Materialguide: Läder | Så väljer du skinnklädsel | Olsson & Gerthel

Materialguide: Läder

Fritz Hansen Ägget Sørensen Rustic Anilinläder

En läderklädd möbel av hög kvalité är inte bara vackert, men har också en hållbarhet som varar en livstid om den tas hand om på rätt sätt. I vår läderguide kan du läsa mer om vilka typer av skinnklädsel det finns, vad du kan förvänta dig och hur du bäst tar hand om den!

Lädertyper

Anilinläder

Sørensen Leather Dunes Anilinläder
Anilinlädret Dunes från Sørensen Leather

Anilinläder är den variant med det mest autentiska utseendet. Detta beror på att varje skinn behåller sina naturliga struktur, inklusive ärr och märken från exempelvis insektsbett. Här får man ofta ta del av vackra färgskiftningar då man antingen helt undviker att färga anilinläder, alternativt genomfärgar det utan att applicera någon täckfärg på ytan.

I många fall använder man endast ett tunt lager vax, vilket gör att anilinläder blir en väldigt mjuk och skön klädsel för möbler. Naturmaterialet fortsätter även att andas, vilket gör att det utvecklar en oerhört fin patina över årens lopp. Samtidigt är det även den lädertyp som kräver ett regelbundet underhåll för att bevara både sitt utseende och sina naturliga egenskaper.

Semianilinläder

Sørensen Leather Passion Semianilinläder
Semianilinlädret Passion från Sørensen Leather

Till skillnad från anilinläder är semianilinläder behandlat med en beskyddande finish, vilket gör att lädret står emot solljus betydligt bättre. Semianilin kräver inte heller samma omfattning av underhåll och har ett bra skydd mot slitage, samtidigt som det erbjuder en naturlig struktur.

Pigmenterat och skyddat läder

Sørensen Leather Ultra Skyddat läder
Det skyddade lädret Ultra (Tango) från Sørensen Leather

Pigmenterat läder, eller täckfärgat läder som det också kallas, har ytbehandlats med skyddande produkter som gör din skinnklädsel otroligt slitstarkt, smuts- och vattenavvisande och ljusbeständigt. Här får du dessutom ofta en enorm palett av färger att välja mellan. Processen innebär dock att dess naturliga struktur och märken försvinner, och man skapar istället ett mer artificiellt mönster.

Denna lädertyp kräver väldigt lite underhåll. Skinnet har dessutom inte samma möjlighet att andas som exempelvis ett anilinläder, vilket också gör att det inte blir lika mjukt då det inte kan suga åt sig läderbalsam på samma sätt. Detta är ett bra alternativ för en skinnklädd möbel som kommer att utsättas för mycket dagligt slitage.

Nubuckläder

Sørensen Leather Royal Nubuck Nubuckläder
Nubucklädret Royal Nubuck från Sørensen Leather

Nubuckläder är ett anilinläder, där skillnaden ligger i att man slipat nubucklädrets garvade sida till en närmast sammetsliknande finish. Den stora fördelen blir ett exklusivt och vackert yttre, medan den stora nackdelen blir att lädret är väldigt känsligt mot både fläckar och slitage.

Tänk på: Undvik att utsätta nubuckläder för någon typ av vätska. Du ska inte heller behandla denna lädertyp med vanlig läderkräm, då detta kan förstöra skinnet.

Hur vet man vilken typ av läder man ska välja?

Användningsområde

Vilken typ av läder som passar bäst för just din skinnklädda möbel beror helt på hur möbeln kommer att användas. Planerar du att köpa matstolar med skinnklädsel kan det vara en fördel att välja antingen en variant av semianilin eller pigmenterat läder. Detta då de båda är betydligt mer motståndskraftiga när det kommer till dagligt slitage, till skillnad från exempelvis anilin eller nubuck.

Har barnen flyttat hemifrån och möblerna används mer varsamt så är anilinläder ett givet val när det kommer till estetik. Anilinläder har nämligen ett avsevärt mycket mer naturligt och luxuöst utseende. Dock kräver det också att du både håller rent och behandlar skinnet regelbundet för att både hållbarhet och utseende ska upprätthållas.

Miljövänlighet & etik

Skinnklädsel, etik och miljö

Läder är något av en miljöbov i de allra flesta sammanhang. Eftersom läder främst kommer från nötkreatur, som i sin enorma globala population har en stor negativ påverkan på växthuseffekten, är naturmaterialet en solklar förlorare när det gäller miljövänlig inredning. Hur ett läder garvas spelar också stor roll, där kromgarvat läder är det minst miljövänliga alternativet om det överblivna vattnet inte tas hand om på rätt sätt.

Hos oss kan du köpa läderklädda möbler, vars skinn framförallt kommer från danska Sørensen och svenska Elmo - varumärken som följer strikta riktlinjer när det kommer till miljön. Bland deras kollektioner finner man allt från vegetabiliskt garvade anilinläder till kromgarvade semianilinläder, där man noga tar hand om restprodukter och vatten.

