Guide: Vilken Jetson från DUX passar dig? | Olsson & Gerthel

Guide: Vilken Jetson passar dig?

DUX Jetson Flax, Jetson Classic Soft och Jetson Match

Om du handlat klädda designmöbler förut känner du säkert till att valmöjligheterna ofta är enorma. Fåtöljen Jetson från DUX är inget undantag, och för oss Olsson & Gerthel är det därför alltid viktigt att kunna visa denna bredd även i vår webbutik. Därför har vi skapat en guide som hjälper dig att välja rätt Jetson-fåtölj både utifrån din smak och livssituation.

I denna guiden går vi igenom de olika valmöjligheterna för fåtöljen Jetson, från kantskoning och bärande väv till olika lädertyper och underreden. Till skillnad från andra webbutiker siktar vi nämligen alltid på att visa stora mängder olika utföranden direkt i webbutik, vilket positivt bidrar till att du som kund får en större valfrihet – samtidigt som en negativ bieffekt är att valen kan kännas mer komplicerade. Efter att du kikat igenom vår guide kommer du att ha full koll på de många valen, så att du kan njuta av din fåtölj hela livet utan att ångra ditt val av exempelvis lädertyp eller bärande väv.

Underrede i förkromat eller svartlackat stål

DUX Jetson Underrede i svartlackerat och förkromat stål

Sedan ett par år tillbaka erbjuder DUX samtliga utföranden av Jetson med ett underrede i antingen förkromat eller svartlackat stål. Detta öppnar upp för betydligt fler kombinationer, då du både kan skapa större kontrast eller till exempel göra din Jetson-fåtölj helt svart. Den svarta lacken är matt i sin finish, vilket ger ett modernt och elegant uttryck för hela fåtöljen. Oavsett vilket utförande du väljer kommer underredet alltid utrustat med rotokonstruktion och minne som får fåtöljen att alltid vridas tillbaka till sitt ursprungliga läge.

Bärande väv i naturlig Flax eller svart Plain 88?

DUX Jetson Bärande väv svart Plain 88 och naturlig Flax 21

När man tänker på en Jetson föreställer sig nog de allra flesta sig den naturliga väven Flax av 100% lin. Detta skapar en fin kontrast till det flesta tyger och läder, oavsett vilken färg du väljer. Likaså är det också det mest populära valet för fåtöljen. Det är dock möjligt att istället välja det svarta tyget Plain 88 som bärande väv, vilket inte minst passar otroligt väl om du exempelvis vill ha en helsvart Jetson.

Undantag: För Jetson Match och Jetson Classic Soft finns det förbestämda kombinationer mellan klädsel och bärande väv. I vår webbutik ser du alla tillgängliga varianter.

Heltäckande klädsel

DUX erbjuder alla klädslar – med undantag för Classic Soft och Elmosoft – i ett helklätt utförande. Detta innebär att både fåtöljens baksida såväl insidan bakom dynan. En helklädd Jetson blir alltså väldigt enhetlig. Fåtöljen använder sig naturligtvis fortfarande av en bärande väv bakom klädseln, och kommer då alltid i det naturliga Flax. Den bärande väven syns dock inte utåt sett på de helklädda fåtöljerna.

Läderklädsel

DUX Jetson med svart skinnklädsel

Skinnklädsel är också ett väldigt populärt val för fåtöljen Jetson, men här har vi på Olsson & Gerthel också sett till att du kan se vartenda utförande direkt i webbutiken. När du köper en läderklädd Jetson-fåtölj kan du alltså se alla varianter direkt när du byter mellan olika läder, bärande väv eller underreden. För de läderklädda fåtöljerna kommer kantskoning alltid i samma läder och färg som plymån.

Tänk på: Snöret för nackkudden kommer alltid naturfärgad, med undantag för fåtöljer i svart läder. För svart läder är snöret alltid i svart färg.

Nedan kan du läsa mer om varje läder som DUX erbjuder. För att du själv ska kunna bilda en uppfattning om dess textur och göra egna jämförelser har vi tagit samtliga bilder med exakt samma avstånd och ljussättning.

