Köp dansk design och inredning online på Olsson & Gerthel

Dansk design och inredning

Vad är egentligen dansk design?

Trots att dansk design kommit att bli ett vanligt begrepp som de flesta människor med ett intresse för inredning har hört, är det inte lika många som vet vad det faktiskt betyder och står för. Dansk design är en stil, helt i en klass för sig själv vad gäller funktionalism och arkitektur, som sedan mitten på 1900-talet fått en stark utveckling. Anledningen till att den innovativa stilen fick en sådan rejäl uppsving kommer från den fantastiska blandningen av influenser och industriell teknologi från den tyska skolan Bauhaus med de danska formgivarnas idéer och tankar kring vikten av enkelhet och funktion i sin design av allt från möbler som stolar, fåtöljer och bord till hela byggnader.

Vilka är då de absolut största formgivarna?

Några av de mest självklara namnen som de flesta av oss nog kan enas om är givetvis Hans J. Wegner, Arne Jacobsen, Poul Kjærholm, Børge Mogensen och Poul Henningsen. Samtidigt får man inte glömma bort att dela med sig av äran med designers som Ole Wanscher, Gertrud Vasegaard, Kristian Solmer Vedel och Jens Harald Quistgaard, som trots sina kanske mer nischade områden, hade ett finger med i spelet i utvecklingen av dansk design som vi känner till den idag.

Alla vet att det kommer dröja länge innan någon på riktigt lyckas utmana dessa legendariska formgivare, men branschen är full av skickliga och ambitiösa formgivare som, också de, anammat denna härliga filosofi. Med tiden kommer även de få sätta sitt avstamp med sina egna nytänkande möbler, utan att gamla klassiker glöms bort.

Varför gillar Olsson & Gerthel dansk design?

Konsten att lyckas skapa någonting som kan se så enkelt ut, fylla en funktion, vara hållbart och dessutom på bästa möjliga sätt kunna fånga ögats uppmärksamhet, är fängslande. Att kunna sammanfläta visuell kvalité med fysisk slitstyrka som håller en livstid, gör dessa möbler till en investering - och därför absolut älskar vi på Olsson & Gerthel dansk design och inredning.

Vi vill även att vårt sortiment ska avspegla vår kärlek, därför hittar du ett noga utvalt utbud av allt från fantastiska fåtöljer och stolar som Ägget, Svanen, Sjuan och Myran från Arne Jacobsen, en klassisk Y-stol av Hans J. Wegner i över 40 olika varianter till en exklusiv PH Kotte-lampa i koppar eller rostfritt stål från Poul Henningsen. Du hittar också välkända varumärken som Carl Hansen, Fritz Hansen och PP Möbler med flera, som alla representerar den danska designens guldålder.

Om du mot all förmodan inte riktigt känner att de klassiska ikonerna faller dig i smaken, utan du är på jakt efter någonting lite mer modernt utan att förlora rötterna till konceptet, så hittar du även det hos oss. Vårt utbud uppdateras ständigt i takt med våra kunders önskelistor. Precis som med de gamla ikonerna, har även de mer samtida möblerna enorma mängder val av träslag som ask, ek, bok, valnöt och mycket mer som du ofta kan komplettera med klädsel i mängder av läder och tyger, och givetvis färgerna där till. Med dansk design och inredning blir det både enkelt och roligt att styla varenda rum i ditt hem.

  • Privat
  • Företag
Meny