Intervju med Hee Welling – skaparen bakom About a Chair | Olsson & Gerthel

Intervju med Hee Welling – skaparen bakom About a Chair

Vi fick en liten pratstund med Hee Welling, designern bakom några av HAY:s populäraste stolar: About a Chair. Läs nedan för att se vad han har att säga om sin succé tillsammans med HAY, samt avslöjar Hee vilka stolar han själv har runt matbordet hemma!

Kan du introducera dig själv?

Mitt namn är Hee Welling, möbeldesigner som driver en designbyrå i Köpenhamn. Jag är född i Köpenhamn, men uppvuxen på Nordjylland. Privat bor jag numera lite utanför Köpenhamn tillsammans med min fru och tre barn.

Hee Welling intervju angående About a Chair-stolarna

Du har blivit kallad den nye “stolekonge” på hemmaplan i Danmark tack vare din succé med About a Chair-serien. Vad betyder det för dig att ha åstadkommit en sådan klassisk stol som flera andra designers, såsom Arne Jacobsen och Hans J. Wegner?

Jag har aldrig sett mig själv som någon “stolekunge”, men mycket riktigt brinner jag för att designa stolar vilket har varit min stora passion sedan jag startade på Danmarks Designskole 1998 (i dag benämnd som Royal Danish Academy of Fine Arts). För de flesta möbeldesigners är stolen den ultimata uppgiften eftersom det är den mest komplexa av alla möbeltyper och samtidigt den mest ikoniska.

Vi har en unik möbelhistoria i Danmark, mycket tack vare att vi mellan 1940-1970 hade några fantastiskt duktiga designers och arkitekter som tillsammans med modiga och riskabla möbeltillverkare skapade en av vår tids bästa möbler som någonsin har gjorts. Vi kommer aldrig att uppleva denna “guldålder” inom dansk design igen.

Och även om jag har haft turen att kunna skapa några framgångsrika stolar, i nära samarbete med duktiga tillverkare, kommer jag aldrig att nå samma klass som varken Jacobsen eller Wegner.


AAC 22 från HAY.

Vad är historien bakom About a Chair?

Under hela projektet har det funnits en nära relation med HAY där utgångspunkten var att hitta kärnan i stolen. Detta för att skapa en funktionell stol med optimal komfort och högsta kvalitét, med en långvarig design och till ett pris som de flesta har råd att betala. Det var, och är fortfarande, utgångspunkten för hela kollektionen.

Kunde du föreställa dig att About a Chair skulle lyckas så väl som serien gjorde?

Man hoppas alltid på att designen ska bli en framgång, men det är omöjligt att förutsäga. Vi lägger ned väldigt mycket tid på att skapa och utveckla våra produkter, men det är flera saker som ska stämma för att en produkt ska bli framgångsrik. Förutom god kvalitét, hållbarhet, komfort och design är även timingen, priset och rätt samarbetspartner otroligt viktiga aspekter för att uppnå framgång.

Hur länge tog projektet med About a Chair, från idé till färdig produkt?

Vi började med About a Chair-projektet 2007 och 2010 blev de första modellerna presenterade på möbelmässan i Paris. Sedan dess har serien utvecklats och i dag består AAC (utöver stolarna) av barstolar, loungestolar, soffa, bordssystem, samt den nyaste familjemedlemmen AAC 100 som är en serie av stolar med extra hög komfort, avsedd för antingen konferensbordet, restaurangen eller runt matbordet hemma. Och förhoppningsvis kommer vi att fortsätta utveckla ACC-serien ytterligare under de kommande åren.


Serien AAC 100 från HAY.

Vilka stolar har du runt ditt matbord hemma?

Jag har flera olika stolar; en Grand Prix, en Eames DSR, en AAC22-prototyp, en Chassis, en First Chair, en Steelwood, samt tre barnstolar för barnen.

Har du några pågående projekt just nu?

Vi arbetar med flera olika projekt i taget, vilket för närvarande inkluderar en loungestol, rumsavdelare, lampa, vattenkran, knockdown-stol och ett bordssystem.

Hur ser en typisk helg ut för dig?

Helgerna spenderas med familj och vänner. En typisk helg kan se ut som följande: lördag morgon spelar jag badminton med min son, därefter går jag på ritkurs med mina döttrar. Eftermiddagen tillbringas hemma med barnen och på kvällen äter vi middag med några vänner.

På söndagen går vi till kör med min yngsta dotter och på eftermiddagen blir det gärna ett besök på något museum eller till simhallen.

Vi tackar Hee Welling för intervjun! Missa inte att utforska alla hans verk han har skapat.

  • Privat
  • Företag
Meny