Wästberg | Olsson & Gerthel

Wästberg

Wästberg är en svensk belysningstillverkare i framkant, kända inte bara för sina uppmärksammade samarbeten med designers som David Chipperfield och Ilse Crawford, utan även för sin otroliga kunskap. Vi på Olsson & Gerthel älskar kunskap, och även att dela med oss av den. I samband med vårt erbjudande Omfamna ljuset har vi därför passat på att fråga svenska Wästberg om deras syn på vad bra belysning innebär.

“One eye sees. The other feels”.

Konstnären Paul Klees eleganta beskrivning av hur vi uppfattar världen runtomkring oss – ”det ena ögat ser, det andra känner” – är en utmärkt sammanfattning av Wästbergs ljusfilosofi.

Vi menar att ljus ska tillgodose två sorters behov – fysiska och känslomässiga – och därför måste vi ta hänsyn till både dess mätbara och icke-mätbara kvaliteter.

Ljusets känslomässiga kvaliteter

Hur kommer det sig att vissa typer av ljus får oss att må bättre? I vårt manifest från 2008, Lamps for Neanderthal Man, hänvisade vi till människans uråldriga förhållande till elden som källa till ljus. I över en miljon år har eld varit vår enda konstgjorda ljuskälla. Den skrämde bort vilda djur, förde oss samman, höll oss varma och gjorde att vi kände oss trygga. Framförallt var det en ljuskälla som vi kunde ha nära oss, och som vi kunde kontrollera.

Elektriskt ljus har funnits i lite över ett sekel – ett kort ögonblick i jämförelse med människans utveckling. Idag försöker vi tämja våra primitiva behov för att kunna möta kraven hos en modern, högteknologisk tillvaro, där ljuset mer eller mindre blivit en värld av elektronik. I våra överbelysta rum – som ljussatts utifrån den felaktiga uppfattningen att mer ljus är lika med högre produktivitet – känner vi oss utsatta och små, utan någonstans att ta vägen.

Vi tror på att skapa moderna eldar för vår tid. Ljuset ska lysa för oss, inte på oss. För att skapa dessa moderna eldar, förlitar vi oss på arkitekten Richard Kellys tre principer för ljusdesign, som han presenterade 1952. Medan hans grundläggande tankar är lika relevanta idag, har vi anpassat hans begrepp och beskrivningar till en modern kontext.

Enkelt uttryckt är bra ljussättning ett samspel av tre typer av ljus, där riktat ljus oftast är den mest framträdande. Tänk även på att använda många ljuskällor (minst fem i varje rum).

Riktat ljus drar till sig uppmärksamhet, skiljer det viktiga från det oviktiga, och hjälper oss att se. Idealiskt sett är riktat ljus både justerbart och dimbart, vilket öppnar för en bred variation av användningsområden och stämningar.

Indirekt allmänljus skapar skugglös belysning och är utan tvekan en nödvändighet i många miljöer, men vinner stort på att hållas till ett minimum, som ett komplement till det riktade ljuset.

En atmosfärisk accent ger en dimension av inbjudande värme, ett mjukt och behagligt sken som tilltalar sinnena. Den kan användas som ett dekorativt inslag eller för att skapa en rogivande stämning, och kan placeras precis var du vill – i bokhyllan, på nattduksbordet eller i fönstret.

Ljusets mätbara kvaliteter

Den snabba teknikutvecklingen inom belysningsområdet gör att skillnaden mellan en bra och en dålig lampa kan vara enorm. Valet av ljusarmatur har stor inverkan på människans välmående, miljöpåverkan och även kostnad över tid.

Ljuskvalitet är till stor del mätbar, och därför relativt enkel att utvärdera i relation till fysiska behov som ergonomi och synskillnader, men också till hållbarhet och kostnadseffektivitet. Här listar vi de viktigaste egenskaperna att jämföra när man ska köpa en ny lampa.

Ljusstyrka (Lumen, lux)

Olika människor och situationer kräver olika mycket ljus. Man brukar till exempel säga att en äldre person kan behöva upp till fem gånger mer ljus än en ung person för aktiviteter som är ansträngande för synen. Förmågan att generera en tillräcklig mängd ljus och ljusspridning är därför en avgörande egenskap hos en bra lampa. Med en dimmer anpassar man ljusstyrkan till skiftande behov.

Färgåtergivning (CRI)

Huruvida ett ljus upplevs som högkvalitativt är ofta relaterat till hur väl det återger färger. För såväl optimal komfort och prestanda som allmänt välmående är det viktigt att välja ljus som återger omgivningens färger – föremål, människor, tavlor osv – på ett naturligt och korrekt sätt. Välj ljus med ett CRI-värde (Colour rendering index) på över 90.

Färgtemperatur (Kelvin)

Färgtemperatur är helt enkelt ett mått på om ljusets effekt upplevs som varmvitt eller kallt vitt. Ett något varmare vitt ljus används ofta för att skapa en inbjudande, behaglig stämning, exempelvis i ett hem eller i en restaurang. I arbetsmiljöer är ett kallare ljus vanligare. En tumregel är att välja 2700 K till hemmet och 3000 K till kontorsmiljö.

Energieffektivitet (Lumen per watt)

Belysning är ofta den största enskilda källan till en byggnads energiförbrukning. Genom att använda riktat ljus där det faktiskt behövs (istället för statiskt allmänljus över ett onödigt stort område), och välja energieffektiva ljusarmaturer, kan energiförbrukningen minskas drastiskt.

Ljuskällans livslängd (timmar)

En lång livslängd är avgörande för en lampas kostnadseffektivitet och miljöpåverkan. Här finns en stor variation mellan olika ljuskällor, där vissa kan hålla fem gånger längre än andra.

  • Privat
  • Företag
Meny