Guide: Välj rätt kontorsstol för dig | Olsson & Gerthel

Guide: Välj rätt kontorsstol för dig!

Kontorsstolen är en viktig möbel som man sällan byter ut, vilket gör inköpet till en investering. För att du ska kunna göra en investering du kan vara nöjd med i flera år har vi tagit fram en guide som hjälper dig välja rätt – oavsett om du är ute efter en avancerad ergonomisk kontorsstol eller en nättare snygg skrivbordsstol.

När man väljer en skrivbordsstol för hemmakontoret finner man sig ofta i ett val mellan det estetiska och det ergonomiska. Kanske är det att vi så starkt kopplar samman de lite typiska uttrycken i ergonomiska kontorsstolar med arbetsplatsen, eller att mindre funktionella stolar helt enkelt besitter ett mer hemtrevligt formspråk.

Valet av kontorsstol bör framförallt grunda sig i hur mycket tid du kommer spendera i den. Om man endast använder sin skrivbordsstol några enstaka timmar i veckan behöver man troligtvis inte heller investera i dyra funktioner.

På arbetsplatsen, eller hemmakontoret om man arbetar hemifrån större delen av tiden, blir en ergonomisk kontorsstol desto viktigare. Kroppen mår bra av att du hittar nya sittpositioner eftersom du då förbättrar blodcirkulationen, vilket högfunktionella stolar också hjälper till med. Här är det viktigt att välja en kontorsstol som främst tillåter dig att ställa in höjden, men gärna även att justera ländryggsstödet och sittdjupet.

Armstöd

Bland alla kontorsstolar finns det en enorm mängd olika typer av armstöd, som vid rätt förutsättningar kan underlätta vardagen enormt. Det finns också några fällor att undvika som kan vara svåra att förutse.

Det är till exempel långt ifrån alla som har ett höj- och sänkbart skrivbord på hemmakontoret, varpå man är låst till en bordshöjd. Väljer man då dessutom en kontorsstol med fasta armstöd som inte kan justeras, finns det en risk att armstöden krockar med bordsskivan och du tvingas välja mellan att sitta för långt ifrån bordet eller i fel sitthöjd.

Höj- och sänkbara armstöd är idealiskt, men också något som sällan finns att välja för de lite nättare och hemtrevliga modellerna av skrivbordsstolar. Det kan då vara en god idé att helt enkelt välja en kontorsstol utan armstöd och istället kombinera den med ett djupare bord för mer plats att vila armarna på.

Tips: Om man inte planerar att dela sin kontorsstol med någon annan kan man alltid kolla upp höjden på armstöden innan beställning, för att sedan jämföra den med stolens sitthöjd och skrivbordets höjd, och därmed försäkra sig om att de krockar med bordsskivan vid önskad sittposition.

Utöver förmågan att justeras i höjd finns det även armstöd som både kan flyttas fritt i olika riktningar och vinklas åt höger och vänster. Detta kallas ofta för freefloat och är ett bra val för dig som verkligen vill skapa en anpassningsbar sittupplevelse.

Välj rätt klädsel för din skrivbordsstol

För många är valet av klädsel till en början bara en estetisk fråga, som senare kan komma att bli någonting man ångrar om man inte väljer rätt klädsel för rätt ändamål. Även här spelar det stor roll hur mycket och flitigt din stol kommer att användas.

Mesh är ett vanligt och snyggt alternativ. Det erbjuder både en hög komfort och ett luftigt uttryck. Med tiden kan dock mesh slita på vissa typer av kläder, framförallt kostymer, vilket gör att en annan klädsel kan vara lämpligare för stolen.

