Guide: Välj rätt barstol för ditt hem! | Olsson & Gerthel

Guide: Välj rätt barstol för ditt hem!

HAY Revolver barstolar och barbord

Barstolar blir alltmer populära och nyritade kök kommer ofta med en köksö. Därför får vi också fler frågor om just barstolar. Hur höga barstolar behöver man för köksön eller barbordet? Vilket material lämpar sig bäst? I vår barstolsguide delar vi med oss om några tips som hjälper dig välja rätt barstol för ditt hem!

Innan du köper barstolar är det bra att fundera över hur de kommer att användas under den större delen av tiden. Ska de ersätta en traditionell matgrupp? Ska det endast vara en plats att sitta under frukosten eller kommer du även sitta och jobba under längre perioder? Om du börjar med detta steget så blir de andra valen mycket enklare.

Barstol till köksö eller barbord?

Vi får ofta frågor gällande vilken höjd det ska vara på barstolarna för en köksö eller ett specifikt barbord. Sitter man för lågt riskerar man att få spänningar i axlarna, medan man kan få ont i ryggen om man sitter för högt. Precis som för ett vanligt matbord och stolar bör avståndet mellan sits och bordsskivans underkant vara ungefär 30 cm för bästa komfort.

De flesta barbord finns normalt sett i två standardhöjder på 90 respektive 110 cm. Beroende på varumärke kan detta naturligtvis skilja sig något från modell till modell. Likaså kommer barstolar ofta med en sitthöjd på 65 eller 75 cm.

HAY About a Stool AAS32 Barstol

Barstolar med en sitthöjd på 65 cm lämpar sig både för en köksö och för den lägre höjden av barbord. En hög barstol med sitthöjd på 75 cm fungerar därmed uteslutande med höga barbord.

Barpallar och barstolar

HAY Soft Edge Barstol

Den enda skillnaden mellan en barpall och en barstol är om den har ett ryggstöd eller inte. Trots att man nästan alltid väljer att även kalla barpallar för barstolar så är faktiskt ryggstödet en viktig del att ta hänsyn till, beroende på hur du planerar att använda dina barstolar.

Gubi Beetle Barstol

Har man ont om utrymme kan nämligen höga ryggstöd skapa ett något otympligt intryck i rummet. Samtidigt ger ett ryggstöd betydligt bättre komfort - åtminstone vid längre sittningar. Motsatsvis ger en barpall utan ryggstöd ett mer luftigt intryck, även om de inte alltid är så bekväma att sitta på i flera timmar i sträck.

Muuto Fiber Barstol

Lyckligtvis finns det även gott om mellanting. Vill man få till en lagom balans mellan egenskaperna av en barpall utan ryggstöd och en barstol med ryggstöd kan man välja en modell med ett lågt stöd för ländryggen.

Magis The Wild Bunch Tom & Jerry Barpallar

Höj- och sänkbara barstolar är ett utmärkt alternativ både för dig med barn och de familjer där alla är väldigt olika långa. Samtidigt kan du alltid finjustera höjden vid behov för att hitta precis rätt läge, för bästa möjliga komfort.

Hur många barstolar behöver du till din köksö?

Normann Copenhagen Form Barstol

Innan du köper barstolar till din köksö kan det vara bra att tänka över antalet en extra gång. Försök gärna hålla ett avstånd på 65-75 cm, räknat från mitten av sitsen på varje barstol. Du och dina gäster slipper då att trängas, samtidigt som du inte behöver dra ut en annan stol för att komma åt den stol du ska sätta dig på.

Material

Även om materialen alltid spelar stor roll när det kommer till utseende, är de extra viktiga att ha i åtanke när man ska placera barstolar vid en köksö. I köket kan nämligen barstolarna utsättas för fett, vilket gör att vissa material är att föredra över andra.

Plast

Oklädda barstolar i plast som polypropylen har kommit att bli oerhört populära. En av anledningarna till det är att de blir betydligt snällare i pris än många andra material. Plast kräver dessutom väldigt lite underhåll. Bra exempel på detta är Form från Normann Copenhagen och About a Stool från HAY, som båda finns att tillgå med underrede i trä eller stål.

Trä

Barstolar i träslag som ek, ask, bok och valnöt är perfekt för dig som vill få in en mer naturlig känsla i hemmet. Trä kan påverkas av fett i köket, varpå fläckar kan uppstå. Detta behöver dock inte ses som någonting negativt, utan istället som en charmig patina.

Läs vår kompletta träguide här!

Med eller utan klädsel?

Tygklädd barstol

Tygklädsel är ett perfekt val när du verkligen vill sätta din personliga prägel på dina möbler. Här får man nästan alltid enorma valmöjligheter av både tyger och färger som gör det enkelt att hitta något som passar just ditt hem. Nackdelen är att tyg kan vara väldigt tidsödande att rengöra, vilket gör att det bör undvikas i kök där det kan utsättas för fett.

Läs vår kompletta tygguide här!

Läderklädd barstol

Läder är kommer ofta i något begränsade färgval, inte minst om man är ute efter ett anilinläder för den där naturliga känslan. En läderklädd sits passar dock ofta väldigt bra ihop med andra naturmaterial som exempelvis en benställning i trä.

Däremot är läder väldigt enkelt att hålla rent till vardags, då det nästan alltid räcker att torka av med en fuktig trasa. Samtidigt kräver läder tidvis ett visst underhåll för att uppnå sin maximala livslängd.

Läs vår kompletta läderguide här!

  • Privat
  • Företag
Meny