Guide: Häng tavlan rätt! | Olsson & Gerthel

Guide: Häng tavlan rätt!

Olsson & Gerthel Tavelguide

Tavlorna är hemmets smycken, det är ett sätt att uttrycka sin stil och göra sitt hem mer personligt. Med hjälp av vilka tavlor man har, hur de ramas in och hängs upp så kan man förändra känslan av ett helt rum. Det finns en hel del riktlinjer att följa efter hur man ska hänga upp sina tavlor men det finns inga rätt eller fel, utan i slutändan handlar det om tycke och smak. 

Det första du ska göra är att välja motiv. Vad vi väljer att ha för tavlor i våra hem kan spegla våra liv och säga mycket om vilka vi är. Det kan vara posters från platser vi har besökt som vi har betydelsefulla minnen ifrån, motiv vi tycker är vackra och färger vi tycker är fina. Tavlor är ofta något av det första man ser när man kommer in i ett rum och det är därför viktigt att ha valt ut motiv som man trivs med och som gör en glad.

Börja med att bestämma dig för en, eller flera tavlor som ska pryda din vägg. Ifall du har tänkt ha flera tavlor i grupp så kan det vara bra att utgå ifrån några få färgkombinationer, satsa på ton i ton och känna av hur tavlorna samspelar med din personliga stil och inredningen i ditt hem.

Olsson & Gerthel Tavelguide

Val av tavelramar

Vilken ram ska jag välja?

Välj alltid motiv först innan du köper ramarna. Ibland kan en mörkare ram framhäva ditt motiv allra bäst, men andra gånger kanske en vit ram gifter sig bättre med tavlan eller så behöver du använda dig av en passepartout för att få rätt känsla. Se hur effekten förändras genom att prova dig fram med olika färger, även ramens tjocklek går att leka med och kan ge motivet olika intryck. Tänk på att du inte behöver begränsa dig till ramar i vitt och svart, utan prova med ramar i färg, silver, mässing eller kanske naturmaterial. Känn efter vad som smälter ihop bäst med din inredning för att skapa en enhetlig känsla i rummet.

Vilka ramar ska min tavelvägg ha? 

Ramar i samma färg skapar en mer enhetlig känsla och blir mer stilfullt. Men det kan också bli lekfullt och spännande att använda sig av olika färger och storlekar. Något man vill sträva efter är att försöka skapa harmoni mellan tavlor och ramar i tavelgruppen. Tänk på att ifall du använder dig av flera olika motiv eller stilar så blir det fördelaktigt att ha enhetliga ramar. Men ifall där finns en röd tråd genom motiven kan det kännas effektfullt att mixa upp det och använda sig av olika sorters ramar. 

Kom ihåg: Låt upphängningen ta tid

Det är dumt att göra fula hål i väggen på grund av att man är ivrig med att fylla sina tomma väggar, det slutar ofta med att man ångrar sig och skapar massa extra jobb för sig själv. Har du tänkt ha flera tavlor i en grupp så lägg först ut dem på golvet och testa olika kompositioner och hitta rätt känsla innan du plockar fram hammare och spik. 

Olsson & Gerthel Tavelguide

Tips: Om du har tänkt sätta upp tavelgruppen ovanför en möbel, blir balansen bäst ifall du utgår från hur stor möbeln är. Är tavelgruppen liten i förhållande till möbeln är det att rekommendera att ha stora avstånd mellan tavlorna och vice versa. 

Tavlor i grupp

Ifall du ska skapa en tavelgrupp så finns det många olika sätt att komponera den på. Det finns inga rätt eller fel, utan olika kombinationer skapar olika känsla och det viktigaste är alltid att du själv tycker det blir snyggt och att passar ihop med din stil. Det man brukar utgå från är en gemensam linje, men som kan placeras olika. 

Häng tavlor efter mittlinjen

Olsson & Gerthel Tavelguide

Har du tavlorna i olika storlekar kan det vara fördelaktigt att ha linjen i mitten. Då får tavlornas olika storlekar mindre betydelse. Det viktigaste att tänka på är att tavlorna har lika stort avstånd mellan varandra, annars kommer det skapa ett rörigt intryck.

