3 days of design: HAY | Olsson & Gerthel

3 days of design: HAY

HAYs nya möbler och lampor från 3 days of design 2019

HAY har varit återhållsamma med antalet lanseringar detta året, både i Stockholm och Milano. Istället valde de att släppa en rad nyheter på hemmaplan under 3 days of design i Köpenhamn. Här presenterar vi några av nyheterna som vi tycker är extra fina!

Utöver de utvalda möblerna och lamporna nedan fick vi även se tillökning av serien Copenhague med ett nytt utdragbart bord och en ny variant av stolen Neu. Pierre Charpins bärbara bordslampa PC Portable fick även sällskap av en ny pendel i samma formspråk och material.

Bonbon av Ana Kraš

HAY Bonbon Pendel Large och Medium

Först ut är lampserien Bonbon som formgivits av den serbiska, New York-baserade designern och konstnären Ana Kraš. Lampan kommer i två varianter, varav en fungerar som pendel och en som bordslampa - eller golvlampa beroende på vilken storlek du väljer. Det som utmärker Bonbon är dess lätta skelett av tunt stål som klätts med ett vackert garn.

HAY har valt att erbjuda Bonbon i två uppsättningar av färger - Earth Tones och Yellow Melange - som båda släpper fram garnets naturliga kulör och lyster på ett smakfullt sätt. Därmed blir lamporna oerhört dekorativa även när de är släckta under dagtid.

Det är någonting särskilt med lampor som har förmågan att skifta mellan två helt olika uttryck i tänt och släckt läge. Bonbon är just en sådan lampa. När du tänder lampan skiner nämligen trådarna upp och upplevs närmast glödande, samtidigt som ljuset diffuseras och skapar en varm och behaglig atmosfär.

Matin av Inga Sempé

HAY Inga Sempé Matin Bordslampa i den vita färgen Pure White

HAY har tidigare släppt ett flertal accessoarer och inredningsdetaljer av den franska formgivaren Inga Sempé. Nu har hon även fått ta sig an varumärkets utbud av belysning - någonting som hon besitter en enorm talang för.

Här ser du den fina bordslampan Matin som tydligt avspeglar Inga Sempés personliga prägel med en ytterst nätt och elegant design. Bordslampan har ett slimmat stativ i mässing som ställer sig i en välbalanserad kontrast gentemot den utsökt plisserade lampskärmen.

Matin kommer med en integrerad LED-ljuskälla. Lampan finns i storlekarna small och large, där du sedan kan välja lampskärm i distinkta toner av rött, gult och grönt. För dig som gärna håller det neutralt finns även ett lite lättare vitt alternativ.

Halftime av COBE

Den första möbeln på listan är stolen Halftime av arkitektbyrån COBE, ursprungligen ritad för adidas nya byggnad med samma namn. Likt byggnaden var även stolen designad med målet att både kännas robust och flexibel.

Stolen kommer i totalt fyra varianter, där du väljer mellan svartbetsad eller mattlackad ekfanér kombinerat med en ram i antingen krom eller svart pulverlack. För att uppnå den funktion som är synonym med HAY är Halftime stapelbar, lätt och försedd med ett litet mellanrum ovanför ryggstödet som fungerar som handtag.

Bernard av Shane Schneck

HAY Bernard Fåtölj Natur Ek

Vi har haft ögonen på Shane Schnecks fåtölj Bernard ända sedan Milanomässan 2018. Kanske är det kontrasten mellan den tunna klädseln och den robusta konstruktionen. Samtidigt bär fåtöljen onekligen anor av Børge Mogensen ikoniska “Spanska stolen” från 1958, dock i en modern tappning och med ett uttryck som fåtöljen är värdig att få kalla sitt eget.

Fåtöljen känns redan som en modern klassiker och finns att välja i antingen ek eller bok. Som vanligt ger HAY dig även gott om utrymme att sätta din personliga touch, genom att erbjuda fåtöljen Bernard i en rad olika ytbehandlingar och färger. Här kan du sedan kombinera benställningen med antingen exklusiva läder eller stryktålig canvas.

About a Chair får tillökning!

Stolserien About a Chair har hållit sig aktuell under flera års tid, både som stol, karmstol och barstol. Nu släpper HAY en helt ny serie som bygger vidare på precis samma tänk som tidigare, men i en lite mer komfortabel anda.

Man har behållit de karaktäristiska stativen och de, om än något annorlunda, kurviga skalen som kommit att bli seriens signum. Här har man dock gjort ryggen en aning högre, samtidigt som du erbjuds två olika varianter med en stram eller kuddfylld insida.

På senare tid har HAY börjat erbjuda flera av sina klädda möbler i varianten “duo”, där du får möjlighet att klä in- och utsida i olika tyger eller läder. Detta är perfekt för dig som gillar ton-i-ton eller skarpa kontraster. Denna möjlighet finns även för flera av stolarna i About a Chair 100-serien.

Nelson Bubble flyttar in hos HAY!

HAY George Nelson Bubble Lampor

En stor nyhet, även om serien snart fyller 70 år, är att HAY fått rättigheterna att börja producera de eleganta och tidlösa pendlarna ur serien Nelson Bubble av George Nelson. Serien är väldigt omfattande och innehåller även golv-, vägg- och bordslampor. Det verkar dock endast som pendlarna kommer att lanseras hos HAY - åtminstone till en början.

HAY George Nelson Bubble Criss Cross Pendel

George Nelson inspirerades av svenska silkesklädda pendlar när han tog fram lampserien. Dessa var dock väldigt tidskrävande att ta fram i en större skala, och han valde därför att göra det på sitt eget sätt. Detta gjorde han genom att skapa en kokongliknande hinna över en tunn kropp av stål. En metod som sedan dess använts flitigt av exempelvis Tobia Scarpa och bröderna Castiglioni under 60-talet ända fram till nutid av bland annat Marcel Wanders, Michael Anastassiades och Simon Legald.

  • Privat
  • Företag
Meny