JH Dining Table – cirkeln är sluten | Olsson & Gerthel

JH Dining Table – cirkeln är sluten

JH3 från Klassik Studio
JH Dining Table från Klassik Studio.

JH Dining Table. Så heter det runda bordet från Klassik Studio som först presenterades 2018 på Stockholm Furniture Fair. Det var ursprungligen designat 1962 av Jørgen Høj och var kanske ett av dåtidens mest innovativa bord, mycket tack vare att man kunde använda en rund iläggsskiva som utökade bordet från 115 cm till 175 cm i diameter. Men någon nämnvärd succé blev det aldrig.

Iläggsskiva JH3 Dining Table
Rund iläggsskiva för JH Dining Table.

Poul Kjærholm fick en snarlik idé

Strax efteråt att Jørgen Høj hade skapat sitt runda bord med iläggsskivor skulle en annan dansk designer få en liknande ide, Poul Kjærholm med sitt PK54 Table. Och det skulle komma att bli en framtida ikon inom dansk designhistoria, detta trots att utseendet och funktionen egentligen var väldigt snarlik Jørgens bord från 1962. Men det var kanske inte någon slump att borden påminde om varandra så mycket. I tidig ålder samarbetade nämligen de båda danska designers och hade en egen designstudio ihop, där de utbytte idéer och samma typ av formgivning. Bland annat har de tillsammans designat stolen PP106 för PP Möbler, 1952.

PK54 från Fritz Hansen
PK54 Table från Fritz Hansen.

Varför blev PK54 mer känt?

Det finns egentligen ingen bra förklaring på varför Poul Kjærholms runda bord – som idag säljs av Fritz Hansen – skulle få ett större genomslag än Jørgen Højs bord, trots att detta bord såg dagens ljus först. En anledning tros dock vara att Poul Kjærholm var bättre på att få ut sina möbler i butikerna och skapa relationer till viktiga kunder, därmed fick Jørgen Høj stå i skuggan av sin vän och samarbetspartner. En annan anledning kan även vara att PK54 upplevdes som mer raffinerat av många, och att Jørgen Højs bord saknade den där sista finslipningen.

Klassik Studio återlanserar det klassiska bordet

Jørgen Høj kanske aldrig fick det genombrott som han en gång förtjänade. Dock har hans produkter på senare år blivit sålda till höga slutpriser på auktioner i både Danmark och internationellt. Men kanske får han sitt riktiga erkännande nu när Klassik Studio väljer att släppa hans originalidé på nytt. Återlanseringen av JH Dining Table blir som att cirkeln är sluten, en gång för alla.

30-årserbjudande på designklassiker

Slutar om

  • Privat
  • Företag
Meny