Den ofrivillige konstnären? | Olsson & Gerthel

Den ofrivillige konstnären?

Simon Vendin är konstnären som inte gärna kallar sig själv konstnär. Sommaren 2018 lanserade Olsson & Gerthel hans skulpturer Faces som togs emot med varm hand av våra kunder. Vad många kanske inte vet är att Simon först och främst alltid har målat. Vi premiärvisade hans måleri under gallerinatten i Malmö förra hösten. Den här våren har Simon börjat utforska ett nytt spår inom måleriet. I vårens fotografering “Färg & designklassiker” hängde hans Sunset I.

Simon Vendin är född i Malmö 1977. Han har som vi tidigare nämnt svårt att komma tillfreds med titeln konstnär. Ställer man Simon den enkla och raka frågan “varför målar du?”, så får man det enkla och raka svaret “för att jag inte kan låta bli”. När är man då en konstnär? Det leder in på den outtömliga frågan “Vad är konst?”, och kanske ska vi inte ta oss an den frågan här och nu.

Vi kan i alla fall konstatera att Simon Vendin under det senaste året har nått ut och berört en stor kundkrets med sina skulpturer Faces. Även så hans måleri. Serien Escape/Landscape premiärvisades under gallerinatten 2018 här i Malmö och sedan dess har en rad alster ur serien nått nya hem. Målningarna är på samma vis som skulpturerna, rejäla och robusta där konstnären omfamnat materialet och skapat verk med karaktär. De är inte blygsamma. Varken i uttryck eller i storlek. De största målningarna mäter uppåt en och en halv meter.

Sambandet mellan Simon Vendins skulpturer och hans måleri finns där. Framförallt genom den nyfikenhet som drivs av viljan att prova nya tekniker. Allt från gips, tejp, diverse byggmaterial, spackelspade och ståltråd. Det är som att Simon ställer sig själv hypotetiska frågor som han måste ta reda på svaret på.“Vad händer om jag gör så här?”. Ur det kommer serier av målningar där Simon utforskar både teknik och material.

Motivet är aldrig bestämt på förhand. Känslan och intresset för materialet är det som leder tillbaka till skulpturerna. Simon har alltid älskat att arbeta med händerna. Ända sedan sandslotten, träslöjden, via lerskulpturerna och in i måleriet. Målningarna skapas med samma hantverksmässiga kärlek som skulpturerna. Till och med ramarna tycker han om att sätta ihop själv.

Simon vänder sig mot allt som är högtravande, kanske är det därför han har så svårt att förlika sig med epitetet konstnär. Vi på Olsson & Gerthel tycker att han är en sann konstnär och är glada för att få representera honom. Det är lika spännande varje gång han kommer in med någonting nytt.

Just nu visar vi en rad målningar på olika teman, i olika tekniker av Simon Vendin i utställningen på Engelbrektsgatan 9 i Malmö. Skulpturerna och printet i serien Faces går även att köpa via vår hemsida.

Dansk designvecka – kampanj på utvald dansk design

Slutar om

  • Privat
  • Företag
Meny