Materialguide: Tyg | Olsson & Gerthel

Materialguide: Tyg

Tyg är den mest vanliga typen av klädsel när man köper en klädd möbel. Det är inte bara betydligt billigare än skinn, utan kommer även i en enorm variation av färger och ofta i mängder av miljövänliga alternativ. I vår stora tygguide går vi igenom allt från material och egenskaper till skötselråd som håller din tygklädda möbel i fint skick!

Material

Vilket material du väljer för klädseln till din soffa, fåtölj eller stol har en stor påverkan både på dess estetik, hållbarhet och krav på underhåll. Beroende på hur din livssituation ser ut kan därför vissa material vara att föredra över andra, särskilt om du har mindre barn eller husdjur. Nedan kan du läsa mer om egenskaperna, samt för- och nackdelar bakom de mest populära materialen.

Ull

Möbeltyger i ull kommer med flera positiva egenskaper - fysiskt och visuellt. Ulltyg är nämligen både naturligt smutsavvisande och flamskyddat, samtidigt som det utstrålar ett hemtrevligt uttryck och åldras väl. Nackdelen är att materialet har en högre tendens att bli noppigt än många andra material, såvida man inte väljer en klädsel av högre kvalité.

Ull kan även ge ifrån sig ett överskott av fibrer i början. Detta avtar med tiden och påverkar inte tygets kvalité eller slitstyrka. Tvärtom är det ett bevis på att materialet är av en hög kvalité med sina naturliga egenskaper intakta. När din möbel dammsugits ett flertal gånger upphör detta.

Fördelar med ulltyg

 • Slitstarkt
 • Bra motstånd mot noppor
 • Naturligt smutsavvisande
 • Behåller sitt utseende länge
 • Svårantändligt
 • Miljövänligt
 • Elastiskt
 • Bekvämt

Nackdelar med ulltyg

 • Kan inte maskintvättas
 • Kan krympa efter kontakt med vätska

Bomull

Bomullstyg ger möblerna både en förhöjd komfort och ett trevligt utseende. Förutsatt att din möbel kommer med en avtagbar klädsel, är bomull ett ypperligt val tack vare dess hållbarhet. Har man exempelvis en katt som ofta är i soffan behöver man därför inte oroa sig särskilt mycket för slitage. Däremot suger bomull lätt åt sig vätska, vilket kan leda till mer svårborttagna fläckar.

Fördelar med bomullstyg

 • Slitstarkt
 • Väldigt bekvämt
 • Biologiskt nedbrytbart
 • Kan i många fall maskintvättas

Nackdelar med bomullstyg

 • Dåligt vätskemotstånd
 • Ljuskänsligt

Linne

Linnetyg är ett snyggt alternativ för dig som strävar efter en naturlig och hemtrevlig känsla i inredningen. Materialet kan ofta bli något skrynkligt, vilket kan ses både som en fördel och nackdel. Ett bra exempel är Paola Navones serie Ghost för italienska Gervasoni, som blivit synonym med det avslappnade linnetyget Lino Bianco.

I många fall kombinerar man även linne med andra material, som exempelvis bomull. Detta leder till att klädseln blir betydligt mjukare och mer behaglig att sitta eller ligga på. Man får då även ta del av det andra materialets positiva effekter, utan att linnets naturliga karaktär på något sätt försämras.

Fördelar med linnetyg

 • Naturlig och vacker textur
 • Slitstarkt
 • Andas bra
 • Kan i de flesta fall maskintvättas
 • Torkar snabbt

Nackdelar med linnetyg

 • Tendens att bli skrynkligt
 • Ofta få färgval

Polyester

Man använder sällan enbart polyester för att framställa ett möbeltyg, utan istället blandar man detta med exempelvis bomull. Anledningen till detta är att man vill utvinna de bästa egenskaperna ur vardera material, samtidigt som man minimerar de sämre. I ett exempel där man blandar polyester och bomull får man en bra komfort och mjuk känsla, medan tygets ljusbeständighet blir ytterst hög. Detta gäller även för de tyger där polyester utgör en stor majoritet av uppsättningen.

Fördelar med polyestertyg

 • Slitstarkt
 • Låg risk för noppor
 • Kan ofta tvättas i höga temperaturer
 • Bra motstånd mot fukt
 • Permanent flamskydd
 • Torkar snabbt
 • Kan genomfärgas för extra bra ljusbeständighet

Nackdelar med polyestertyg

 • I vissa fall är materialet något av en miljöbov
 • Andas inte

Velour och sammet

Utåt sett kan det vara svårt att se skillnad på velour och sammet. Båda tygerna fungerar utmärkt om du är ute efter att skapa en exklusiv känsla i hemmet. Däremot kan den ena vara att föredra över den andra, beroende på vilken typ av möbel det gäller och hur den ska användas.