Classic Soft

DUX Classic Soft 25 Brun Seminilinläder för Jetson

Classic Soft är DUX billigaste läder och fåtöljen Jetson är en av få möbler som erbjuds i lädret. På grund av priset är det också ett av de mest populära utförandena av fåtöljen. Trots att priset ligger i en lägre prisklass bör du samtidigt ha i åtanke att DUX är ett väletablerat varumärke inom premiumsegmentet. Det innebär alltså att de inte tolererar dålig kvalité för sina produkter. Classic Soft är alltså inte på något sätt ett dåligt läder och kan till och med vara att föredra över de dyrare varianterna, beroende på hur din livssituation ser ut.

Classic Soft är nämligen ett korrigerat och pigmenterat semianilinläder. Till skillnad från många anilinläder har man slipat, präglat och färgat huden. Resultatet av detta är ett mer homogent läder som blir betydligt mer stryktåligt och mindre känsligt för slitage. Här är det dock värt att tänka på att denna behandling också tar bort lädrets benägenhet till patinering. Lädret Classic Soft är alltså ett ypperligt alternativ för dig som vill bevara fåtöljens ursprungliga utseende under väldigt lång tid – samtidigt som det blir betydligt snällare mot plånboken.

Tips: DUX rekommenderar att du rengör Classic Soft med läderrengöring 2-4 gånger om året, för att sedan impregnera det med en skyddande läderkräm. Detta optimerar lädrets livslängd samtidigt som ytan blir både mjuk och fläckavvisande.

>> Här kan du köpa Jetson i lädret Classic Soft <<
 

Elmorustical

DUX Elmorustical 33286 anilinläder för Jetson

Elmorustical är ett anilinläder från den svenska tillverkaren Elmo. Lädret tillhör några av DUX finaste läder. Lädret är obehandlat med stora, levande variationer i dess struktur. Här kan man exempelvis se naturliga karaktäristiska drag som ärr, läkta sår och insektsbett. Eftersom Elmorustical är ett anilinläder får det också en fin patina med åren.

>> Här kan du köpa Jetson i lädret Elmorustical <<
 

Elmosoft

DUX Elmosoft 33004 Seminilinläder för Jetson

Elmosoft är, precis som Classic Soft, ett semianilinläder. Däremot skiljer det sig i dess behandling, då man fortfarande kan ta del av de naturliga dragen från sår och insektsbett. Lädret är dock fortfarande betydligt mer stryktåligt än ett anilinläder, och är anpassat för användning både i hemmiljö och offentliga miljöer. Elmosoft kan vara ett bra mellanting för dig som gärna kombinerar lång hållbarhet med naturliga egenskaper.

>> Här kan du köpa Jetson i lädret Elmosoft <<
 

Naturale

DUX Naturale Whiskey Anilinläder för Jetson

Naturale är ett exklusivt nappa anilinläder som först gjorde debut i DUX sortiment år 2019, vid lanseringen av limiterade utgåvor av fåtöljerna Jetson, Karin och Pernilla. Tre år senare fick anilinlädret en plats i det ordinarie sortimentet. Lädret ligger i de högre prisklasserna och finns i flera utsökta färger som Camel, Whiskey, Schwarz, Kit, Perle och Truffle.

Eftersom Naturale är ett nappa anilinläder får det en väldigt naturlig känsla med hög komfort och en mjuk yta. Till skillnad från Classic Soft och Elmosoft har detta läder en betydligt mer naturlig känsla och karaktär. Däremot är lädret betydligt mer känsligt för fläckar, märken och patinering. Din fåtölj kommer alltså både skifta i färg och få spår av användning med tiden, oavsett hur försiktig du är. För många är detta en åtråvärd egenskap, medan det för andra kan vara det motsatta.

>> Här kan du köpa Jetson i lädret Naturale <<
 

Dakota

DUX Dakota 24 Cognac Anilinläder för Jetson

Dakota är DUX absolut finaste och mest exklusiva anilinläder. Trots att det ligger i den högsta prisklassen är lädret fortfarande ett populärt val för många. Orsaken till detta är dess fantastiska karaktär och luxuösa känsla som är lika uppenbar på avstånd som vid beröring. Lädret har behandlats med en vax- och värmebehandling efter att det färgats, vilket gör att det blir otroligt mjukt och lent.

