Intervju med Broberg & Ridderstråle | Olsson & Gerthel

Intervju med Broberg & Ridderstråle

Så här i juletider valde vi att göra en intervju med designduon Broberg & Ridderstråle – formgivarna bakom bland annat den vackra ljusstaken Gloria för Klong. Vi fick oss en liten pratstund med Johan Ridderstråle som berättar om sitt samarbete med Mats Broberg och hur processen går till när de arbetar ihop.

Gloria Ljusstake och Patina Oljelampa är några av era mest kända samarbeten med Klong. Kan ni berätta var inspirationen är hämtad för respektive design?

Vi tittar ofta runt omkring oss i vår vardag eller blickar tillbaka i historien för att hitta idéer till vår design. Ibland finns det ingredienser till ny design i redan bekanta eller bortglömda objekt. I branschen brukar vi använda ordet ”typologi” (låneord från engelskans ”typology”) för att ringa in ett objekts säregna kategori. Och just fotogenlampor är en sådan typologi som vi ville ta ett nytt grepp om när vi började skissa på idéer till Klong för snart 10 år sedan.Ibland tar utvecklingen av en produkt lång tid med många vändor i designprocessen och ibland går det snabbt. I slutändan kan resultatet mellan en snabb och en lång process vara svårt att mäta och jämföra. Patina är ett bra exempel på detta. Skissen satt på cirka 5 minuter och vi var övertygade om att det här kommer att bli bra. Väl avvägda proportioner, förlitan på material och användande av en klassisk typologi som de flesta människor har en positiv relation till, är den enkla grund som banade vägen för oljelamporna i Patinafamiljen.

Vi tänker ofta på rummet och helheten när vi formger. Inte bara när det handlar om möbler utan även när vi ritar fristående objekt. Precis som att ett smycke måste vara vackert på användaren och inte bara i sig, bör ett föremål tillföra något till ett rum och inte bara vara en vacker form. Det var med detta i tanken som Gloria blev till – en ljushållare som ger en extra karaktär till ett rum med en tunn och stringent cirkel i polerad metall. En markör som agerar även när ljuset är släckt.Hur ser eran arbetsrelation ut? På Klongs hemsida går det utläsa att Mats oftast står för den ”bisarra idén” medan Johan ”konkretiserar den” – kan ni utveckla detta?

Vi har känt och arbetat med varandra väldigt länge nu. Snart 20 år. Då utvecklar man en sorts omedveten metod när man jobbar ihop som kan vara svår att förklara. Kanske främst för att den ofta skiljer sig från fall till fall. Men det är inte helt ovanligt att Mats agerar spontant och att jag agerar mer kontemplativt. Det som är gemensamt är att vi jobbar väldigt tätt och lyhört i begynnelsen av ett projekt och kompletterar varandra. Då får man ofta ut det bästa ur ett samarbete.   

Ni har samarbetat med många stora varumärken såsom Asplund, Adea, Swedese, Ire Möbel, Muuto och så Klong förstås. Finns det något annat varumärke ni känner att ”dessa skulle vi verkligen vilja arbeta med”?

Det finns många fina varumärken som skulle vara roliga att lära känna. Vi blir lockade av nya samarbeten när man ser prov på ett företags lyckade projekt eller spännande produktionsmöjligheter. Speciellt om det är ett område vi inte redan jobbar i eller om de vänder sig till en ny kundgrupp. Men i slutändan har vår erfarenhet lärt oss att den personliga kemin mellan oss och samarbetet med människorna bakom varumärket är viktigast för att ro iland ett lyckat projekt. 

Vad gör ni på fritiden när ni inte arbetar?

För alla formgivare är yrket naturligtvis även ett intresse som man aldrig släpper taget om på fritiden. Men förutom design och angränsande estetiska ämnen så är vi bägge bågskyttar sedan några år tillbaka. Det är en väldigt meditativ aktivitet som gör att man kan släppa tankarna från arbetet för en stund.

Vi tackar Johan och Mats för intervjun! Utforska gärna också alla deras verk som de har formgivit.

HAY Summer Store

Slutar om

  • Privat
  • Företag
Meny