Köp lamporna Kvist och Star online från Olsson & Gerthel

Kvist & Star - Vilken lampa blir din favorit?

Här har vi valt att samla alla modeller av Kvist och Star. Två helt individuella lampor med ett gemensamt formspråk som utstrålar både kvalité såväl som en jordnära känsla.

Vilken lampa ska jag välja, Kvist eller Star?

Det är svårt att säga vilken lampa som är mest populär av Star och Kvist, då de varierande formerna lyckas fånga så pass många inredningsintresserades intresse. Men en sak som är säker är att oavsett vilken av dessa Jonas Bohlin-lampor du väljer, kan du se ditt köp som en investering. Eftersom de finns både som kopparlampa såväl som mässingslampa, åldras de väl och får under årens gång en härlig patina så att du aldrig kommer att tröttna. Givetvis finns de flesta av modellerna också att välja i mer neutrala utföranden, som vitlackerat stål. Sedan Stockholmsmässan 2016 finns det också några varianter i förnicklad mässing, som ger lamporna ett väldigt samtida uttryck.

En positiv egenskap med dessa två svenska klassiker är att de många storlekarna skapar olika prisklasser, så att alla kan få njuta av Jonas Bohlins design i sitt hem. Kvist-lampan går att få med 4, 6 eller hela 16 armar och finns dessutom också som en golvlampa med fyra armar. Om Star-lampan är det som föll dig bäst i smak kan du välja mellan allt från en vägglampa eller taklampa med en enda spotlight, skena med 3 eller 6 armar eller rund spotskena med 9 armar som hängs lika väl i tak som på vägg.

Vem är formgivaren bakom lamporna?

Båda två är formgivna av Jonas Bohlin för Örsjö Belysning. På Olsson & Gerthel har vi följt Jonas Bohlins arbete under flera år med stor beundran. Allt från hans stolar i böjträ till dessa fantastiska lampor i härlig koppar och mässing får en att ständigt häpna över dess skönhet. Med gemensamt naturnära material, kreativa former och hög kvalité blir det svårt att välja ut en favorit mellan Kvist och Star.

Något som bidragit till Jonas framgångsrika karriär är att han inte låter sig begränsas av tillfälliga trender eller några som helst regler för hur formgivning "bör" gå till. Han har sedan länge gått sin egen väg, och under början på 80-talet slog han hål idéerna kring hur svensk funktionalism skulle se ut med sin berömda karmstol i betong. Dessutom har han utvecklat en stark passion för de material han använder, som för till exempel böjträ. Passionen för råa naturliga material syns glasklart och tittar man på både Kvist och Star så förstår man varför så många väljer att skaffa en Jonas Bohlin-lampa! 

  • Privat
  • Företag
Meny