Tyg kommer alltid med enorma valmöjligheter när det kommer till olika kvaliteter och färger, som i sin tur gör det enkelt att hitta precis rätt nyans för att antingen skapa kontrast eller matcha mot resten av inredningen. Just kontorsstolar utsätts för ett koncentrerat slitage, framförallt på sitsen. Man bör därför välja ett tyg med både en hög slitstyrka, som mäts i Martindale, och ett högt motstånd mot noppor, som mäts i pilling. Tyger från exempelvis danska Kvadrat har ofta både ett hemtrevligt uttryck och en hög slitstyrka som klarar av användning även i offentliga miljöer.

[Läs mer om tyger i vår kompletta tygguide här]

Läder är ett utmärkt alternativ för skrivbordsstolen om man är ute efter ett mer exklusivt uttryck på jobbet eller hemmakontoret. Fördelarna med ett högkvalitativt läder är att det är enkelt att hålla rent, har en lång hållbarhet och patineras för ett vackrare utseende allt som åren går. Nackdelen är att läder också ofta kommer med ett betydligt högre pris.

[Läs mer om läder i vår kompletta läderguide här]

Det finns också en uppsjö av kontorsstolar utan klädsel, med sits och rygg i exempelvis trä eller plast. Det kan vara bra att känna till att en plaststol med armstöd och underrede i metall kan bli statisk vid placering på en heltäckningsmatta – något som kan blir ett irritationsmoment på lång sikt.

Hårda eller mjuka hjul?

Många av våra varumärken erbjuder ett val mellan hårda eller mjuka hjul för sina kontorsstolar. Vilka hjul du ska välja beror helt och hållet på vilket underlag du planerar att placera din skrivbordsstol på.

  • Hårda hjul lämpar sig för mjukare underlag som exempelvis heltäckningsmattor, då de gör det enklare att rulla runt med stolen. Dessa är ofta lite “plastigare” och bör aldrig användas direkt mot ett trägolv, då de både blir högljudda och enkelt kan repa golvet.
     
  • Mjuka hjul används för placering på hårda ytor som sten- eller trägolv. Många gånger har dessa hjul en gummiliknande yta som gör att kontorsstolen både är skonsam mot golvet och rullar helt tyst.

Saker att tänka på när du köper kontorsstol i butik

En liten detalj vi ofta märker av i vår butik under de kallare månaderna är att kunder många gånger först provsitter kontorsstolar med sin långa tjocka vinterjacka på. Det kan påverka sitthöjden med flera centimeter, och sittupplevelsen kan kännas helt annorlunda när du packar upp din stol hemma.

Köper man ett utställningsexemplar, en färdigmonterad eller begagnad kontorsstol utan låda är det väldigt viktigt att man inte rullar ut stolen ur butiken. Har stolen plasthjul är det nämligen en väldigt stor risk att hjulen på bara ett kort avstånd hinner få en ruffig yta som sedan riskerar att repa golvet när du kommer hem.

Är din skrivbordsstol dessutom utrustad med gaspatron bör du alltid tänka på att aldrig lyfta stolen i den övre delen. Skulle den undre delen vara lös på grund av slitage eller att skruvar lossnat, finns det en stor risk att du skadar både dig själv och din stol.

Kombinera kontorsstolen med ett höj- och sänkbart skrivbord

Oavsett hur avancerad och ergonomisk kontorsstol man har, är det alltid en god idé att stundvis växla över till att stå upp och jobba vid ett höj- och sänkbart skrivbord. Här måste man dock också vara realistisk och förstå att väldigt få personer faktiskt står upp och jobbar hela dagen. En kombination av både ett bra skrivbord och en bra kontorsstol är därför att föredra.

Även om en ergonomisk kontorsstol ofta är framtagen för att passa de allra flesta människor, får man inte heller glömma bort att vi alla är olika. Förutom möjligheten att stå upp, kommer ett höj- och sänkbart skrivbord även med fördelen att komplettera funktionerna i din kontorsstol. Skulle du exempelvis upptäcka att du hittat ett behagligt sittläge men att underarmarna behöver lutas upp över kanten på bordsskivan, kan du enkelt finjustera skrivbordets höjd med ett knapptryck.

  • Privat
  • Företag
Meny