Sanna Holmberg: Arkitekten och keramikern | Olsson & Gerthel

Sanna Holmberg: Arkitekten och keramikern

Namnet är Sanna Holmberg – född, uppvuxen och boende i Malmö. Hon är utbildad vid Köpenhamns konstakademi och arbetar idag som husarkitekt. Men så fort det finns ledig tid över till annat försvinner hon ner i sin ateljé där hon har hittat sin stora vän i livet: leran. Genom att skapa handtillverkad keramik blev det ‘början på en förälskelse’, som Sanna själv uttrycker det.

Gränslandet mellan skulptur och bruksföremål

Sanna Holmberg har alltid haft ett intresse och driv att arbeta kreativt med händerna. Redan vid 8 års ålder kom hon i kontakt med leran när hennes mamma tog med henne på en keramikkurs. Hon minns den fuktiga doften av lera och hur det kändes när tanke och hand var så tätt sammankopplade. Detta skulle ligga till grund för hennes keramiktillverkning som idag handlar mycket om att utforska nya idéer och tankar. Och främst handlar det om att utforska gränslandet mellan skulptur och bruksföremål, detta då många av hennes föremål har flera användningsområden såsom ljusstake, vas eller bara ett konstföremål.

Kollektion av ljusstakar

Hos Olsson & Gerthel har vi tagit in en kollektion av tre olika ljusstakar. De skiljer sig i färg och till viss del i form, men gemensamt för alla tre ljusstakarna är att de har utgått ifrån cirkelns grundform – en geometrisk perfektion som människan aldrig kan uppnå med sina bara händer. Men det är just denna strävan – att göra ett så runt objekt som möjligt – som driver Sanna vidare i sitt arbete. Men runt eller ej, oavsett tycker vi det är jättekul och spännande med hennes keramik och därför är vi väldigt glada att presentera hennes kollektion i vårt sortiment. Du hittar hennes verk i både Malmöbutiken och i vår webbutik!

Framtida projekt

I framtiden kommer Sanna att fortsätta utgå från cirkeln och utmana den ytterligare. Hon är även igång med större objekt, samt att arbeta med texturer och mönster. På sistone har hon dessutom hämtat mycket inspiration från kläder och mode, där hon har börjat se sina objekt som kroppar iklädda olika mönster och skulpturala former. Vi väntar så klart med stor spänning på detta!

  • Privat
  • Företag
Meny