Konsten att göra hållbar elektronik! | Olsson & Gerthel

Konsten att göra hållbar elektronik!

Under hösten 2018 började Olsson & Gerthel, som en av få  återförsäljare i Sverige, att sälja svenska Transparent Sound. Man kan snabbt se att Transparent Speaker är en estetiskt tilltalande högtalare som mer än gärna får stå i ett “Olsson & Gerthel-hem”. Men hur unik är en Transparent Speaker egentligen? Vi har haft ett samtal med Per Brickstad, en av grundarna bakom varumärket.

Kan du inte berätta lite om tanken bakom Transparent Sound?

- Vi är ett företag som vänder oss emot den slit-och-släng-orienterade elektronikbranschen. Vi anser att produkter i allmänhet skall kunna behållas länge och bli bättre med tiden. I dagsläget tvingas vi att slänga bort och köpa nytt i en allt snabbare takt. Detta tänk genomsyrar hela vår verksamhet på olika sätt, och förkroppsligas i våra produkter. Våra högtalare är utformade för att kunna uppgraderas över tiden, med material som håller länge, och en estetik som strävar efter en tidlös enkelhet och elegans. Vi anser att ett objekt som innehåller teknik borde kunna uppskattas i likhet med en vackert utformad designmöbel. I dagsläget görs det så mycket plastiga eller komplicerade saker i den här kategorin. Om vi ska vistas med dessa produkter i våra hem förtjänar de en hänsynsfull design!

För dem som inte kan så mycket om just ljud, men förstår inredning, på vilket vis är det mer än bara en snygg högtalare?

- Vi försöker erbjuda enkla och vackra lösningar, utan att för den sakens skull kompromissa på teknisk höjd och ljudkvalité. Våra akustikpartners är i världsklass när det kommer till att utforma högtalarelement och digitala förstärkare. Härdat glas är ett mycket fördelaktigt akustiskt material i och med dess hårdhet som riktar all energi till de vibrerande högtalarelementen, och därmed minimerar energi- och ljudförluster genom vibrationer i lådan. Idag kommer alla våra modeller med Bluetooth som standard, då det är det enklaste och bästa för de flesta kunderna. Man kan till och med koppla ihop två styck små Transparent Speaker enbart med hjälp av Bluetooth, något som brukar vara rätt komplicerat att sätta upp med Wi-Fi. Däremot erbjuder vi både multi-room och voice-control över Wi-Fi med hjälp av tredjepartsmoduler. För dem som vill ha ett “Sonos-liknande” system hemma rekommenderar vi Echo Input från Amazon. En liten “puck” som göms i ett utrymme under- eller baktill.

Vi på Olsson & Gerthel strävar efter att sälja produkter som håller över tid, är  Transparent Speaker en sådan produkt?

- Som jag nämnde tidigare kan produkterna uppgraderas med olika tekniska lösningar. Detta är inte bara för olika typer av kunder utan också för att produkterna skall kunna utvecklas över tid. Hela konstruktionen är öppen, synlig, baserad på skruvar och utformad för att hålla, repareras, förbättras. Det är inte bara ett tänk som gynnar kunden, vi har även nytta av att ta tillbaka och återinföra värdefulla material och komponenter i vår produktion. Vi tycker detta tänk behövs across the board. Vi missionerar för cirkulär elektronik kan man säga.

Olsson & Gerthel är en av få återförsäljare i Sverige där du kan köpa Transparent Speaker. Hos oss hittar du den i två storlekar, där den lilla kommer i vit färg och den stora i svart.

Dansk designvecka – kampanj på utvald dansk design

Slutar om

  • Privat
  • Företag
Meny