Stolen Beetle i sammetstyget Velluto di Cotone

Här ser du den klassiska stolen Beetle från danska Gubi - en stol med en väldigt snäv design och åtsittande klädsel. Stolen är klädd i sammetstyget Velluto di Cotone från italienska L’Albero della Cuccagna. Sammet är nämligen inte särskilt töjbart tack vare sin täta väv.

Soffan Hackney från HAY klädd i Kvadrats velourtyg Harald 3

Velourtyg passar däremot oerhört väl för möbler med ett lite mer avslappnat uttryck, framförallt när en högre elasticitet krävs. Ett bra exempel är soffan Hackney från HAY, där den stora plymån lätt hade utsatts för slitage i sammet. I bild ser du soffan klädd i velourtyget Harald, som både håller ett snyggt utseende och god hållbarhet.

Viktig information om velour och sammet

Både sammet och velour får sin speciella karaktär från luggen som skapar färgskiftningar beroende på hur ljuset faller mot din möbel. Detta medför också att luggen kan lägga sig vid användning, vilket kan skapa tydliga märken från till exempel fingrar. Dessa bör inte ses som en defekt, utan är något man ska vara beredd på.

Om man vill fräscha upp sin möbel och ta bort alla de märken som uppstått kan man enkelt använda sig av en handångare med borste. Var dock försiktig med både temperatur och val av borste, för att inte riskera att du skadar din klädsel.

Egenskaper

Vi strävar alltid efter att erbjuda våra kunder så stor valfrihet av tyger och färger till sina klädda möbler. I vår webbutik får du därför alltid välja varje klädsel i alla tillgängliga färger. Intill varje tyg i vår rullista kan du även klicka på informationsknappen för att läsa mer om dess egenskaper. Du kan även förstora bilderna på varje färg för att enkelt få en uppfattning om dess kvalité och textur!

Martindale

Martindale är den enhet som visar ett tygs fysiska slitstyrka, som man får fram med hjälp av en maskin som för en nål i cirklar över det fastspända tyget. Det antal varv som krävs för att tyget ska få synliga skador blir sedan värdet för hur hållbart tyget är.

Du bör alltid vara medveten om din klädsels Martindale innan du köper en möbel, då detta spelar stor roll beroende på vilken typ av möbel som tyget ska klä och hur frekvent den kommer att användas. Som regel kan man säga att en klädsel i hemmiljö aldrig bör vara under 15 000 Martindale. Hos oss hittar du dock tyger med en Martindale upp till 200 000.

Tips: Om du är intresserad av en möbel med en fast stoppning och en hårt åtsittande klädsel bör dess Martindale också hålla ett högre värde, då detta tyg utsätts för större påfrestningar än en löst åtsittande klädsel.

Pilling

Tygklädsel med noppor

Pilling är det värde som anger tygets tendens att bilda noppor. Detta mäts på en skala från 1-5, där ett högt värde är att föredra. Vissa material tenderar att bli mer noppigt än andra över tid, som exempelvis ull. Därför innehåller många tyger även en blandning av andra material för att få ett bättre pillingvärde.

 1. Hela tygets yta får noppor.
 2. Tydliga noppor över stora delar av tyget.
 3. Små mängder noppor, främst på utsatta områden.
 4. Ytterst få noppor som sällan syns.
 5. Inga noppor alls.

Ljusäkthet

Röd tygklädsel som blekts i solljus

Ljusäkthet, som även kallas ljusbeständighet, mäter man på en skala från 1-8 där ett lågt värde innebär en stor risk för att tyg bleks, medan ett högt värde betyder att färgen håller sig betydligt bättre. Även om din tygklädsel har en väldigt bra ljusbeständighet bör du ändå följa våra skötselråd kring solljus och placering för att säkerställa att din möbel ser fin ut under många år.

När man testar för ljushärdighet utsätter man tyget för ett konstgjort dagsljus under en längre period. Skillnaderna på den 8-gradiga skalan är väldigt stora. En resultat på 8 betyder att tyget är dubbelt så ljusbeständigt som ett tyg med en poäng på 7. Hos erkända textiltillverkare som Kvadrat godkänner man inga tyger under 5.

