gamla fåtöljen Contour Chair av Børge Mogensen nylanseras

Vi har tydligt sett att riktningen går mot en mer avskalad heminredning där varje del är genomtänkt. Detta leder till en lugn och sammanhållen stil där materialvalen är gedigna och kan hålla i generationer. Ett uttryck för det är också att mässan inte bjöd på enorma mängder nyheter. Ett sundhetstecken tycker vi. Istället valde flera leverantörer istället att nylansera gamla designklassiker, som till exempel &tradition och Carl Hansen & Søn.

Hylla från Bruno Mathsson Internationals monter på möbelmässan 2019

Man kan alltså ta vara på det man redan har, och istället visa upp det i nya tappningar. Bruno Mathsson International visade återigen upp en vacker monter utan att presentera en enda nyhet. Det påvisar att man kan fortsätta vara aktuell om man har god formgivning i bagaget.

Istället för nyheter har man satsat en hel del på väggfärg. Precis som förra året dominerar fortfarande en lugn och jordig färgskala. Olika neutraler får samspela ihop med terrakotta och inslag av petrol. Accentfärgen för i år måste nog vara gult.

Desto snabbare går det på belysningsfronten eftersom ny teknik vinner mark och löpande skapar nya designmöjligheter. Sättet att skapa och visa belysning har därför ändrats kraftigt de senaste åren. Men också här ser vi flera återlanseringar av designklassiker som nu uppdaterats med ny teknik och LED-ljuskällor.

Vi återvänder från Stockholm med en god känsla inför 2019. Till vår utställning har vi försökt att handplocka det som vi tror kommer att bli framtida designklassiker. Vi har också återupptagit ett gammalt samarbete - i vår kommer vi att nylansera Kasthall i vårt sortiment. Vi tror på  att sälja inredning som håller en livstid. Det återstår att se om det japanska Time & Style blir en del av Olsson & Gerthel-familjen!

HAY Summer Store

Slutar om

  • Privat
  • Företag
Meny