För oss är den mest framträdande skillnaden mellan Dakota och de andra lädren, rent visuellt, att Dakota nästan helt saknar den där annars typiska “läderstrukturen”. Hela ytan är så gott som helt slät. DUX erbjuder Dakota i färgerna 23 Nature, 24 Cognac, 28 Brown, 29 Dark Brown, 84 Antrazit och 88 Black.

Tips: DUX rekommenderar att du rengör lädret 2-4 gånger om året med lämplig läderrengöring och sedan impregnerar lädret med en skyddande läderkräm. Du kan även använda en så kallad Pull Up Cream för vaxat läder för att tona bort ljusa repor och märken – men tänk på att rengöra lädret först.

>> Här kan du köpa Jetson i lädret Dakota <<
 

Tygklädsel

DUX Tygklädslar i City Velvet, Harald, Balder, Ruskin och Vidar för Jetson

I vår webbutik har vi valt att samla tygerna utifrån DUX olika priskategorier. I dessa finner du tyger från bland annat Kvadrat och Romo, tillgängliga i en rad olika färger som noggrant valts ut av DUX själva. Välj din Jetson i populära tyger som Harald, Balder och Vidar från Kvadrat eller Linara och Ruskin från Romo. Det finns också vackra sammetstyger som exempelvis City Velvet från JAB.

DUX Jetson Flax 21 med kantskoning i Elmorustical 12114

När du besöker produktsidan möts du genast av en bild på en Jetson klädd i tyget Flax 21 ur DUX första prisklass. Detta är ett av de mest populära utförandena av fåtöljen, och anledningen att vi endast visar denna variant är för att det helt enkelt inte finns bilder tillgängliga på hela det breda utbudet av tygklädslar. Du kan dock fortfarande välja fritt i menyn bland de många tygerna, där du kan klicka på bilden på varje tyg och färg för att få en klarare bild av dess textur. Klickar på på knappen bredvid varje tyg kan du även läsa mer om de fysiska egenskaperna så som martindale, ljusäkthet och material.

Det är dock alltid svårt, om inte helt omöjligt, att få en exakt uppfattning om ett tyg och färg digitalt. Besöker du vår butik har du inte bara möjlighet att provsitta i en Jetson, utan även att känna och klämma på alla de tillgängliga tygproverna innan du lägger din beställning.

Observera: Väljer du ett svart tyg kommer nackkuddens snöre i svart färg, medan alla andra tygfärger kombineras med snöre i natur.

Kantskoning

DUX Jetson Kantskoning i lädret Elmorustical 12114
Jetson klädd i Flax 21 (Prisgrupp 1), bärande väv i Flax och kantskoning i Elmorustical 12114

Observera att kantskoning alltid kommer i läder, oavsett om du väljer tyg- eller läderklädsel. Till skillnad från de läderklädda fåtöljerna som matchas med den övriga klädseln, måste du själv göra ett val av kantskoning för din tygklädda Jetson. I vår webbutik får du möjlighet att välja fritt mellan en kantskoning i antingen Elmosoft, Elmorustical eller Dakota – utan extra kostnad. På så vis kan du matcha eller skapa kontrast som du själv önskar.

>> Här kan du köpa Jetson i tygklädsel <<
 

Vill du ha både tyg och läder? Välj Jetson Match!

DUX Jetson Match Dakota 88 Black med tyg i Flax 21

Jetson Match är ett både prisvärt och populärt val för dig som gärna mixar läder och tyg. Fåtöljen kommer med bärande väv i Flax och dyna i det matchande, lite mjukare tyget Flax 21. Fåtöljens kantskoning och nackkudde kommer i det exklusiva anilinlädret Dakota där du kan välja mellan flera olika färger.

DUX Dakota Anilinlädret i 23 Nature, 24 Cognac, 28 Brown, 29 Dark Brown, 84 Antrazit och 88 Black

>> Här kan du köpa Jetson Match i alla färger <<

  • Privat
  • Företag
Meny