Le Corbusier | Olsson & Gerthel

Le Corbusier

Le Corbusier Applique de Marseille Villa Savoye

Frankrike har producerat många stora namn som revolutionerat designvärlden och demokratiserat tillgången av möbler men bland dessa män och kvinnor är det i synnerlighet en som tar priset som den största. Namnet Charles-Edouard Jeanneret säger inte mycket för de flesta, men alla designintresserade känner nog honom under hans valda pseudonym - Le Corbusier.

Le Corbusier var en schweizisk-fransk mångsysslare och pionjär som föddes år 1887 i La Chaux-de-fonds, Schweiz. Som arkitekt, konstnär, stadsplanerare, designer, författare löper sig listan över hans talanger och titlar lång. Le Corbusiers breda och brokiga historia och skaparanda är i mångt och mycket det som lade grundstenarna för det som idag klassas som modern arkitektur och design.

Trots att han idag anses som en av historiens mest inflytelserika personer inom modern arkitektur och design var Le Corbusier till större delen självlärd. På bilden ovan syns Le Corbusier tillsammans med byggnaden Villa Savoye - av många ansedd vara hans arkitekt-karriärs magnum opus. Villan genomsyras de fem nyckelprinciper för design som han ansåg vara grunden för modern arkitektonisk disciplin och som tydligt beskrivs i manifestot “Five Points of Architecture”.

Bredvid ser vi lampan Applique de Marseille som han från början formgav till sin egen studio-lägenhet i Paris. Likt många andra av Le Corbusiers lampor tillverkas Applique de Marseille idag av den italienska belysningsproducenten Nemo Lighting och finns självklart att tillgå hos oss på Olsson & Gerthel.

Nemo Lighting Applique de Marseille Vagglampa Le Corbusier

Applique de Marseille ger en dekorativ ljusspridning både uppåt och nedåt. Med en pulverlackerad finish och en design som är lika enkel som genial blir både Applique de Marseille och dess mindre syskon Applique de Marseille mini det perfekta komplementet till de flesta interiörer. Kan med fördel placeras flera tillsammans för en bredare ljusspridning och en mer konstnärlig effekt.

Alla lampor i Le Corbusier-kollektionen hos Nemo Lighting kommer från orginalritningar av den fransk-schweiziske mästaren och tillverkas i Italien. Kollektionen fokuserar på att hålla sig trogen till den ursprungliga idén och dess tidlösa design samt, vid behov, uppdatera lampan med modern ljusteknologi.


Nemo Lighting Lampe de Marseille Vagglampa Le Corbusier

I samma serie finns också Lampe de Marseille som även den kommer i en mindre version. Denna lampa designades av Le Corbusier år 1949 för lägenheterna i Unité d´Habitation i Marseille, hans utopiska byggprojekt som till viss del la grunden för det svenska miljonprogrammet.

Även denna modell erbjuder en fin tvåvägs-ljusspridning som i kombination med den justerbara armen kan erbjuda ett ljussken som är både riktat och diffust. En lampa vars design är lika tidlös som den är slående.


Nemo Lighting Parliament Golvlampa Le Corbusier

Samma direkta och indirekta ljusspridning gäller för golvlampan Parliament. En designikon skapad på 1950-talet för parlamentsbyggnaden i Chandigarh, den indiska staden som Le Corbusier tillsammans med kusinen Pierre Jeanneret gavs i uppdrag att planera. Två motsatta, men komplementerande, färger i skärmen skänker Parliament en poppigare känsla och sätter prägel på din interiör.

Nemo Lighting Projecteur Golvlampa Le Corbusier

Ett annat mästerverk skapat för UNESCO-världsarvet Chandigarh är lampan Projecteur som ritades för högsta domstolen där. Lampan finns i en uppsjö av modeller och storlekar, alla tillgängliga i färgerna midnattsblå, sand eller mocka. Armaturen är tillverkad i aluminium och det sandblästrade glaset ger ett behagligt ljus.

Nemo Lighting Borne Béton Golvlampa Le Corbusier

Borne Béton, även den skapad av Le Corbusier för Unité d´Habitation, är en utomhusanpassad golvlampa vars diskreta elegans uppskattats av bland annat artisten Kanye West. I en intervju med The New York Times år 2013 citerade den designintresserade rapparen lampan som en av sina huvudinspirationer till albumet "Yeezus".

Nemo Lighting Escargot Golvlampa Le Corbusier

Slutligen har vi den mest exklusiva lampan i Nemo Lightings Masters-kollektion, lampan Escargot - en hyllning till naturen. Lampan, vars form och namn tagit inspiration från snigeln, är likt många av tidigare nämnda lampor framtagen till flerbostadshusen Unité d´Habitation i Marseille. Denna fantastiskt skulpturala armatur i rå mässing och anodiserad aluminium hamnar i gränslandet mellan konst och belysning och lyckas med konststycket att på samma gång parodiera och hylla sitt franska arv.

Passa på att utforska vårt stora sortiment av Le Corbusiers lampor och missa inte att ta del av de fördelaktiga priser som vi erbjuder fram till och med 23/12-22.
 

>> Se hela Le Corbusiers utbud här <<

  • Privat
  • Företag
Meny