Achille Castiglioni | Olsson & Gerthel

Achille Castiglioni

Achille Castiglioni Porträtt

Italien har producerat många stora namn inom designvärlden men det är få som har nått samma höjder, eller mängd utmärkelser, som Achille Castiglioni. Känd och uppskattad för sin förmåga att ta vardagliga föremål och göra dem extraordinära på sitt patenterat lekfulla manér, ofta med så få medel som möjligt. I hans mest kända citat kan man urskilja dygden han höll närmast hjärtat; “If you are not curious, forget it."

År 1918 föddes Achille i Milano, ett mecka för den designintresserade och samma stad som han nästan ett sekel senare också dör i. Med en far som var skulptör och två äldre bröder, Livio och Pier Giacomo Castiglioni, som båda var arkitekter hade familjen en tydlig kreativ ådra som Achille inte var sen med att själv visa prov på. Redan 1940, parallellt med sina studier, började han arbeta på sina bröders designbyrå och hängav sig åt att testa olika tekniker och material inom industriell design.

Achille Castiglioni Diabolo Luminator

Äldsta brodern Livio lämnade byrån år 1950 men Achille och Pier Giacomo fortsatte och skapade under perioden 1950-1968 en mängd inflytelserika verk tillsammans. Deras fokus låg på utforskandet av nya former, tekniker och material samt en ständigt pågående strävan mot att uppnå den optimala designprocessen.

Passionen för formgivning ledde så småningom till att bröderna är med och grundar Associazioni per il Disegno Industriale (ADI), det italienska designförbundet som delar ut Compasso d’oro, en av designvärldens mest prestigefyllda utmärkelser. Mellan sig har Achille och Pier Giacomo Castiglioni 15 st välförtjänta Compasso D’oro, fler än någon annan i historien. Bröderna fortsatte arbeta tillsammans fram till Pier Giacomos död år 1968. 

Pier Giacomo Castiglioni Viscontea TaraxacumPier giacomo castiglioni visar upp de nya lamporna Viscontea och Taraxacum för Marcel Breuer, Milano 1962.

För många är namnet Castiglioni synonymt med lampor vilket är förståeligt då många av hans främsta verk är inom just belysning. För det nystartade belysningsföretaget Flos utvecklade castiglioni-bröderna i början av 60-talet en serie lampor som utgick från ett nytt resin-material som kunde sprayas på en metallstruktur och resulterade i kokongliknande skapelser som gav ett enastående mjukt ljus när de tändes. Utöver dessa tog Castiglioni fram en mängd framgångsrika designer för Flos, många av vilka än idag är märkets bästsäljare.

Achille Castiglioni Arco Snoopy Taraxacum 88Taraxacum 88, Snoopy och Arco.

Golvlampan Arco går inte heller att undgå att nämna, revolutionerande som den var. En oerhört genomarbetad lampa vars minsta lilla detalj är resultatet av en noggrann designprocess. Allt från de filade hörnen som skyddar oss mot skarpa kanter, till hålet i basen som syftar till att underlätta förflyttning genom att kunna sätta in en kvast och använda den som handtag. Som castiglioni själv sade; god design kräver observation. 

Achille Castiglioni Arco RitningOriginalritning för Arco-lampan av Achille och Pier Giacomo Castiglioni, 1962.

År 1964 inledde Achille Castiglioni ett samarbete med italienska möbelproducenten Zanotta, ett långvarigt utbyte som varade ända till hans död år 2002. Produkterna han utvecklade för dom bär alla hans karaktäristiska lekfulla signum. Ett gott exempel på detta är den excentriska utomhusmöbeln Allunagio med sitt överdimensionerade underrede där de tre benen är särade så långt som möjligt ifrån varandra för att minimera skuggan som kastas.

Achille Castiglioni 230 Allunagio Ritning

Ett annat exempel är sittmöbeln 240 Primate som designades av Achille Castiglioni år 1970. Pallen har en unik utformning som uppkom efter att Castiglioni observerat sättet som hans japanska vänner satt på golvet med knäna vikta under sig och vilandes på hälarna, alltid med perfekt hållning.

Castiglioni-240-primate-zanotta

För att återskapa detta, men ändå behålla den komfort som vi i den västerländska världen är så förtjusta i, ritade han Primate som med sin stoppade sits erbjuder en säkerligen originell men samtidigt bekväm och ergonomiskt korrekt sittupplevelse.

Achille Castiglioni 240 Primate

Somliga av Castiglionis verk för Zanotta är kanske mer hemmastadda i det ibland grumliga gränslandet mellan konst och möbel. Till dessa räknas absolut pallen Sella som är lika inbjudande till provsittning som den är farlig för den som försöker. Systerpallen Mezzadro som ritades samma år, 1957, är desto mer stabil då, med sitt breda traktorsäte gentemot Sellas smala racingsadel. 

Achille Castiglioni Sella Mezzadro Pall

Achille Castiglionis skicklighet i att finna nya vinklar på redan etablerade arketyper kan man se tydligt i det nätta bordet Cumano från Zanotta. Utgångspunkten var det klassiska cafebordet i metall som populäriserades under slutet av 1800-talet. I Castiglionis händer får det nytt liv och ny funktion.

Castiglioni 630 Cumano Zanotta

Tack vare det finurligt gängade underredet kan bordet fällas ihop för platseffektiv förvaring. Bordsskivan är också försedd med ett hål så man kan hänga upp bordet på väggen med hjälp av den medföljande kroken. 

Castiglioni 630 Cumano

En av Castiglionis senare skapelser för Zanotta var den dynamiska växthållaren Albero, ritad 1983. Med sina fem roterbara armar blir den som ett som ett litet träd i hemmet, Castiglionis lekfulla sätt att förena ute med inne. 

Castiglioni 400 Albero

Achille Castiglionis långa karriär kantades av många framgångar och hans livsverk har kommit att influera mängder av efterföljande formgivare. En sann modernist som aldrig tappade glimten i ögat och vars personlighet man än idag nästan kan känna genom hans många ikoniska produkter. 

>> Se hela Achille Castiglionis utbud här <<

  • Privat
  • Företag
Meny