Greta M. Grossman | Olsson & Gerthel

Greta M. Grossman

Greta M. Grossman var en svensk möbeldesigner och arkitekt. Hon tog sig fram i en då mansdominerad bransch och blev en pionjär inom design för kvinnor i hela världen. Hon var verksam i över 40 år och en av de främsta formgivarna under sin tid. Under hennes år i yrkeslivet hann hon med att både ha en butik i Sverige, en i Los Angeles, rita ett 15-tal hus och designa ett flertal klassiska möbler och lampor. Trots hennes stora framgångar genom åren är hon idag relativt okänd. På senare tid har dock varumärken som Gubi återupptagit produktionen av hennes verk för att hålla hennes minne vid liv.

Greta Magnusson Grossman föddes år 1906 i skånska Helsingborg. Hon var väldigt konstnärligt lagd och blev därför uppmuntrad av sina föräldrar att utveckla sin talang. Hon tog studentexamen från Ebba Lundgrens högre läroverk för flickor med högsta betyg i teckning och började sedan som lärling hos möbelproducenten Kärnans för att lära sig möbelsnickeri. Under hennes utbildning var Grossman ensam kvinna i verkstaden vilket hade med sig många utmaningar, och hon kände hela tiden att hon behövde vara ett steg före.

Grossman fortsatte sedan att studera möbeldesign på Konstfack i Stockholm, en skola med alumner som Helena Hernmarck, Carl Milles och Vivianna Torun Bülow-Hübe. Det var en ovanlig väg att gå på den tiden, då de flesta kvinnor knappt lyckades ta sig in på konstskolor och i de fall som de gjorde det så förväntades de snarare att hålla på med textilier. Hon tog sin examen år 1931 och tillhörde pionjärerna bland kvinnliga möbelarkitekter i Sverige. Några år senare utbildade hon sig vidare och läste arkitektur på Royal Academy of Technology.

Hela arbetsmarknaden av möbelarkitektur på 1930-talet bestod nästan enbart av män, så att komma ut nyexaminerad och dessutom kvinna var inte det lättaste för Grossman. Hon jobbade en kort period hos Harald Westberg, men när hon år 1933 tog emot sitt andra pris i Hantverksföreningens möbeltävling fick hon självförtroendet att starta något eget. Det dröjde inte länge innan hon slog upp dörrarna till sin egna butik vid namn “Studio” på Stureplan i Stockholm där hon ritade och producerade både möbler och inredning. Grossman var inte bara den första kvinnan som vunnit något i Hantverksföreningens tävling, hon var även den första kvinnliga möbelarkitekten som öppnade en egen butik.

Tidningarna skrev om Greta Grossman som “Sveriges enda kvinnliga arkitekt och designer” och syntes ofta i skrifter som Hvar 8 Dag, Nya Dagligt Allehanda samt Svenska Hem med sina idéer och tankar kring heminteriör. Hennes möbler blev tämligen exklusiva, de framställdes i olika träslag som björk, alm och jakaranda. Hon designade mycket stoppade sittmöbler i djärva färger. Många av hennes verk ställdes ut under flera utställningar i Sverige.

År 1933 gifte hon sig med den brittiska jazzmusikern Billy Grossman och tillsammans flyttade de ut på Gärdet i Stockholm. Men när andra världskriget bröt ut och tyskarna ockuperade Danmark och Norge i april 1940 ansågs Sverige för osäkert, och paret Grossman bestämde sig för att emigrera. De tog vägen österut, via Sovjet, till Japan och sen vidare till San Fransisco med båt. Av tillfälligheter kunde Greta Grossman öppna upp en ny butik på North Rodeo Drive i Los Angeles år 1941, där hon mest fokuserade på möbel- och ljusdesign. Grossman var en av de första som förde den skandinaviska moderna estetiken till södra Kalifornien, och hennes möbler kännetecknas av hennes unika blandning av material och nätta proportioner. Hon lockade till sig världskända klienter som Greta Garbo, Frank Sinatra samt Ingrid Bergman. Grossman var en av de få kvinnor som lyckades slå igenom inom branschen och blev en del av vad som definierade västkustens modernism.

Ett av hennes mest känd verk är golvlampan Grasshopper, eller Gräshoppa som den kallas här i Sverige, som formgavs år 1947. Den har en aning bakåtlutande stativ med tre ben som för tankarna till just en gräshoppa. Lampan är både elegant och funktionell, med en helt justerbar skärm så du kan rikta ljuset dit du vill.

Grossmans andra ikoniska verk är en bordslampa vid namn Cobra, som valdes ut till Museum of Modern Arts prestigefyllda utställning “Good Design”. Lampan fick också representera amerikansk formgivning i utställningen “Design for Use” som turnerade i 75 länder. Det är en såväl praktisk som elegant tidlös lampa. Namnet kommer från designens form, som påminner om formen av en kobra.

Några år senare samarbetade hon med företaget Glenn of California och designade 62-serien, som namngavs av grundaren Bob Baron då han ansåg att kollektionen var tio år före sin tid. Det är en serie byråer och skrivbord formgivna med en speciell twist och i udda materialkombinationer som plastlaminatet Formica, metall och valnöt.

Greta Grossman ritade även hus. Hennes arkitektur utmärkte sig då den ofta ritades för att byggas på sluttande, svår mark och den var unik på så sätt att rummen och möblerna bildade en helhet. Det första huset hon designade låg i en kraftig sluttning på Waynecrest Drive i Beverly Hills och blev klart år 1949. Efter det fick hon ett stort genombrott som arkitekt och nämndes bland annat i Arts & Architecture, vilket var den ledande arkitekttidningen på den tiden. Men trots att Grossman är arkitekten bakom ett 15-tal hus i Kalifornien, så är det fortfarande hennes industriella lampor som har fått mest uppmärksamhet. En del av husen som hon har ritat är tyvärr rivna, men ett par stycken finns kvar än idag.

Något som många inte vet är att hon faktiskt har designat ett hus här i Sverige, som benämns vid Villa Sundin och ligger i Hudiksvall. Det byggdes år 1959 i uppdrag av dess ursprungliga ägare Göran Sundin och Adelaide Toombs Sundin efter att paret besökt det första huset som Grossman ritat, vid namn The Hurley House och är beläget i USA.

På 1960-talet gick hon i pension och flyttade med sin man från Los Angeles till San Diego och ett vackert hus som hon har ritat själv. Inte långt därefter började namnet Greta M. Grossman sakta falla i glömska. Idag lever hennes mest välkända verk kvar, bland annat 62-kollektionen, lamporna Cobra och Grasshopper som tillverkas av det danska varumärket Gubi.

>> Se hela Greta M. Grossmans utbud här <<

  • Privat
  • Företag
Meny