Charlotte Perriand | Olsson & Gerthel

Charlotte Perriand

Charlotte Perriand Nemo Lighting Cassina

Charlotte Perriand var utan tvekan en av tidernas mest framstående kvinnliga arkitekter och designers, en sann pionjär med en extremt lång och aktiv karriär. Hon var också en entusiastisk resenär, skidåkare och bergsbestigare. Som hon så vackert uttrycker det i en intervju på sina äldre dagar - "To live is to make our inner self live, one must never forget that“.

Hon föddes år 1903 i Paris och hennes föräldrar arbetade inom modeindustrin. Hennes far var skräddare och hennes mamma arbetade med konfektion och hon fick sedan barnsben inpräntat att framgång uppnås via ansträngning och hårt arbete. Detta mantra tjänade henne väl genom hela hennes verksamma yrkesliv, från det tidiga modernistiska arbetet tillsammans med Le Corbusier och Pierre Jeanneret, som hon först nu fått erkännande för, till hennes omfattande senare arbete.

Charlotte Perriand Cassina LC1 LC2 LC4

Stolarna LC1, LC2 och LC4 som idag tillverkas av Cassina är alla designikoner inom 20-tals design och har alla bidragit till den modernistiska rörelsens födelse. De lyckas på ett mycket elegant sätt fånga övergången mellan hantverk till en maskinestetik. I en tid då de franska hemmen pryddes av nyrokoko och art déco med svulstiga trämöbler tog perriand inspiration från dåtidens bilar med läder och krom och skapade möbler som samtidigt var banbrytande men också bibehåller en slags fransk anda.

I Årtionden har dessa skapelser tillskrivits Le Corbusier och det är först på senare år som sanningen kommit fram och Perriand fått det erkännande hon förtjänar.

Året 1927 sökte sig den då 24 år gamla Charlotte Perriand till den store arkitekten Le Corbusier’s studio i hopp om att bli anställd. Det blev hon inte. Hon blev istället avvisad med ett kort och vasst ’’We don’t embroider cushions here’’, vilket Le Corbusier fick ta tillbaka en månad senare då han av en slump fick se hennes skapelser för mässan Salon d’Automne där hon bidrog med installationen Bar Under the Roof. Till utställningen hade hon skapat en krompläterad bar med tillhörande stolar, en futuristisk idé som helt resonerade med den store visionärens framtidsprognos. Självklart anställde han henne direkt.

Detta inledde ett långt samarbete där Perriand, Le Corbusier och kusinen Pierre Jeanneret arbetade sida vid sida. Inredningsansvaret hamnade helt på Perriands axlar då den store arkitekten och hans kusin oftast inte hade tid med småprojekt som att designa möbler.

Det faktum att den store Le Corbusier inte haft något mer att göra med de kanske mest karaktäristiska LC-möblerna än att bistå med grundparametrarna som vilka sitt och liggställningar han önskade samt att godkänna att de tillskrivs honom är lika tragikomiskt som skrämmande.

Nemo Lighting Charlotte Perriand Lampe de Bureau

Förutom möbler så formgav Perriand även belysning och armaturer, som efter en lång tids samarbete mellan Charlotte Perriand Archives och en enorm research idag produceras av Italienska Nemo Lighting.

Hon såg inte på lampan som ett dekorativt objekt som man adderade utan anledning. Hon såg på lampan som en användbar teknisk komponent och ett verktyg vars funktionalitet låg i dess flexibilitet.

Nemo Lighting Charlotte Perriand Applique a Volet Pivotant Vagglampa

Samtliga av hennes belysningsprojekt har producerat lampor med karaktär, eleganta i sin minimalism. De ingjuter en tidlöshet i sin design och skapar vackra ljusspel men den stora genialiteten ligger i rörelsen. Ingen av dessa lampor är orörliga objekt, de viker sig, svänger och roterar, allt för att anpassa sig till oss och våra önskemål.

Nemo Lighting Charlotte Perriand Applique Cylindrique Vagglampa

Samtliga lampor av Charlotte Perriand i Nemo Lightings kollektion är uppdaterade och moderniserade men håller sig trogna orginalritningarna rent estetiskt. Hela kollektionen tillverkas i italien.

Nemo Lighting Charlotte Perriand Potence Pivotante Vagglampa

Lampan Potence Pivotante anses av många som en av Perriands mest inflytelserika lampor. Vägglampan har inspirerats av bommen på en segelbåt och kan roteras 180 grader. Dess två meter långa arm möjliggör att punktbelysa olika grupper i en enkel handvändning.

Passa på att utforska vårt stora sortiment av Charlotte Perriands lampor och missa inte att ta del av de fördelaktiga priser som vi erbjuder fram till och med 23/12-22.


>> Se hela Charlotte Perriands utbud här <<

  • Privat
  • Företag
Meny