Guide: Hyllsystemet Bond från Fogia | Olsson & Gerthel

Guide: Bond från Fogia

Fogia Bond i lösa delar från Olsson & Gerthels guide

I Skandinavien är vi vana vid att det finns flera flexibla hyllsystem och förvaringslösningar att välja mellan, där man med hjälp av olika delar kan skräddarsy någonting som täcker alla vardagliga behov. Många är uppvuxna med hyllsystem som String eller Elfa, vilka uppnått sin popularitet tack vare en ytterst genomtänk design, bra valmöjligheter och relativt enkel montering. Desto svårare är det dock att lyckas få till ett hyllsystem att passa alla människors behov när det kommer till olika stilar, vilket därför lämnar gott om utrymme för konkurrens.

Den svenska möbeltillverkaren Fogia såg ett tomrum att fylla med hjälp av ett hyllsystem som bygger på ytterst få delar, och som samtidigt har ett helt eget formspråk. Hyllsystemet är perfekt för dig som gärna håller dig till naturmaterial, då du kan välja samtliga delar i antingen valnöt, ek eller ask.

Hyllsystemet Bonds många användningsområden

Väggmonterad Bond som bokhylla från Fogia, byggd runt en TV

Det är dock inte enbart formspråk och material som gör Bond till ett bra hyllsystemet. Hela idén bygger nämligen på att hyllsystemet ska kunna byggas utifrån din befintliga planlösning och inredning. Ett enkelt exempel är hur man kan lämna ett utrymme fritt i mitten av en stor bokhylla för att snyggt kunna rama in sin TV.

Tips: Om du planerar att använda Bond som bokhylla intill en vägg kan du överväga tak- eller väggmontering istället för placering direkt på golvet. Hyllan får då ett svävande och lite lättare uttryck, samtidigt som du enkelt kommer åt med dammsugaren undertill. Väggmontering är dessutom perfekt i rum med stuckaturer i taket.

Fogias hyllsystem Bond takmonterad och byggt rund en dörr

Ett hinder som man inte alltid kan göra så mycket åt, åtminstone inte utan en hantverkare, är dörrarnas placering i hemmet. Bond är en utmärkt lösning för detta, då du enkelt kan bygga runt en dörröppning. Detta fungerar naturligtvis även runt exempelvis ett fönster eller andra hinder, förutsatt att du har tillräckligt med utrymme ovanför.

Hyllsystemet Bond från svenska Fogia, takhängd över en köksö

Har man en öppen planlösning mellan köket och vardagsrummet – kanske med en köksö – passar det ypperligt att hänga upp Bondhylla i taket. Här får du då plats för köksmaskiner, skålar och andra tillbehör. Samtidigt skärmar du av köket något, utan att det känns instängt. För vem har sagt att en rumsavdelare behöver stå på golvet?

Mindre modell av Fogias Bond, takhängd över en köksbänk

Även om tankar och idéer lätt kan skena iväg när man föreställer sig möjligheterna med hyllsystemet Bond, får man inte glömma bort att det inte enbart fungerar i de stora, pampiga vardagsrummen. Du kan exempelvis montera en takhängd nätt liten hylla i kokvrån om du bor lite mindre.

Bondhylla monterad i tak intill en soffgrupp, byggd runt en tavla

Ett av våra egna favoritsätt att använda hyllsystemet Bond på vid en soffgrupp är att lämna ett utrymme för en stor tavla. Detta ger både gott om plats för prydnader, mindre lampor, böcker och växter – samtidigt som konsten tillåts få den uppmärksamhet den förtjänar.

Tips: Använd gärna rundstavar i båda höjderna när du bygger ett större hyllsystem. Detta ger en mer dynamisk och levande känsla eftersom hyllplanen inte kommer i ett helt förutsägbart mönster.

Hyllsystemet Bond från Fogia, golvmonterad som en bokhylla och rumsavdelare

Vanligtvis föreställer man sig alltid en fristående bokhylla intill en vägg, men även här trotsar hyllsystemet Bond begränsningarna. En golvmonterad version av hyllsystemet fungerar utmärkt som rumsavdelare i det rymliga hemmet såväl i det offentliga, för att snyggt kunna avgränsa olika miljöer och samtidigt bevara hela rummets luftighet. Likaså är det ett utmärkt alternativ till exempelvis ett räcke på de ställen man har etage eller nivåskillnad på golvet.