Tips: För ljusa tyger tar det mycket längre tid för färgskillnader att uppstå. Därför kan det vara till en fördel att välja en ljusare klädsel om din planlösning inte tillåter skuggbelagd placering.

Torrgnidning

Torrgnidning är ett sätt att bedöma en tygklädsels tendens att färga av sig genom att gnugga på tyget i ett torrt tillstånd. Man mäter detta på en skala mellan 1-5, där man alltid ska välja ett högt värde. I vårt sortiment hittar du endast tyger av så pass hög kvalité att risken för avfärgning genom torrgnidning är obefintlig.

Våtgnidning

Våtgnidning följer precis samma princip och skala som torrgnidning, där den enda skillnaden är att testet genomförs under fuktiga förhållanden. Detta är bra att vara medveten om, särskilt om du har småbarn som kanske hoppar upp i soffan med blöta kläder en regnig dag. Likaså ska man inte heller gnugga bort fuktiga fläckar, utan istället badda bort dem för att minska risken att färgen ger vika.

Tips: Har man till exempel tvättat sin tygklädsel till soffan ska denna träs på igen medan den fortfarande är lite fuktig. Därför bör man inte använda sin möbel innan den är helt torr, även om färgförändringar är ytterst sällsynt vid värden om 4-5.

Miljövänlighet

Att välja en tygklädsel är i de flesta fall ett både etisk och miljövänlig alternativ, inte minst om man jämför mot en skinnklädsel. Däremot är det väldigt viktigt att både tänka över vart tyger kommer ifrån, hur det producerats och hur varumärket bakom tänker kring kemikalier och färgämnen.

En lågprissoffa från en oseriös återförsäljare kan till exempel innehålla stora mängder formaldehyd, som kan framkalla både andningsbesvär och cancer. Likaså finns det en risk för andra hälsofarliga ämnen som bland annat tungmetaller, azo-färgämnen och bromerade flamskyddsmedel.

På Olsson & Gerthel ser vi alltid över den tekniska specifikationen för varje tygklädsel innan vi laddar upp den som en valmöjlighet för våra möbler i webbutiken. Även varumärkena bakom våra möbler väljer noggrant ut tyger som både är av hög kvalité och har ett hållbart miljötänk. Ett bra exempel är Fritz Hansen, som i stort sett märkt alla sina klassiker med GreenGuard.

Skötselråd

För att din tygklädda möbel ska hålla sig i gott skick så länge som möjligt är det av största vikt att du tar hand om den regelbundet. Vid användning av möbelvårdsprodukter bör du alltid se till att produkten i fråga är anpassad för möbeltyger. Använd aldrig vanliga rengöringsmedel eller liknande, då detta helt kan förstöra tygets färg och hållbarhet.

Fläckar

Tygsoffa med rödvinsfläckar

Om du råkar spilla i soffan eller fåtöljen bör du omedelbart avlägsna alla solida rester, exempelvis med en sked för att kunna skopa bort resterna utan att det sprider ut sig mer. Blöta sedan en trasa, vrid ur ordentligt och badda lite försiktigt, utan att gnugga, tills fläcken är borta.

Vid mer beständiga fläckar, som kanske inte upptäckts i tid, kan du först prova med metoden ovan. Skulle detta inte bita på fläckarna kan du då använda dig av textilrengöring eller rengöringsskum för tyg.

Solljus

Solljus mot tygklädda fåtöljer

Alla tyger bleks med tiden när de utsätts för solljus. Därför är det väldigt viktigt att du aldrig placerar din möbel i direkt solljus under långa perioder. Detta gäller även om du valt en tygklädsel med en hög ljusbeständighet.

Tips: Tygklädda soffor och fåtöljer i vardagsrummet är de möbler som löper störst risk för att blekas. Om du åker bort över sommaren är det därför en god idé att ta ner och vinkla persiennerna något för att din möbel inte ska få några märkbara färgskillnader.

Dammsugning

Att dammsuga möblerna är något som bör inkluderas i den regelbundna städningen av hemmet. Du undviker då att ansamlingar av smuts bildas, samtidigt som du inte behöver tvätta din klädsel lika ofta. Här ska du dock alltid använda dig av ett mjukt munstycke som inte sliter på tyget. Var även varsam och undvik att gnugga mot tyget, då det annars kan uppstå noppor - även om tyget har ett bra pillingvärde.

Ska du tvätta din tygklädsel?

Tvättråd till tygklädd soffa

Till möbler som soffor rekommenderar vi att du väljer en avtagbar klädsel, inte minst om du har småbarn. Här är det väldigt viktigt att du aldrig tummar med tvättråden, då tyget annars kan krympa eller blir deformerat. Undvik även att överfylla din tvättmaskin för bästa resultat.

