Trender från Stockholm Design Week 2020 | Olsson & Gerthel

Trender från Stockholm Design Week 2020

Fokus på hållbarhet

Nu är årets stora, svenska, möbelhändelse avslutad – Stockholm Furniture & Light Fair. 2020 års upplaga kantades givetvis av diskussionen kring hållbarhet. Flera stora varumärken valde att avstå mässan och bjöd in till andra aktiviteter runt om i stan. Om man nu ska fundera på hållbarhet kan man fundera på om det är värt att samla hela Skandinavien till en möbelmässa? Å andra sidan är det smart att vi kan åka till endast en mässa och få uppleva så mycket på en och samma gång. Det tackar vi också för. Hur som helst, årets mässa handlade mycket om att tänka på framtiden på ett mer hållbart sätt där möbler i förnyelsebara material presenterades.

Hedersgäster: Doshi Levien

Designerparet Doshi Levien var årets hedersgäster på mässan. Paret presenterade en monter fylld med möbler gjorda av material som ska kunna gå att användas igen. Den närmast sakrala montern bjöd på färg- och formglädje och som ledde tankarna tillbaka till 1980-talets lekfulla postmodernism med Memphisgruppen som banbrytande pionjärer. Nu som då handlar det om att skapa känslor och väcka debatt.

Fun Fair av Fredrik Paulsen

Även årets Designbar ‘Fun fair’ ritad av Fredrik Paulsen bjöd på en färgstark, postmodern och lekfull flirt. Kanske är det också just det som är inredningens och konstens viktigaste uppgift (?); att skapa hem som lyfter fram livslusten och glädjen.

Ettore av Källemo

Vi vill särskilt lyfta fram Åsa Jungnelius soffbord ‘Ettore’, producerat av Källemo, som rör sig fritt i gränslandet mellan möbler och konst och som bejakar både glädje och livslust. Blinkningen till Ettore Sottsass, Memphisgruppens grundare, gick ingen förbi. Endast 39 bord produceras och varje bord är invändigt handmålade.

Industridesignern Jenny Nordberg 

Jenny Nordberg, som under våren kommer att synas allt mer hos Olsson & Gerthel, aktualiserar gärna frågor om hållbarhet i sina projekt. Under veckan ställde hon ut pulverlackerade vaser tillsammans med Hem Studio. Vaserna bestod av pulverlackerad, överbliven plåt som sammanfogats till att bli ett nytt, dekorativt objekt. Vi ser fram emot att få se mer av Jenny Nordberg under våren.

Flera spännande montrar

Vi vill också hylla både Magis och Fogia för lekfullt, härliga montrar. Fogia lät deras serie av plexiglas göra comeback och fungerade fint ihop med den fantastiskt sköna liggfåtöljen ‘Lyra’, designad av Andreas Engesvik. Så har man en ‘Bollo’ som man älskar så kan man nu även investera i ett väldigt bekvämt och mysvänligt syskon.

Även Wästberg, baserade här i Malmö, bjöd på fina nyheter. Likaså småländska Voice visade upp funktionella och bra nyheter, speciellt till alla med en trångbodd hall. Carl Hansen & Søn ställde ut nyfunna skatter i arkivet – allt producerat i kanske det mest hållbara materialet som finns: trä. Gamla klassiker som kan älskas i många generationer är kanske det som är de allra mest hållbara alternativen. Problemet är att vi ofta tröttnar. Då kan lekfull färg och form som producerats av återvunnet eller överblivet material få stå för den lustfyllda konsumtionen. Ett bra exempel på att ta vara på överblivet material är mattan ‘Flourish’ från Kasthall, där spillmaterial från produktionen samlas ihop och sorteras i färger för att sedan bli en matta.

Summering

Sammanfattningsvis handlar årets trender om att konsumera smart. Det handlar om att välja produkter som inte fraktas långväga. Det handlar också om att köpa produkter som produceras på ett ärligt sätt och som kommer att hålla länge. Vet du ändå att du kommer tröttna, välj då ett material som kan användas igen. Möblernas främsta funktion är trots allt att få oss må bra i våra hem, i våra liv, på våra arbetsplatser och det bjöd årets Stockholm Design Week flera härliga exempel på.

Produktnyheter 2020

Nedan listar vi ett urval av intressanta produknyheter från Möbelmässan.

Tense Pendant Lamp från New Works

Tense är en vacker pendel som är tillverkad i det mjuka, men slitstarka, materialet Tyvek och som skapar en känsla av ett svävande moln. Materialet är dessutom 100% återvinningsbart!

Ilumina från Wästberg

Från Ilse Crawford och Wästberg hittar vi denna fantastiska skapelse. Den vann årets belysning på mässan och vi förstår varför.

Betty i träsits från &tradition

Betty kommer nu även i träsits och finns i flera, vågade färger förutom det utförande som visas nedan.

Rope Chair från Artek

Bröderna Bouroullec gör en sällan besviken, och denna gången är inget undantag. Med Rope Chair får de utlopp för sin lekfullhet och kreativitet till fullo.

Domus från Dux

1955 designade Alf Svensson Domus. Och nu återlanserar Norm Architects ihop med Dux denna fantastiskt sköna och eleganta fåtölj på nytt, där den visades upp i Dux & Menus utställning The Sculptors Residence hos Nosh and Cow.

Supersolid från Fogia

Fogia lanserar denna härliga serie av möbler som kan användas precis hur man vill. Den är formgiven av Stockholmsbaserade Note Design Studio som redan innan gjort flera intressanta saker för Fogia, däribland varumärkets första belysning någonsin: Persimon.

  • Privat
  • Företag
Meny