Fogia Bond med väggmontering över ett skrivbord

Om du planerar att inreda hemmakontoret med en Bondhylla kan det vara en god idé att montera en takhängd modell några centimeter från väggen, förutsatt att utrymmet tillåter. Detta gör att du lättare kan ställa pärmar på hyllan med god stabilitet, då hyllplanens djup endast är på 20 centimeter. En vanlig pärm brukar vara ungefär 25 centimeter. Att hänga hyllan några centimeter från väggen ger dessutom ett luftigare uttryck med en mer frihängande känsla – något som även fungerar utmärkt i exempelvis vardagsrummet.

Takhängd Bond med avstånd till vägg för mer plats till pärmar

Få delar – stora möjligheter

Hyllsystemet Bonds hyllplan och avslut

Namnet Bond kommer från sättet som hyllsystemets delar “binds samman”, helt utan verktyg. Båda sidorna av hyllplanen är har en smalare del som gör att du smidigt kan placera ett hyllplan över ett annat för att sedan föra in stoppskruven genom hålet som sedan fästs i direkt i rundstavarna. Här finns det även en kortare del som fungerar som ett avslut, som följer precis samma princip.

Hyllsystemets delar

  • Hyllplan
  • Avslut till hyllplan
  • Rundstavar 10, 25 och 35 cm
  • Avslut till rundstavar
  • Väggfäste
  • Stoppskruv
  • Skruv 6 mm M6 (endast för vägg- och takmontering)

Fogia Bond monteringsanvisningar

Rundstavarna som bestämmer avståndet mellan hyllplanen finns att tillgå i en höjd på 25 eller 35 centimeter. Varje horisontell rad måste ha samma höjd. Skulle du däremot lämna en öppning mitt i hyllan kan du naturligtvis bygga olika höjder på respektive sida. Den kortaste rundstaven på 10 centimeter används endast för golvmonterade hyllor, och är den första delen som ska vara i kontakt med golvet.

Takhängd Bondhylla med överhängande hyllplan

Även om hyllsystemet kommer med stora möjligheter, är det naturligtvis också så att det tillkommer några begränsningar. För den takhängda varianten av Bond kan man endast ha en sektion överhängande utan att använda sig av väggfästen. Detta är särskilt bra att känna till om du planerar att hänga upp hyllan några centimeter från väggen.

Väggfästen är också ett krav när du bygger hyllsystem högre än sex hyllplan, vare sig det handlar om en takhängd eller golvmonterad modell. För väggmonterade hyllor använder man sig alltid av väggfästen, vilket gör att du inte behöver ta hänsyn till antal hyllplan eller bredd.

Fogia Bond har en maxvikt på 10 kg

För att din hylla ska hålla under lång tid och undvika slitage är det viktigt att man inte överbelastar den. Maxvikten per hyllplan är 10 kg.

Observera: Hyllsystemet är inte byggt för att klara av tyngre vikter, eller att man klättrar på det. Har man små barn är det därför en väldigt god idé att använda väggfästen och helt undvika exempelvis en högre golvmonterad Bond som rumsavdelare.

Bond i färdiga kombinationer

Fogia Bond Hyllsystem i färdiga kombinationer

För dig som inte enbart lockas av hyllsystemets förmåga att byggas runt dörröppningar, skrivbord, tavlor och TV-apparater finns även ett flertal färdiga kombinationer att beställa i vår webbutik. Eftersom du när som helst kan fortsätta bygga på din hylla med fler delar fungerar de färdiga paketen utmärkt att använda som utgångspunkt, för att sedan kompletteras om dina behov skulle förändras längre fram. Observera att det färdiga kombinationerna också levereras i delar. Se våra färdiga kombinationer här.

Konfigurera din Bondhylla online

Fogia Bond Konfigurator

För att göra byggandet av hyllsystemet Bond lättare har Fogia tagit fram en praktisk och användarvänlig konfigurator. Det första steget i konfiguratorn är att välja om du önskar vägg-, tak- eller golvmontering. Därefter väljer du önskat träslag. Sedan drar du enkelt in låga eller höga moduler och börjar bygga den uppsättningen du önskar.

Konfiguratorn räknar sedan ut exakt hur många delar som krävs för din kombination. Du får sedan möjlighet att ladda ner ett produktblad som ger dig en överblick över din hyllas delar och dimensioner. Detta produktblad kan i sin tur användas när du är redo att beställa, för att undvika misstag. Prova Fogias konfigurator för Bond här!

  • Privat
  • Företag
Meny