Häng tavlor efter baslinjen

Olsson & Gerthel Tavelguide

Ifall du har lite större tavlor så brukar detta vara det bästa sättet att hänga upp dem på, i linje med underkanten. Här är det precis lika viktigt att ha samma avstånd mellan tavlorna så du skapar en enhetlig bild.

Häng tavlor efter överkantslinjen

Olsson & Gerthel Tavelguide

Att hänga upp tavlor efter linje med överkanten är den minst vanliga linjen att utgå från, men den kan skapa väldigt effektfullt ifall du har många tavlor som ska hängas upp. Tänk bara på att mäta upp avståndet mellan tavlorna eftersom det ger ett strukturerat intryck.

Häng tavlor i höjdled

Olsson & Gerthel Tavelguide

Vill du istället hänga upp dina tavlor i en lodrät linje så finns det bara en viktig regel att komma ihåg. Häng alltid den största tavlan överst. Det låter kanske märkligt men du kommer själv märka vilken skillnad det gör.

Häng din tavelgrupp enhetligt

Olsson & Gerthel Tavelguide

Om du vill hänga upp dina tavlor i en större grupp så kan det vara att rekommendera att hålla alla yttre linjer räta och i linje med varandra, det blir väldigt stilfullt och enhetligt. Tänk även på att samtidigt hålla lika mycket avstånd mellan alla tavlor för bästa harmoni.

Häng din tavelgrupp oregelbundet

Olsson & Gerthel Tavelguide

Det går såklart lika bra att hänga tavlorna oregelbundet också. Sätt ihop det precis så som du tycker blir finast och vad du trivs bäst med. Men håll gärna samma avstånd mellan tavlorna så att det inte ser slarvigt ut på väggen.

Olsson & Gerthel Tavelguide

Tips: Har du en vägghängd TV är det snyggt att placera tavlorna runt om för en effektfull tavelvägg.

Hur man hänger upp tavlor rätt

Vilken höjd ska jag hänga tavlan i?

Det är ett vanligt misstag är att hänga upp tavlor både för lågt eller för högt. Man vill till exempel inte slå huvudet i ramen när man lutar sig tillbaka i soffan. Sen vill man heller inte råka spika upp tavlan för högt, omkring ögonhöjd är en rimlig riktlinje. 

Häng tavlor med Gyllene Snittet

Den allra mest perfekta höjden på dina tavlor får du genom att använda dig av det Gyllene Snittet. Metoden används ofta på museer och konsthallar och passar utmärkt ifall det är flera konstverk i olika storlekar som du tänkt hänga bredvid varandra. Det skapar perfekt balans mellan tavlorna och proportioner.

Såhär gör du

  1. Börja med att mäta avståndet till mitten av din vägg. Beroende på hur högt du har i tak så brukar det ligga på mellan 120-140 centimeter. 
  2. Mät hur hög din tavla är och dela det måttet med tre. Dra av en tredjedel av tavlan från mitten av din vägg.
  3. Det talet som du nu fick fram ska vara i underkant med tavlan när du hänger den på väggen. 

Exempelvis: Om mitten av din vägg är 120 centimeter, och din tavla är 60 centimeter hög. Då delar du 60 igenom 3, vilket blir 20. Då ska du ta bort 20 centimeter från 120, vilket blir 100. Då ska din tavla ha 100 centimeter från sin underkant till golvet när den hänger på väggen.

Olsson & Gerthel Tavelguide

Innan du börjar

En sista sak att tänka på innan du sätter igång är att se till så att du använder rätt verktyg och rätt metod efter vilket vägg du ska hänga tavlorna på. Är väggen av lättare material, exempelvis trä, så fungerar det fint att använda spik eller träskruv. Ifall du har en hårdare betongvägg och ska sätta upp små tavlor så kan du använda tavelkrokar och hammare. Men till större tavlor behöver du en borrmaskin. För att slippa fula hål i väggen så måste du använda rätt skruv och plugg när du borrar. 

Tips: Vattenpass är ett måste när du hänger upp tavlor för att inte de ska hamna snett. Kan även vara en god ide att använda två väggfästen istället för ett så tavlorna hänger stabilt.

  • Privat
  • Företag
Meny