Kan man göra en rund fåtölj? | Olsson & Gerthel

Kan man göra en rund fåtölj?

PP Møbler är det lilla snickeriet som grundades av Ejnar och Lars Peder Pedersen 1953. På snickeriet i Allerød brukar man säga att det är PP Møbler som idag tillverkar Hans J. Wegners allra mest avancerade möbler. Kanske är Circle Chair den mest komplicerade. Wegners vision om att ta fram en möbel baserad på den renaste av geometriska  former – cirkeln – förverkligades i slutet av hans yrkesliv.

PP Møbler har sitt lilla snickeri i danska Allerød, ett samhälle mellan Köpenhamn och Helsingör. Insprängt i ett bostadsområde huserar snickeriet än idag. Platsen är full av dansk designhistoria. PP Møbler har verk från Poul Kjærholm, Hans J. Wegner och Finn Juhl i sina arkiv.

I början på 1950-talet startade de verksamheten med en mindre peng på fickan. Till en början hade snickeriet inte ens någon logotyp, utan det ritades dit “PP Møbler” med röd penna. Det lilla snickeriets namn var inte självklart på något sätt. Namnet skulle innehålla “Pedersen” på något vis. Vad skulle de heta? Pedersen & Pedersen eller kanske Bröderna Pedersen? “Det ska heta PP Møbler”, utbrast en vän till bröderna. Och så blev det. Än idag sköts all tillverkning i samma anda. Köper man en möbel från PP Møbler har man faktiskt möjligheten att åka till fabriken, och kanske till och med se när just din möbel  blir tillverkad.

PP Møbler tillverkar Hans J. Wegners allra mest avancerade möbler. En del av hans alster tillverkas endast någon enstaka gång per år och därför kan leveranstiden bli väldigt lång om man beställer vid “fel” tillfälle.

Enligt utsago antog PP Møbler snabbt utmaningen att förverkliga Hans J. Wegners vision om att ta fram en rund fåtölj. Det visade sig vara lättare sagt än gjort att skapa en fåtölj vars ring mäter 112 cm i diameter och snickeriet sattes på ett svårt prov. Man stretchade gränserna rejält för vad som tidigare varit möjligt. Resultatet är det vi ser idag. En fåtölj som både är elegant och lekfull. Den är enkel att flytta runt. Sitsens konstruktion bjuder både på komfort och lätthet. Det är en stor, liten fåtölj av det sublima slaget.

Får man en PP130 Circle Chair i sin ägo så får man inte bara en fåtölj och ett konstverk som kan leva vidare i generationer, utan man får även ett stycke möbelhistoria.

  • Privat
  • Företag
Meny