Textil har en tendens att dra ihop sig medan det torkar, därför bör du även trä på klädseln på din möbel medan den fortfarande är fuktig. På så vis drar den ihop sig runt möbeln på precis rätt sätt utan att lämna några fula veck efter sig.

Impregnering

Tyg behandlat med textilimpregnering

Redan innan du börjar använda din nya möbel bör du också impregnera tyget med textilimpregnering. Då får din klädsel en bra start och betydligt bättre chanser att stå emot fettfläckar från spilld mat eller färgande ämnen från dryck.

Avvikelser: Ulltyger behöver normalt sett inte impregneras eftersom materialet i sig kommer med naturliga smutsavvisande egenskaper. Undvik även att impregnera de klädslar som tillverkas av 100% Trevira CS, då dess permanenta flamskydd kan begränsas.

Tänk på: När du tvättat din klädsel eller rengjort tyget med textilrengöring och rengöringsskum försvinner också impregneringen. Därför bör du alltid applicera ny textilimpregnering på det område du gjort rent för att fortsätta skydda klädseln.

Varumärken

På Olsson & Gerthel hittar du möbeltyger från både stora välkända varumärken i Skandinavien till små familjeägda väveri i Italien. Här vill vi lyfta fram varumärket Kvadrat som står för majoriteten av klädslarna till våra klädda möbler, både på grund av deras hållbara miljötänk och deras enorma utbud av högkvalitativa tyger i ändlösa färgval.

Nedan kan du läsa om några av Kvadrats mest populära tyger, som också finns att välja till mängder av möbler i vårt sortiment. Likt våra möbler är även tygerna framtagna av ytterst skickliga designers från hela världen.

Remix

Kvadrat Remix 2 i färgnummer 143
Kvadrats Remix 2, färgnummer 143

Remix är ett tyg av den italienska formgivaren Giulio Ridolfo, framtagen i 90% ull och 10% nylon. Tyget har ett oregelbundet färgmönster som ger vilken designmöbel som helst ett mer livligt uttryck. Kommer med en bra slitstyrka på 100 000 Martindale, lämpligt för både hemmet och kontoret. Certifierad av GreenGuard och följer riktlinjer för både EU Ecolabel och REACH.

Steelcut Trio

Kvadrat Steelcut Trio 3 i färgnummer 124
Kvadrats Steelcut Trio 3, färgnummer 124

Tyget Steelcut Trio, designat av Frans Dijkmeijer och Giulio Ridolfo, består av 90% nyull (kamgarn) och 10% nylon med en slitstyrka på 100 000 Martindale. På avstånd upplevs tyget som enfärgat, men på nära håll kommer ett närmast tredimensionellt mönster av olika färgtoner fram. Uppfyller kraven för både EU Ecolabel och REACH, samt certifierad av GreenGuard.

Divina Melange

Kvadrat Divina Melange 2 i färgnummer 120
Kvadrats Divina Melange 2, färgnummer 120

Divina Melange är ett naturligt ulltyg som både är certifierat av GreenGuard och uppfyller kraven för REACH och EU Ecolabel. Tyget består av 100% ull med en melerad karaktär, framtagen av den grafiska konstnären och textildesignern Finn Sködt. Med en Martindale på 45 000 och ett naturligt utseende blir Divina Melange ett hemtrevligt komplement till soffan eller fåtöljen med underrede i trä.

Hallingdal

Kvadrat Hallingdal 65 i färgnummer 130
Kvadrats Hallingdal 65, färgnummer 130

Hallingdal är Kvadrats allra första tyg, designat av ingen mindre än Nanna Ditzel 1965. Med en blandning av 70% ull och 30% viskos, 100 000 Martindale och över 50 olika färger att välja mellan, har Hallingdal blivit ett av de mest eftertraktade tygerna för designmöbler. Tyget har en väldigt god hållbarhet och är märkt med både EU Ecolabel och GreenGuard.

Harald

Kvadrat Harald 3 i färgnummer 242
Kvadrats Harald 3, färgnummer 242

Ett matt velourtyg i 100% bomull, designat av Raf Simons och Fanny Aronsen i en otroligt iögonfallande färgskala. Velourtyget fungerar utmärkt till större möbler tack vare sin elasticitet, som exempelvis den populära soffan Hackney från HAY där man använder en enda stor sittplymå på över 2 meter. Martindale på 100 000.

 • Privat
 • Företag
Meny