Här vill vi även lyfta fram Tärnsjö Garveri. Deras läder har nämligen certifikat som bevisar att de är 100% ekologiska och är helt fria från alla typer av hälsofarliga ämnen. De använder sig också endast utav vegetabilisk garvning, samtidigt som de kontinuerligt strävar efter att förbättra sitt miljötänk hela vägen från idé till färdig produkt.

Även om skinnklädsel är oerhört snyggt när det kommer till soffor och fåtöljer, får man inte heller glömma bort den etiska aspekten av det hela. Idag finns det otroligt många alternativ när det kommer till tyger av hög kvalité. Ett bra exempel är varumärkena Kvadrat och Gabriel, vars tyger finns att välja till majoriteten av våra klädda möbler, som dessutom ofta miljömärker sina produkter med EU Ecolabel (EU-blomman) och Oeko-Tex.

Patina

Patinerad skinnklädsel

Patina, tillsammans med en lång hållbarhet, är ofta en stor anledning till varför man väljer en möbel i skinn över tyg. Därmed bör man också vara uppmärksam på att olika typer av läder patineras olika över åren.

 • Anilinläder. Likt vår egen hud har anilinläder öppna porer och saknar skydd för både vätska och solljus. Detta medför större förändringar i utseendet över tid, beroende på vad lädret utsätts för och hur gammalt det är.
   
 • Semianilinläder. Tänk dig att du applicerar solkräm på handen. Hudens porer är öppna, men i en mindre utsträckning. Därmed suger huden inte åt sig vätska lika snabbt och är fortfarande mottaglig för solens påfrestningar i en mindre grad.
   
 • Pigmenterat/skyddat läder. Här man kan man göra en liknelse vid att ha en handske på handen. Man får ett bra skydd mot både vätska och sol, men vid ständiga påfrestningar förändras även färgen något - även om det tar betydligt längre tid.
   
 • Nubuckläder. De små håren som skapar den sammetsliknande karaktären i nubuckläder lägger sig ner med tiden. Känslan blir betydligt lenare, medan utseendet blir både blankt och ljusare - framförallt i de mest utsatta områdena.

För att din möbel ska få en så vacker patina som möjligt är det viktigt att du regelbundet tar han om den. Som regel bör du vara beredd på att rengöra och smörja skinnet 3-4 gånger per år. Beroende på hur utsatt din möbel är för solljus och slitage kan det dock vara en stor fördel att behandla lädret oftare än så.

Skötselråd

För att din möbel ska kunna uppnå sin maximala livslängd är det av största vikt att du regelbundet underhåller och rengör den. Genom att ta hand om din möbel bevarar den sin slitstyrka, samtidigt som skinnet bara blir vackrare och vackrare med åren som går.

Om du köpt en soffa, fåtölj eller annan möbel med skinnklädsel rekommenderar vi att du behandlar lädret redan innan du börjar använda den.

Tänk på: När du smörjer lädret för första gången blir det också märkbart mörkare. Har man tid och tålamod kan man låta möbeln stå oanvänd de två första månaderna, vilket ger lädret en annan ton på naturlig väg. Detta gäller inte för nubuckläder, då denna lädertyp kan förstöras av olja. 

Smuts och fläckar

Vattenfläckar på skinnklädsel

Råkar du spilla mat eller dryck i soffan eller fåtöljen bör du alltid torka upp med papper omedelbart för att förhindra att lädret suger åt sig några vätskor. Efteråt kan du enkelt torka rent med en urvriden trasa och torka torrt med papper.

Vid mer beständiga fläckar kan du använda dig av ett läderrengöringsmedel, anpassat för just skinnklädslar. Tänk dock på att du bör behandla din skinnklädsel med ny läderkräm efteråt för att skydda och återfukta materialet på nytt.

Solljus

Fogia Spisolini klädd i läder i solljuset

Läder är ett naturmaterial och påverkas därmed av solljus. Vid direkt exponering kan lädret både blekas och torka ut. Man ska därför undvika att placera sin möbel intill ett fönster där solen står på flera timmar av dagen.

Tänk på: Även hög värme kan torka ut och bleka läder. Var därför extra noggrann med att aldrig placera en skinnklädd möbel för nära ett element. Som regel bör du alltid lämna minst 30 centimeter mellan element och möbel, men gärna något längre vid högre temperaturer.

Dammsugning

Stora läderklädda möbler, som exempelvis en soffa, kan dammsugas regelbundet med ett mjukt munstycke. Var noga med aldrig använda ett munstycke med grov borste, då detta kan lämna permanenta repor. För mindre möbler kan du enkelt dammtorka med en ordentligt urkramad fuktig trasa.

Lädervårdsprodukter

Garudian Läderkräm, läderrengöring och vårdset

Använd alltid högkvalitativa lädervårdsprodukter för dina skinnklädda möbler, som är framtagna specifikt för skinn. Undvik alltid starka kemikalier, lösningsmedel eller rengöringsmedel då dessa kan göra betydligt mer skada än nytta. Hos oss hittar du möbelvårdsprodukter som läderrengöring och läderkräm.

 • Privat
 • Företag
Meny