Yngve Ekström | Fåtöljer, stolar och bord | Olsson & Gerthel

Yngve Ekström

Ynge Ekström var en svensk formgivare född 1913 i Hagafors i Småland. Han började redan vid 13 års ålder arbeta på Sveriges äldsta möbelfabrik. Med sin naturliga talang fick Yngve Ekström arbeta dagarna i ända med det han älskade. Hans känsla för formgivning och material växte i takt med att hans yrkesfärdighet blev allt mer finslipad.

Man anser att Yngve Ekström, tillsammans med kollegorna Poul Kjærholm, Arne Jacobsen, Bruno Mathsson och Alvar Aalto, var det som fick begreppet Scandinavian Modern till att bli det internationellt kända koncept det är idag. Många av Yngve Ekströms möbler har ställts ut över hela världen och det finns även exemplar i Victoria & Albert Museum i London, i den permanenta samlingen.

Hans kanske överlägset mest kända vark, Lamino-fåtöljen, har sålts i otaliga exemplar och blev framröstad till Århundradets möbel av Sköna Hems läsare. Att Yngve Ekström själv sa "Att ha gjort en bra stol är kanske inget dåligt livsverk", visar vilken ödmjukhet han hade i sin formgivning.

  • Privat
  • Företag
Meny