Susanne Gerthel, grundare av Olsson & Gerthel | Olsson & Gerthel

Susanne Gerthel, grundare av Olsson & Gerthel

Det har gått hela 30 år sedan det för första gången trycktes en folder som hette “Det inre rummet”, där Konsten, möblerna, kunskapen utgjorde den röda tråden. Lika länge har ledorden Konsten, möblerna, kunskapen genomsyrat vår verksamhet. Dessa ord utgjorde grundarnas vision och var självklara från dag ett. Men vad innebär de egentligen och hur blev det så? Vi fick en liten pratstund med galleristen, formgivaren, inredaren, författaren och en av grundarna tillika delägaren av Olsson & Gerthel, Susanne Gerthel.

Susanne föddes i Stockholm som “skådespelarbarn” till operasångaren Olav Gerthel och växte upp i ett hem där musiken och sången alltid var närvarande. Hennes morföräldrar drev en möbelaffär i Höganäs och Susanne spenderade åtskilliga timmar i deras affär med möblerna ständigt närvarande omkring sig.

 - Speciellt så minns jag första gången jag fick se Bruno Mathssons fåtölj Pernilla. Den utmärkte sig med sin lätthet och vackra former i jämförelse till tidigare tunga och klumpiga möbler.

Efter en semesterresa genom Italien som fjortonåring med sina föräldrar så väcktes en nyfikenhet om andra språk och kulturer. Susanne lät dock förnuftet styra och valde att utbilda sig till lärare. Vilket hon också hade som yrke i några år innan hon tog steget och reste iväg.

- London, Paris, Dubai och boendes på ett kaffeplantage i Papua Nya Guinea. Fantastiska äventyr och möten, men det är en helt annan historia, skrattar Susanne.

1976 på en restaurang vid Pildammsparken i Malmö så träffade Susanne tillsammans med vänner första gången arkitekten Håkan Olsson, som hon sedan också gifte sig med och tillsammans fick de barnen Nina, Max och Adam.

- Varje söndag promenerade vi alltid till Malmö Konsthall för att titta på de aktuella utställningarna och när barnen föddes så fick de följa med. Malmö Konsthall har betytt enormt mycket för mig och för hela vår familj.

Året 1987 i ett postmodernistiskt hus ritat av arkitekten Lars Asklund öppnade Susanne Galleri Gerthel på Gamla Väster i Malmö som var Sveriges första design- och arkitekturgalleri. Målsättningen med galleriet var att stimulera den estetiska debatten samt fungera som ett växthus för ideér och projekt. Det var väldigt uppskattade evenemang och drog alltid fullt hus när inrednings- och konstintresserade personer knökade in sig i Galleri Gerthel. Det var här intresset för att göra något mer skapades.


Inbjudningskort till olika vernissager på Galleri Gerthel

- Vi ville visa det okända nya, som inte har något namn likväl som det kända och accepterade. Men det krävdes mycket arbete och de flesta inbjudningskort gjorde jag själv, tror det blev 90 st utställningar till slut.


Foldern “Det inre rummet” från öppningen 1990

Så den 22 mars 1990 öppnades Olsson & Gerthel på Engelbrektsgatan 9 i Malmö med champagne i glasen och stråkorkester i bakgrunden. Galleri Gerthel fick flytta med och den nya verksamheten bestod av galleri, möbelaffär och arkitektkontor. Därav en självklarhet att verksamheten skulle vila på de tre ledorden konsten, möblerna, kunskapen.


Susanne i Galleridelen i butiken vid 10-årsjubileet

– Konsten tog jag hand om på Olsson & Gerthel eftersom jag drivit Galleri Gerthel under tre års tid och ville fortsätta göra spännande utställningar inom konst och design.

Möblerna i verksamheten var både Susanne och hennes dåvarande make tillika delägare, Håkan Olsson, intresserade av. Tillsammans besökte de spännande möbelmässor i bland annat Milano, Köln samt stimulerades av konst och arkitektur i Venedig på Biennalen.

Susanne och Håkan lät världen komma till lilla Malmö när de med självklarhet valde att visa möbler från från italienska Fendi, Sawaya & Moroni, Moroso, Molteni och Minotti. Efter hand har Olsson & Gerthel fått anpassa sig till hur marknaden är i Malmö och Sverige.  Från att ha följt det spännande som skedde på kontinenten, har Håkan och Susanne även sneglat på det mer skandinaviska in på 2000-talet då danska och amerikanska 60-talsmöbler varit mycket populära.


Entrén i butiken 1990

– Vi köpte i början in så udda möbler att många tyckte att affären borde ligga i New York i stället för Malmö. Men en del möbler var så vackra så det gick helt enkelt inte att låta bli.

Allt eftersom att kunderna kom till butiken och inspirerades av utställningen så fick Susanne förfrågningar om att utföra inredningsuppdrag. Detta innebar att Susanne blev en flitigt anlitad inredare som mellan 1995 fram till sin pension utförde mer än 200 inredningsuppdrag, både till privata hem liksom till offentliga miljöer. En utgångspunkt som Susanne alltid har haft är att inredningen ska hålla över tid. Till Bo01-mässan i Malmö fick hon till uppgift att inreda ett radhus ritat av Lars Asklund som senare i en tidningsartikel blev kallad Asklund/Gerthel-radhuset.


Asklund/Gerthel-radhuset på Bo01

– På Bo01 ville jag visa besökarna att man inte behöver övermöblera sina hem. Låta möblerna harmonisera med konsten d.v.s. färre möbler och mer konst. Viktigt också att ett hem möbleras så att man orkar med det. Vilket betyder att inredningen inte skall vara upphängd i den senaste inredningstrenden.

Utöver detta har Susanne också formgivit vårt populära soffbord Alice, flertalet mattor samt en egen smyckesserie.


Några av Susannes många smycken

Susanne började tillverka egna smycken redan som tonåring, men det var aldrig någonting som hon skyltade med. Hon har under flera år haft smyckeutställningar på Galleri Gerthel med både svenska och danska guld- och silversmeder. Men det skulle dröja ända till 1998 då hon tar steget och visar sina egna smycken. Precis som med hennes möbel- och mattdesign är det enkla geometriska former som gäller.


Här syns Susannes vackra soffbordsdesign

Inredningstips från Susanne Gerthel

– Blanda gärna gammalt och nytt. Det ger en fin atmosfär. Se dessutom hur ljuset kommer in i rummet och möblera efter det.

Susanne fyller i att ett hem ska vara spännande att komma in i. Som inredare vill hon göra grunden, och sedan ska kunden fylla på detaljer genom inköp av konst och udda artefakter. Susanne gillar lätta soffbord, gärna med glas, så att man ser mattan under.

– Använd gärna någon udda vacker fåtölj till soffgruppen. Liksom att kontraster är viktiga.

Susanne understryker hur viktigt första mötet med kunden är, det är då hon skapar sig en uppfattning om vad kunden önskar.


Ett fåtal av de många artiklarna om Susanne

  • Privat
  • Företag
Meny