Jonas Bohlin | Djup passion för böjträ | Olsson & Gerthel
Jonas Bohlin är designern bakom lampan Kvist och möblerna ur serien Snö för Asplund

Jonas Bohlin

Jonas Bohlin föddes 1953 i Stockholm. Har examen från bland annat Konstfack i Stockholm, där han även var professor mellan 2004 och 2009. Hans fantastiska uppsjö av vackra möbler har lett till samarbete med tunga namn som Asplund, Gemla, Klong, Örsjö och Källemo. Redan 1981 väckte Jonas Bohlin stor uppmärksamhet när han för första gången visade upp sitt examensarbete, Concrete, på Stockholmsmässan. Concrete är en karmstol i stål och betong som inte riktigt gick hand i hand med den svenska funktionalismens idéer, men som idag blivit ett eftertraktat samlingsobjekt.

På senare år utvecklade Jonas Bohlin en djup passion för böjträ och alla dess möjligheter. Hans fantastiska känsla för form och design ledde i sin tur till att han utvecklat flera spännande möbler för Gemla, som bland annat den otroligt vackra stolen Vilda. Även en rad storsäljande lampor för Örsjö som till exempel Kvist och Star. Som om det inte vore nog i hans redan massiva karriär, är han även formgivaren bakom Snö-serien för Asplund som består av en stor mängd populära byråer, vitrinskåp, hurtsar och piedestaler.

Under slutet på 2016 tilldelades Jonas Bohlin det prestigefyllda priset Guldstolen för sin inredning av brasseriet Luzette på Stockholms Centralstation. Med en enorm omsorg har varenda liten detalj förfinats till perfektion, och man återfinner både stolen Vilda och lampan Kvist brasseriets interiör. Juryn menade att inredningen är ett vällagt pussel som bildar en sammanhållen helhet samtidigt som arkitektens välkända signatur gör sig väl påtaglig. Även Jonas talang för att avvika från kortvarig trender, och istället bana väg för nya riktningar uppmärksammades.

Liv Takpendel

4 464 kr
5 580 kr
Klong
Finns i flera utföranden.

Vilda 2 Stol

5 560 kr
6 950 kr
Gemla
Finns i flera utföranden.
Bra val

Vilda 3 Stol

5 648 kr
7 060 kr
Gemla
Finns i flera utföranden.
Bra val

Vilda 5 Stol

6 280 kr
7 850 kr
Gemla
Finns i flera utföranden.
Bra val

Dansk designvecka – kampanj på utvald dansk design

Slutar om

  • Privat
  • Företag
Meny