Guide: Flowerpots | Olsson & Gerthel

Guide: Flowerpots

Funderar du på att investera i en klassisk Flowerpot över matbordet, men behöver lite tips och inspiration först? Att dels välja vilken Flowerpot du vill ha, men även hur många Flowerpots du behöver, är inte helt lätt. Därför har vi sammanställt en guide med våra mest användbara tips, där mycket inspiration har hämtats från vår tidigare populära guide om belysning över matbordet.

Som ett första steg kan det vara bra att ha i åtanke att Flowerpots inte är känd som pendeln med det starkaste ljuset, detta då halvkloten – som utgör lampans ikoniska design – ger ifrån sig ett behagligt ljus som gör att du inte bländas av ljuskällan, snarare än ett starkt sken som sprider sig över hela bordet. Detta har stor betydelse om du har ett rektangulärt matbord då det påverkar spridningen av ljuset.

Olika storlekar

Flowerpot-serien består av tre olika pendlar, alla med varsin storlek. Originalet, VP1, är med sin diameter på 23 cm minst i familjen. Denna följdes sedan upp med VP2 som mäter hela 50 cm i diameter, och slutligen hittar vi det senaste tillskottet VP7 som släpptes så sent som 2019. Den nya varianten är ett mellanting mellan VP1 och VP2, och mäter 37 cm i diameter för att vara exakt.

Hur många Flowerpots behövs över mitt matbord?

Detta beror på om du har ett avlångt eller runt bord, samt respektive längd eller diameter. Generellt rekommenderar vi att alla matbord som är längre än 190 cm behöver minst två taklampor för att få en jämnare belysning av matbordet, särskilt Flowerpots som ger ifrån sig ett svagare ljussken. Är ditt matbord kortare än 190 cm kan du fortfarande ha två lampor om du önskar, men i så fall skulle vi rekommendera en mindre Flowerpot, såsom originalet VP1.

Har du ett runt bord gäller samma princip här: mindre bord, mindre lampa. Är bordets diameter på 90-120 cm fungerar alla tre Flowerpots där vårt rekommenderade maxmått är 50 cm i diameter, precis som VP2. Skulle du däremot ha ett ganska stort, runt matbord som mäter mer än 130 cm i omkrets rekommenderar vi generellt en lampa med minst 60 cm i diameter. 

Hur långt ned ska lampan hänga?

Mellan 50 till 60 cm från bordsskivan till lampan brukar vara en bra grundregel, vilket sedan justeras till hur lång man är och vilken takhöjd som finns. Att hänga lampan med dryga halvmeterns avstånd har stor betydelse för att inte sikten ska skymmas när du tittar på personen på andra sidan bordet. Normalt sett har det även betydelse så att du inte bländas av lampans ljuskälla, men detta är inget problem med Flowerpots tack vare dess unika konstruktion.

Inspirationsbilder

Ovan ser vi två stycken VP1 som hänger ovanför en köksö, en kombination vi ser väldigt ofta. Med vetskapen om att VP1 är den minsta pendeln ter sig det ofta väldigt naturligt att ha minst två, eller tre, lampor över ett matbord som mäter minst 190 cm.

Här ser vi VP1 som hänger över &traditions bord In Between SK11 (90 cm i diameter).

VP2 är den största av alla Flowerpots, men det hindrar inte att du kan hänga två lampor jämte varandra för det – se bara bilden ovan.

Sist ut har vi VP7, en perfekt kombination av originalen VP1 och VP2. På bilden ser vi även bordet In Between SK6 från &tradition, 250 cm i längd, vilket gör två VP7 till en förutsättning för det långa bordet.

VP7 passar liksom även den utmärkt till ett runt matbord. Här ser vi återigen ett av &traditions runda matbord, fast denna gången In Between SK12 som i stället mäter 130 cm i diameter.

Just nu 20% rabatt!

Fram till 14/10 får du 20% rabatt på Flowerpot från &tradition – ett utmärkt tillfälle att investera i antingen en eller flera designklassiker signerat Verner Panton!

  • Privat
  • Företag
Meny