Isamu Noguchi | Olsson & Gerthel

Isamu Noguchi

Isamu Noguchi (1904–1988) var en utav 1900 talets viktigaste och mest kritikerrosade skulptörer. Genom en hel livstid av artistiska experiment har han skapat skulpturer, trädgårdar, möbel och belysningsdesign, keramik, arkitektur och scenografi. Hans arbete är både subtil och djärv samtidigt som den är traditionell och modern.
Isamu Noguchi är född i Los Angeles, med en amerikansk mamma och en japansk pappa, Noguchi växte upp i Japan till han var 13 år gammal, sen flyttade han till Indiana. Medan han studerade medicin vid Columbia University tog han kvällsklasser i skulptering  med Onorio Ruotolo som mentor. Han lämnade snart universitetet för att studera skulptering på heltid.

1926 såg Noguchi en utställning i New York av Constantin Brancusi’s som ändrade hans artistiska riktning rejält, Med ett stipendi ifrån John Simon Guggenheim åkte Isamu Noguchi till Paris för att arbeta i Branucusis studio. Noguchi vände sig nu mera mot modernism och abstrakta former. Noguchi’s arbete blev inte erkänt i USA fören 1938. när han färdiggjorde en stor skalig skulptur som symboliserade tryckfriheten.

1947 designade Isamu Noguchi sitt välkända soffbord med två svängda identiska ben i valnötsträ och med en toppskiva i glas och 1951 påbörjade han designen av Akari lampskulpturer som är producerade i traditionella japanska material, dessa godbitar finns i produktion än idag.

Noguchi Coffee Table

FR. 23 200 kr
FR. 29 000 kr
Vitra
Finns i flera utföranden.
Vissa varianter i lager
  • Privat
  • Företag
Meny