Kreativitet och fokus på hemmakontoret | Olsson & Gerthel

Kreativitet och fokus på hemmakontoret

För oss på Olsson & Gerthel handlar inredning om mer än att skapa en fin miljö. Hur påverkas vi av miljön vi befinner oss i? För att fördjupa vår kunskap kring de här frågorna har vi tagit hjälp av Isabelle Sjövall – en av världens ledande experter på hur hjärnan reagerar på byggda miljöer. Vi är glada över att Isabelle kommer att vara en återkommande röst hos oss, och vi börjar med att fördjupa oss kring för- och nackdelarna med att arbeta hemifrån som så många har tvingats göra under pandemiåret som gått.

Många känner igen sig i hur det efterhand kan vara svårt att känna både kreativitet och fokus på sitt hemmakontor. Varför är det så?

Kreativitet

Vad får oss att känna oss kreativa? Avgörande för att få igång kreativiteten är frisättandet av dopamin i hjärnan. Det sker när vi ser och förundras över någonting vackert. Ju mer dopamin, desto mer kreativa är vi. Studier har visat att vi blir kreativa av att befinna oss i en lugn sinnesstämning. Människor har i alla tider fascinerats av det som är vackert och många har nog upplevt känslan av förundran inför ett konstverk eller en fin utsikt under en semesterresa. Det är exempel på tillfällen då vi upplever den där wow-effekten som kan kopplas till frisättandet av dopamin.

Hur skapar man då platser för kreativitet i vardagen? Vad får oss att tänka utanför boxen? Något som är viktigt för vår kreativitet är miljöombyten. Helt enkelt därför att nya intryck tvingar oss att tänka i nya banor. Vi spenderar mycket tid på våra arbetsplatser, och för att sporra vår kreativitet är det viktigt att vår kontorsmiljö bjuder på variation. Möjligheten att kunna arbeta från olika kontorsplatser och miljöer främjar vår kreativitet.

Om vi kommer tillbaka till kontorsplatsen i hemmet, vad kan vi göra där? Inred med konst! Forskning visar att om vi studerar konst ökar vi också möjligheterna till goda prestationsresultat på andra sätt. Ett annat tips är att inreda kontoret med vertikaler, exempelvis randiga tapeter eller gardiner som löper hela vägen upp till taket. Vertikalerna ger en illusion om högre takhöjd vilket också sägs göra oss mer kreativa.

Vad kan du göra?

 • Överväg vart du har valt att placera ditt hemmakontor. Kanske behöver det inte vara platsen som “blev över” eftersom du spenderar så pass mycket tid på arbetsplatsen. Välj en plats som inspirerar dig.
 • Ha möbler där du kan luta dig tillbaka då och då i din närhet. Exempelvis en liggfåtölj eller soffa. När du lutar dig tillbaka ökar blodflödet till hjärnan, vilket är till fördel för din kreativitet och produktivitet.
 • Omge dig av gröna växter. Material och färger som påminner om naturen har positiva effekter på oss och främjar vår kreativitet.
 • Glöm inte konsten. Det behöver inte enbart vara dyra tavlor, det kan vara en intressant poster eller en handgjord skulptur. Konst hjälper oss att tänka utanför boxen, vilket är avgörande för kreativiteten.
 • Byt miljö då och då. Är du inte redo för att gå tillbaka till att arbeta på kontoret några dagar i veckan kan det hjälpa att ta pauser i form av promenader. För rörelse är också viktigt för vår kreativitet!

Fokus

Allt handlar inte om att vara kreativ. Det är minst lika viktigt att kunna finna fokuset. Kanske är det just fokuset som är den stora utmaningen när en hel familj arbetar hemifrån. Det kan vara en av orsakerna till att skrivbordet hamnar inklämd någonstans med förhoppningen om att få vara i fred. Enligt forskningen så är en avskärmad och tyst plats, fri från störande moment, den miljö som skapar bäst förutsättningar för fokus.

Får vi inte möjlighet till den fokus som vi behöver så kan det på sikt vara skadligt för oss. Därför är de öppna kontorslandskapen ibland riktiga energitjuvar. Detsamma gäller när vi sitter hemma och jobbar. Ska man arbeta fokuserat så ska inte mobiltelefoner, pipande diskmaskiner eller annat störa oss. Vi mår helt enkelt inte bra av det.

Arbetar du med laptop från hemmet och har möjlighet att röra dig genom din bostad så är det en bra idé beroende på vilken typ av arbetsuppgift du sitter med. Det finns exempel på aktivitetsbaserade kontor som är indelade i zoner. Exempelvis en tyst zon, social zon och aktiv zon. Har du några sådana zoner hemma?

Färgsättning är också en del av inredningen som påverkar vårt fokus. Studier visar att gult och lila upplevs som distraherande medan blå och röda nyanser får oss att känna oss mer alerta och produktiva. Ljussättningen påverkar också. Vi tenderar att känna oss dåsiga och trötta i mörka utrymmen. Ett rum med ett flöde av dagsljus är det bästa, men kanske inte alltid realiserbart. Därför kan den där extra promenaden under dagen vara extra viktig. Det man annars kan göra är att se till att man har olika typer av ljuskällor i ett rum. Direkt, indirekt och punktbelysning. Det ska vara ljus som upplevs naturligt och kring en arbetsplats ska det alltid vara ordentligt upplyst.

Att ha ordning och reda på sitt skrivbord är också något som kan påverka dig mer än du tror. Ett tips är att omge dig med det du behöver och saker som gör dig glad. Allt annat kan rensas undan. Ett renare skrivbord kan minska risken för stress.

Vad kan du göra?

 • Välj en miljö med ordning och reda, där du känner att du har kontroll och får vara ifred.
 • Välj blå eller röda nyanser i rummet.
 • Lägg undan mobiltelefon och avskärma dig från onödiga distraktioner.
 • Se till att få god tillgång på dagsljus.
 • Inred med textilier. Gardiner är inte bara fint, de är också ljudabsorbenter som kan bidra till en lugnare arbetsmiljö.
 • Privat
 • Företag
Meny