Husesyn i Malmö – Nina Gerthel | Olsson & Gerthel

Husesyn i Malmö – Nina Gerthel

Olsson & Gerthel gör nedslag i fyra kreativa Malmö-hem. Ta del av inspiration, tips, färg, form och massor av spännande inredning. Under hela perioden erbjuder vi dessutom fina erbjudanden på ett väl kurerat sortiment. Välkomna att inspireras!

Inom hemmets fyra väggar pågår våra liv. Våra hem berättar därför mycket om vilka vi är. Inredning och design kan ibland framstå som något exklusivt, och till och med som något ytligt. För oss på Olsson & Gerthel handlar inredning om omtanke. Vi ser på inredning och formgivning som något som får oss att må bra. Det kan handla om komforten hos en fåtölj och funktionen hos ett skrivbord. Det kan också handla om att överraska och om att få oss att bli glada.

Sammantaget är vårt bästa inredningstips att bo och inreda som man lever. Investera i just möbler som på något sätt får dig att må bra. Denna vecka besöker vi Nina Gerthel, delägare i Olsson & Gerthel tillika inredningsdesigner under eget namn. Nina bor med sin familj i sitt nyligen renoverade barndomshem i stadsdelen Gamla Väster i Malmö, ett stenkast från vår butik.

Huset förvärvades av Ninas föräldrar, grundarna av Olsson & Gerthel. Här ryms barnrum, sovrum, hemmakontor, matsal, en liten lounge, terrasser och högst upp i huset – under takbjälkarna – finner vi det finstämda, stilsäkert inredda vardagsrummet. Nedan kan du ta del av en stor mängd matnyttiga inredningstips från Nina, och samtidigt inspireras av hennes oerhört vackra hem.

1. Man ska alltid utgå från vad det är för typ av hem. Man ska börja med att känna in rummen, husets arkitektur och närområdet. Allt hänger ihop. Kanske bor du i en havsnära funkisvilla, försök då hitta element som anknyter till det i din inredning.

2. Planera dina inköp utifrån hur du lever. Lägg energi på de delarna av hemmet som används riktigt mycket.

3. Tänk “något nytt, något lånat, något blått” när du inreder. Då blir resultatet mer intressant och levande.

4. Investera i en bra fåtölj. Mycket formgivning i en nätt möbel. Det finns så många fina fåtöljer där ute. Känn in vad rummet klarar av och välj en fåtölj därefter.

5. Prioritera naturmaterial när du kan. Allt från material på golv och möbler till textilier och kakel.

6. Bokhyllor är vackra, böcker är vackra. En hög med böcker kan avslöja mycket om din personlighet. Göm inte undan dem.

7. Välj ut en plats för ditt hemmakontor med omsorg. Nu syftar jag främst på den som arbetar hemifrån många timmar i veckan. Då är det lönsamt att välja en plats i hemmet där du faktiskt kan njuta av husets unika fördelar.

8. Glöm inte växterna. Ett hem utan någonting grönt är inte behagligt. Det finns forskning som säger att om du omger dig med mycket växter och grönska så ökar din produktivitet, kreativitet och välbefinnande.

9. Köket är husets hjärta, som ofta blir en samlingsplats. Lägg därför kraft på hur du planerar ditt kök. Vilka funktioner är viktiga för dig?

10. Investera i bra matstolar. Av erfarenhet kan jag säga att man vid en middagsbjudning sällan flyttar från matsalsbordet till loungen.

11. Belysningen är a och o. Investera i bra, och mycket, belysning så att du kan förändra ljussättningen efter behov. Riktat, direkt och indirekt. En spotlight mot ett konstverk gör underverk. Jag rekommenderar även dimmer. Både för dig själv, upplevelsen och för miljöns skull.

12. TV:n är inte vår tids lägereld. Gör vad du kan för att istället inreda ditt vardagsrum så att det uppmuntrar till socialisering. Självklart kan TV:n få finnas, men välj hellre en diskret modell med en bra plats. Låt väggarna få prydas av konst.

13. Investera i konst. De konstverk du väljer berättar vem du är. Konst kan man köpa på exklusiva gallerier, men det kan också fyndas på loppmarknader och auktioner.

14. Göm undan tråkiga saker så att det blir gott om plats för det som är vackert. Planera in bra förvaring som ger praktiska lösningar.

15. Väx i ditt hem – allt måste inte vara färdigt direkt vid en inflytt. Ta tid på dig att fundera ut vad målet är, så att du vet vart du är på väg. Sedan kan man komma på andra saker längs vägen. Lite spänning måste det ju vara.

16. Färg på väggarna betyder inte alltid färgglatt. Utgå alltid ifrån rummets väderstreck när du väljer färg/nyans.

17. Våga färg om huset säger så. Tänk dock på att om du har mycket färg på inredningen i övrigt, så kan väggarna gärna få lov att vara lugna. Det viktigaste är att du trivs i ditt hem.

18. Allt handlar om balans, så mesa inte. Har du ett neutralt hem så kan du kasta in ett utropstecken. Varför inte en knallblå vas eller en illgul stol?

19. En udda möbel kan vara som en skulptur. Förälskar du dig i någonting udda så ska du investera i den och ge den lov att få sticka ut.

20. Mer textilier. Draperier, mattor, kuddar. Gärna i naturmaterial. Textilier har en enorm inverkan på ett rum. De mjukar upp och dämpar akustiken.

21. Köp hellre en för stor än för liten matta. En för liten matta kan dra ner en hel grupp. Då kanske det är bättre utan matta.

  • Privat
  • Företag
Meny